Megvédeni a lépet

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Dr. Kacsó Kornélia (vitalap | szerkesztései) 2013. szeptember 17., 11:39-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)

Hogyan kell megvédeni a lépet?

A lép a nyirokrendszer legnagyobb méretű szerve, kb. féltenyérnyi és puha testszövetből áll. A mellkas bal oldalán, közvetlenül a gyomor alatt helyezkedik el. A lép fő feladata a vér szűrése, tisztítása és tárolása. Lebontja és eltávolítja az elhasználódott vörösvértesteket, a bennük lévő vasat pedig újrahasznosítja, de arra is ügyel, hogy a vér az érrendszerben maradjon. Továbbá a lépben található a szervezet vész-vértartaléka. A lép részt vesz az epetermelésben és kulcsszerepet játszik az immunrendszer működtetésében is: antitesteket termel, amelyek semlegesítik, illetve elhárítják a mérgező baktériumokat és az egyéb külső behatolókat. A lép energiája segít a belső szerveknek, megtartja őket a helyükön, így a lép működési zavarai szervsüllyedésre adhatnak okot. Sok esetben ugyancsak a lép zavarára vezethető vissza a vérzések néhány típusa, de a krónikus hasmenés és az általános fáradékonyság, energiahiány is. A cikkben megfogalmazott tanácsokkal azonban megerősíthetjük a lépünket, ezzel segítve a szervezetünkben végzett hasznos munkáját, valamint elkerülve az esetlegesen felmerülő problémákat, panaszokat.


Lépések

Ha lépünkkel probléma van, a következőkkel támogathatjuk meg működését:

  1. Fogyasszunk meleg, száraz ételeket!
  2. Használjunk melegítő hatású fűszereket (pl. fahéj, szerecsendió, gyömbér, koriander, ginzeng)!
  3. Részesítsünk előnyben bizonyos zöldségeket (pl. édesburgonya, tök, sárga- és fehérrépa, Yam gyökér)!
  4. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét (pl. tejsavó, tonhal, tojás, szójabab, dió, mogyoró)!
  5. Gondoskodjunk „vérképző ételek” beviteléről (pl. cékla, brokkoli, spenót, sóska, sárgabarack, spanyolbab, kék/zöld alga és moszat, vörös alga, csalán, petrezselyem, vizitorma, tojás, füge, szardínia)!

Tippek

  • A húsételek közismerten jó vérképzők, de ne feldolgozott (virsli, szalámi, felvágott), hanem natúr állapotú húsokat vásároljunk. És mértékkel együnk állati fehérjét, tehát a nap folyamán elfogyasztott élelmiszereink legfeljebb 10-20%-a legyen állati fehérje (hús, tejtermék, tojás... stb.).
  • A kínaiak szerint a lép a „gondolkodás tanyája”, tehát ez a szerv nagyban befolyásolja a gondolkodást, a tanulást, a koncentrálást és az emlékezést. Amennyiben alacsony az energiája, károsan hat a szellemi erőnkre és ezáltal rossz koncentrálóképességet, rágódásra való hajlamot, aggodalmaskodást és döntési képtelenséget idéz elő. Már csak emiatt is érdemes karbantartanunk, erősítenünk a lépünket.
  • Hosszan tartó és komolyabb tünetek esetén célszerű szakértőhöz (pl. holisztikus orvos) fordulni.

Amire szükséged lehet

  • a felsorolt tanácsok betartása

Figyelmeztetések

  • Óvakodjunk a zsíros, mesterségesen feldolgozott élelmiszerek fogyasztásától és a túlzott cukorbeviteltől!
  • Ne fogyasszunk túl sok búzát, élesztőt, sört, kávét és pörkölt mogyorót!
  • Kerüljük a hideg italokat és a cukrozott gyümölcsleveket!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Dr. Kacsó Kornélia