Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Az aflatoxin okozta betegségek ellen védekezni

Nincs méretváltozás, 2013. november 11., 15:02
Hogyan kell az aflatoxin okozta betegségek ellen védekezni?
== Hogyan kell az aflatoxin okozta betegségek ellen védekezni? ==
[[Fájl:aflatoxin.jpg|220 200 px|right]]A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik. Akkor is így van ez, ha szabad szemmel nem látjuk és az étkezés során nem érezzük a szürkés-zöldes bolyhos foltokat. Sőt, már maga a liszt is szennyezett lehet, hiszen ha penészes a gabona, akkor őrléskor bizony ez is belekerülhet a kenyérsütéshez használt lisztbe. Sajnos a forró sütő sem pusztítja el a penészt okozó gombákat. A sütés csak legyengíti őket, így kevésbé ártalmasak, de már egy nap alatt is képesek regenerálódni, ez pedig jelentős veszélyt jelenthet szervezetünkre. A penészgombák ugyanis mérgező anyagokat, ún. mikotoxinokat termelnek, amelyek komoly betegségek kialakulásáért lehetnek felelősek. Az egyik legnagyobb károkat okozó penészgombából származó méreganyag az aflatoxin, amely maradóan káros az egészségre. Cikkünkben ismertetjük, és tanácsokat adunk káros hatásainak elkerüléséhez.
== Lépések ==
56
szerkesztés