Kültéri lámpát választani

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2017. április 13., 14:31-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell kültéri lámpát választani?

Kulteri-lampa.jpg

Ha tavasz van, akkor szerencsére egyre több időt tölthetünk lakásunk erkélyén, házunk kertjében, teraszán. Egy családi vacsora, vagy épp egy hajnalba nyúló baráti beszélgetés elengedhetetlen kelléke a megfelelő hangulatot biztosító kültéri lámpa. Az esztétikai szempontok mellett oda kell figyelnünk továbbá a közlekedő utak, lépcsők megvilágítására, és természetesen házunk megfelelő védelmére is.


[szerkesztés] Lépések

 1. Elhelyezkedésük és funkciójuk szerint számos csoportba oszthatjuk a kültéri lámpákat; lássuk a leggyakoribb típusok előnyeit egyenként!
 2. A hálózatra kötött kültéri állólámpák magassága 50-60 centimétertől akár két méter fölé is terjedhet. Leginkább közlekedő utak, ösvények megvilágítására alkalmasak. Az állólámpák csoportját bővítik továbbá a leszúrható szolárlámpák, melyek általában alacsonyabbak (kb. 15cm-90cm), és bár szintén kívánságunk szerint helyezhetjük el őket, a pontos hely kiválasztása előtt észnél kell lennünk, ha nem akarunk kevésbé dekoratív lyukakat kertünkben. A legtöbb ilyen lámpa manapság már a környezettudatosság jegyében készül, hisz nappal, napenergiával töltődik, számos változat szürkületkor automatikusan be is kapcsol.
 3. Bejáratok és oldalfalak megvilágításához a falilámpa a legideálisabb választás. Sok típus már mozgásérzékelővel is el van látva, ami nem csak takarékos, biztonságot is nyújt a nem kívánatos behatolókkal szemben. Teraszok megvilágításához fali-mennyezeti lámpák vagy kültéri függesztékek mellett is dönthetünk.
 4. Az ún. dekorációs lámpa kertünk, teraszunk dísze lehet. Válogassunk kedvünkre az asztali szolárlámpáktól kezdve a leszúrható gömbökig, hogy kertünk ne csak szép, egyedi is legyen!
 5. Az izzó- fényforrástípusok felett sem érdemes átsiklani, hisz itt is három, egymástól merőben eltérő választási lehetőségünk van.
 6. A halogénizzók a hagyományos izzók jelenkori, gazdaságos alternatívái; fényerejük hasonló, azonban ezt sokkal alacsonyabb fogyasztás mellett érik el. Hátránya, hogy a villamos energia nagy részét hővé alakítja át.
 7. A kompakt (energiatakarékos) izzók akár már tízszer hosszabb ideig is bírják, hőtermelésük halogén társaikkal ellenben alacsonynak mondható. Negatívumként a ki-és bekapcsolásra való érzékenységük hozható fel, noha a legújabb modellek tízezerszer ki-bekapcsolásig is kihúzhatják.
 8. A LED kimagaslóan alacsony fogyasztásával, nagyfokú fényhasznosításával és az előzőekhez képest jelentősen hosszabb élettartamával nem véletlenül napjaink legnépszerűbb fényforrástípusa. Mivel hőtermelése kiemelkedően alacsony, a LED műanyag burás lámpába is használható. Hosszútávra egyértelmű választás.


[szerkesztés] Tippek

 • Kerti lámpák kiválasztása előtt feltétlen készítsünk tervet, hogy a különböző helyekre milyen lámpát, fényforrást szeretnénk. Így nem a vásárlás után ér minket egy esetleges kellemetlen meglepetés.
 • Ha a közlekedő utak, ösvények megvilágításához alacsonyabb állólámpák mellett döntünk, olyat válasszunk, ami felfele nem világít és így a szemünket sem zavarja; viszont funkcióját betöltve az utat kellően megvilágítja.
 • Különleges fák, virágok megvilágításához helyezzünk leszúrható vagy beépíthető lámpákat a talajra, így kertünkben este is gyönyörködhetünk.
 • A LED fényforrásoknál a fehér fénynek is különböző árnyalati vannak, amit színhőmérsékletben (Kelvin) szokás kifejezni. 2700-3400K közötti érték az ún. melegfehér (a beltéri világításnál megszokott „sárgás” fény); 3500-4900K között középfehérről; míg 5000K fölött hidegfehérről beszélhetünk. A legtermészetesebb fehér fényt a 4000K-es fényforrások, lámpák adják.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kültéri lámpa
 • Villanyszerelő


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kültéri lámpák vásárlása esetén a környezeti behatásokra is fel kell készülnünk. Legalább IP 44-es (Ingress Protection) védelemmel ellátott terméket válasszunk, ami véd a fröccsenő víz, rovarok és apró törmelékek ellen

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!


Az oldal szerzői

Hogyankell