„Pálcikával enni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Figyelmeztetések)
(Tippek)
16. sor: 16. sor:
 
*A két pálca végei egy vonalban legyenek étkezés közben, csak így tudjuk összecsípni a falatot. A legegyszerűbb trükk, ha a pálcikák végét néha odakocogtatjuk a tányérhoz, így eligazodnak a kezünkben anélkül, hogy elengednénk őket.
 
*A két pálca végei egy vonalban legyenek étkezés közben, csak így tudjuk összecsípni a falatot. A legegyszerűbb trükk, ha a pálcikák végét néha odakocogtatjuk a tányérhoz, így eligazodnak a kezünkben anélkül, hogy elengednénk őket.
 
*Gyakoroljunk, ha azt szeretnénk, hogy ne az étteremben ülve kelljen az első lépéseket megtenni. Egy tálba tegyünk sok apró tárgyat, amiket pálcikával először kiszemezgetünk, majd vissza is rakunk apránként.
 
*Gyakoroljunk, ha azt szeretnénk, hogy ne az étteremben ülve kelljen az első lépéseket megtenni. Egy tálba tegyünk sok apró tárgyat, amiket pálcikával először kiszemezgetünk, majd vissza is rakunk apránként.
 +
* A japán étkezési szokások szerint a levest úgy fogyasztják, hogy a szájukhoz emelik a tálat, kiisszák annak a levét, a többi részét pedig pálcikával ürítik ki a tányérból.
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==

A lap 2014. december 18., 16:05-kori változata

Hogyan kell pálcikával enni?

Evopalca.jpg

Többnyire a szokásos kanál, kés, villa hármas használata elegendő az ebéd elfogyasztásához, de egy igazi kínai vagy japán vacsoránál, amennyiben autentikusak akarunk maradni, könnyen kibabrálhat velünk az evőpálcika. A megfelelő technika ismerete nélkül nem fogunk jóllakni a jól bevált evőeszközeink híján. Ezen viszont most segítünk.

Lépések

  1. Vegyük kézbe a pálcikákat. Az evőpálcák vastagabbik felét fogjuk meg, a hegyesebb végét használjuk majd az étel felcsípésére. A jobb kezesek a jobb, a balkezesek a bal kezüket használják.
  2. Helyezzük el a pálcákat.
    • Az első pálcát, amit stabilabban kell fogni, fektessük a hüvelykujj tövéhez, és szorítsuk a gyűrűsujjhoz.
    • A másik pálcát az első fölé helyezzük úgy, hogy a középső ujj, valamint a mutató- és a hüvelykujj végével érintkezzen. Ezekkel fogjuk a pálcikát kezelni.
  3. Tanuljuk meg mozgatni őket. A középső ujjal nyitjuk, a mutató ujjal csukjuk össze a pálcikákat. Ne adjuk fel, ha elsőre nem sikerül, ebbe is könnyen bele lehet jönni idővel és egy kis gyakorlással.
  4. Kezdődhet a lakoma. Jó étvágyat!

Tippek

  • A két pálca végei egy vonalban legyenek étkezés közben, csak így tudjuk összecsípni a falatot. A legegyszerűbb trükk, ha a pálcikák végét néha odakocogtatjuk a tányérhoz, így eligazodnak a kezünkben anélkül, hogy elengednénk őket.
  • Gyakoroljunk, ha azt szeretnénk, hogy ne az étteremben ülve kelljen az első lépéseket megtenni. Egy tálba tegyünk sok apró tárgyat, amiket pálcikával először kiszemezgetünk, majd vissza is rakunk apránként.
  • A japán étkezési szokások szerint a levest úgy fogyasztják, hogy a szájukhoz emelik a tálat, kiisszák annak a levét, a többi részét pedig pálcikával ürítik ki a tányérból.

Amire szükséged lehet

  • 2 darab evőpálcika
  • gyakorlás

Figyelmeztetések

  • A pálcikák tisztaságára ügyeljünk.
  • Hadonászni ezekkel sem illik, ahogyan a mi hagyományos evőeszközeinkkel sem. Azt pedig különösen kerüljük, főleg japán és kínai származású emberek társaságában, hogy az evőpálcát az ételbe szúrjuk. Ez az ő kultúrájukban hatalmas sértésnek számít.

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

TimiO