Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Kotyogós kávéfőzőt használni szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni? ==
 
== Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni? ==
  
[[Fájl:Moka_Express.jpg|right|180px]]A kotyogós, hivatalos nevén Mokka kávéfőző az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - ezenkívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan használják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni.  
+
[[Fájl:Moka_Express.jpg|right|180px]]A kotyogós az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - hivatalos nevén Mokka kávéfőző - ezen kívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan vásárolják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni.  
 
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső, szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból.
+
A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból.
 
 
# '''Tegyünk vizet a víztartályba!'''. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba. Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.
 
# '''A középső kávétartóba helyezzük be a már előre ledarált kávét!''' Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretnénk, akkor a lelapított kávé tetejére tegyünk még egy kevés darált kávét, hogy az már púpozódjon.
 
# '''Tegyük rá a kávéfőzőt a tűzhelyre!''' A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kaphatók indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángra vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.
 
# '''Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul''', ami kb. 1 bar nyomással elkezdi kilúgozni a kávét, és átpréseli rajta a vizet. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le.
 
# '''A kávé elkészültét''' a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor az a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
 
# '''Az elkészült presszókávét tetszés szerint ízesíthetjük! '''
 
  
 +
# '''A víztartályba vizet teszünk'''. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba! Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.
 +
# '''A középső kávétartóba''' behelyezzük a már '''előre ledarált kávét'''. Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretne az ember, akkor a lelapított kávé tetejére még rátesz egy kevés darált kávét, hogy púpozódjon.
 +
# '''Rátesszük a kávéfőzőt a tűzhelyre'''. A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos, és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kapható indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángon, vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.
 +
# '''Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul''', és kb. 1 bar nyomással elkezdeni kilúgozni a kávét, és átpréseli a vizet a kávén. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le.
 +
# '''A kávé elkészültét''' a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
 +
# Az '''elkészült presszó''' kávét tetszés szerint ízesíthetjük.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
 +
* A készülék ár/érték aránya nagyon jó, ráadásul legtöbbünk szüleinek ez a klasszikus kávé!
 
* A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk.
 
* A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk.
 
* Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad!  
 
* Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad!  
31. sor: 30. sor:
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
  
Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel.
+
Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel
 
 
 
<youtube>BHkIOBJ2eQQ</youtube>
 
<youtube>BHkIOBJ2eQQ</youtube>
  
38. sor: 36. sor:
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
* [http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=68&tbl=kiallitas A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítás leírásában olvashattok még kotyogós és más főzők működési elvéről.]
+
* [http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=68&tbl=kiallitas A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum kiállítás leírásában olvashattok még kotyogós és más főzők működési elvéről.]
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A Wikipedia kávé szócikkében többet is lehet olvasni a kávéról és a különböző kávéfőzési módszerekről.]
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A Wikipedia kávé szócikkében többet is lehet olvasni a kávéról és a különböző kávéfőzési módszerekről.]
* [http://www.barangoloteahaz.hu/bolt/tortenet/?article_hid=85 Itt is olvashattok a kávé történetéről.]
+
* [http://www.barangoloteahaz.hu/bolt/tortenet/?article_hid=85 Itt is olvashattok a kávé történetéről]
 
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)