Tüzet rakni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. június 3., 11:49-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell tüzet rakni?

Tuzet-rakni.jpg

Tüzet mindenki tud rakni egészen addig, amíg ki nem derül az ellenkezője. Bizony sokakkal előfordult már, hogy a tűz nem, csak ők égtek. Az alábbi lépések betartásával nem csak ezt tudjuk elkerülni, de azt is, hogy véletlenül például erdőtüzet okozzunk.

Lépések

 1. A tüzet legalább 3 méter távolságra rakjuk a fáktól, a sátortól, gyökerektől és egyéb olyan dolgoktól, amik könnyen lángra kapnak. Válassz egy sík területet.
 2. Tisztíts meg egy kb. 1 méter átmérőjű területet.
  • Ha körben fenyőfák vannak, különösen ügyelj a terület megtisztítására, mert a fenyő különösen gyúlékony.
 3. Kövekkel kerítsd körbe a kerületet, ami segít tartani a füzet, s így megelőzni az erdőtűz kialakulását.
  • Ne használj olyan köveket, melyek előtte nedves helyen vagy vízben voltak, mert a tűznél keletkező gőz nyomására szétrobbanhatnak.
 4. Tervezd meg, hogy miként fogod kontrollálni a tüzet. Lehetőség szerint készíts a tűz közelébe és a sátrakhoz egy vödör vizet. Ha többen vagytok, állapodjatok meg előre abban, hogy mekkora lehet a tűz.
 5. Gyűjts össze tűzifát és gyújtóst a lehullott faágakból. Az ágakat, botokat három kategóriára oszd fel: a) vékony, kb. fél cm átmérőjű ágak, b) kb. hüvelykujj átmérőjű ágak, c) kb. csuklónak megfelelő átmérőjű ágak. Nem kell tökéletesen méricskélni őket, de nagyjából azért így különítsd el.
 6. A tűzifa legyen száraz, amennyire csak lehet. Használhatsz a fákon lévő, elszáradt ágakat is. Ha tudsz, gyűjts nyírfakérget, ami még nedvesen is nagyon jól ég a magas gyantatartalmának köszönhetően.
 7. Gyűjts össze maréknyi tűlevelet és egyéb leveleket, elszáradt fűcsomót. Használhatsz papírt vagy nagyobb leveleket is, de ezeket előbb egy kissé aprítsd fel. Legyen nagyon száraz.
 8. Gúla alakban építs meg egy kisebb szellős halmot az aprófából. Ügyeljünk arra, hogy legyen elég laza ahhoz, hogy szellőzni tudjon. Hagyjál ki egy kis rést, amin át szellőzni tud, valamint be tudod tenni az aljába a nyírfakérget, papírdarabokat vagy bármi száraz, apró, könnyen lángra kapó dolgokat, amiket gyűjtöttél.
 9. Gyújts meg egy gyufával a belső részen lévő gyújtóst!
 10. Ahogy a tűz nőni kezd, adj hozzá egyre nagyobb ágakat. Mindig ügyelj rá, hogy ne legyen túl tömött, mert akkor nem jut oxigénhez.
 11. Mikor a tűz kialudt, győződj meg róla, hogy a parázs se égjen. Gyakran nem is látszódik a felszínen, hogy alul még ég a parázs. A legjobb, ha vízzel leöntjük vagy földdel betemetjük.

Tippek

 • A piramis alakú tűz mellett léteznek egyéb módon rakható tüzek is, pl. a polinéz tűz (mély, vödör alakú gödörbe tesszük az ágakat), a T tűz, aminél T alakú gödröt kell készíteni, és a főzéshez szükséges parazsat a függőleges részbe kotorhatjuk, míg a felső szárban folyamatosan ég a tűz) vagy a finn tűz (egy kettéhasított rönköt a rönkök teljes hosszában begyújtunk).

Amire szükséged lehet

 • gyufa vagy öngyújtó
 • ágak, gyújtós
 • kövek
 • vödör víz

Figyelmeztetések

 • Lehetőség szerint kijelölt helyeken gyújts tüzet!
 • Tűztilalom idején ne gyújtsunk tüzet, csak ha nagyon muszáj, pl. kint ragadtunk a szabadban nem éppen tervezett módon.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag