Ügyfélkapun keresztül nyilatkozni az adó 1 százalékáról

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell ügyfélkapun keresztül nyilatkozni az adó 1+1 százalékáról?

Eszja.png

2017-ben az adózók jelentős részének már a NAV készíti el az adóbevallását. Az adó 1+1 százalékának felajánlásáról az ellenőrzés során kell gondoskodnunk. Ha rendelkezünk ügyfélkapu-hozzáféréssel, az adó 1+1 százalékának felajánlása mindössze pár kattintást vesz igénybe az e-SZJA rendszerben.

[szerkesztés] Lépések

 1. Keressük fel a NAV e-SZJA oldalát: eszja.nav.gov.hu
 2. Kattintsunk az oldal jobb oldalán megjelenő, lila hátterű Belépés gombra.
 3. A megjelenő felületen adjuk meg az Ügyfélkapu hozzáféréshez szükséges adatainkat.
 4. Bejelentkezés után megjelenik az adóbevallás ellenőrzésére és az adó 1+1 százalékos nyilatkozat leadására szolgáló felület. Kattintsunk a jobb oldalon lévő, lila hátterű Nyilatkozom gombra.
 5. A megjelenő felületen az adó 1 százalékáról rendelkező nyilatkozat leadása két lépésre van bontva.
  1. Azonosítás: Itt akkor adjuk meg az adatainkat, ha szeretnénk, hogy az adónkból részesülő szervezet(ek) visszajelzést küldhessenek a kapott összeg felhasználásáról. Ha ezt nem tartjuk fontosnak, a kitöltése nélkül lépjünk tovább a 2. szakaszra.
   • Az adóazonosító jelünket a rendszer automatikusan kitölti.
   • Pipáljuk ki a Hozzájárulok mezőt.
   • Adjuk meg a nevünket
   • Adjuk meg a levelezési címünket.
   • Adjuk meg az e-mail címünket.
   • Végül a narancssárga Mentés gombra kattintva mentsük az adatainkat (ezzel még nem adjuk le a nyilatkozatot.
   • A felugró ablakban kattintsunk a Rendben gombra, majd folytassuk a nyilatkozat kitöltését.
  2. Rendelkező nyilatkozat kitöltése: Itt tudjuk megadni annak a civil szervezetnek, illetve technikai számmal rendelkező kedvezményezettnek (többnyire egyháznak) a nevét, amelynek fel akarjuk ajánlani adónk 1-1 százalékát. Ha csak az egyik 1 százalékról akarunk rendelkezni, a másik mezőt hagyjuk üresen.
   • Ha szeretnénk felajánlani adónk 1 százalékát valamely civil szervezetnek, az első szakaszba írjuk be a kedvezményezett adószámát.
   • Ha nem ismerjük az adószámot, a Kereső megjelenítése gombra kattintva böngészhetünk a felajánlás fogadására jogosult szervezetek között a nevük vagy a székhelyük címe alapján. A lekérdezés gombra kattintva megjelennek a találatok. A keresési paraméterek módosításával a lekérdezést többször is megismételhetjük. Ha megtaláltuk, kiválasztottuk a számunkra szimpatikus civil szervezetet, kattintsunk rá.
   • A második 1% felajánlásához nyissuk le a kedvezményezettek (regisztrált egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok) listáját, és válasszunk egyet. A keresést meggyorsíthatjuk, ha elkezdjük gépelni a kedvezményezett nevét. Ha megvan a választott egyház vagy költségvetési előirányzat, kattintsunk a nevére – a rendszer az adataikkal kitölti a megfelelő mezőket.
  3. Végül a narancssárga Mentés gombra kattintva mentsük az adatokat (ez nem egyenlő a nyilatkozat leadásával).
  4. A felugró ablakban kattintsunk a Rendben gombra.
 6. A rendelkező nyilatkozat kitöltése (és az azonosítás) után kattintsunk a képernyő alsó részén lévő, zöldeskék hátterű Tovább a beadásra gombra.
 7. Ezután lehetőségünk van újra átnézni a nyilatkozatot, illetve a rendszer üzenetekkel jelzi, ha valamit nem megfelelően töltöttünk ki (illetve a leadási határidőre is figyelmeztet). Ha követtük a fenti lépéseket, nincs más teendőnk, mint a Beadás gombra kattintani.
 8. A rendszer visszajelzést ad arról, hogy sikeresen leadtuk az adó 1+1 százalékáról szóló nyilatkozatot. Kattintsunk a zöld gombra és térjünk vissza az e-SZJA rendszer főoldalára.

[szerkesztés] Tippek

 • Az adó 1+1 százalékáról az adóbevallásod rendelkezésével egyszerre vagy külön is nyilatkozhatsz. A lényeg, hogy betartsd a május 20-i határidőt.
 • Ha egyéni vállalkozóként már korábban leadtad az adóbevallásodat, vagy esetleg a munkáltatód készíti el azt, az e-SZJA rendszerben akkor is tudsz rendelkezni az adód 1+1 százalékáról.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ügyfélkapu hozzáférés
 • A civil szervezet neve és/vagy adószáma
 • A technikai számmal rendelkező kedvezményezett neve
 • Internet

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A rendelkezésed csak akkor érvényes, ha megfizetted a személyi jövedelemadót a 2016-os évre.
 • Ha nyilvános helyen adod le az adó 1+1 százalékáról rendelkező elektronikus nyilatkozatot, ne felejts el kijelentkezni a felületről!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki