Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Málnadzsemet készíteni

21 bájt törölve, 2014. január 23., 16:23
Hogyan kell málnadzsemet készíteni?
== Hogyan kell málnadzsemet készíteni? ==
[[Fájl:malnadzsem_.jpeg|right|300 px]]Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokban gazdag málna csak egyszer érik, ezért igyekeznünk kell málnából dzsemet főzve viszont a leszedésével. Dzsemnek befőzve viszont téli napokon is idézhetünk egy kis nyarat, és sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk, például linzerfélékhez. 
== Lépések ==
=== Dzsemfixszel készült változat ===
#Válogassuk át alaposan a málnaszemeket!
#Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, és keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni!
#Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet!
#Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet!
#Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre!
 
=== Fahéjjal megbolondított változat ===
#Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket!
*''Fahéjjal megbolondított változathoz:''
**3,3 kg málna
**kb. 1,8-2 kg cukor
**3-4 teáskanál fahéj
**2 pohár víz
*Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze!
*A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!
*Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat!
1 859
szerkesztés