Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel

739 bájt hozzáadva, 2014. január 30., 16:02
nincs szerkesztési összefoglaló
#'''Próbáld teljesen elhagyni a cukor használatát. ''' Ebbe beletartozik a szőlőcukor (más néven:glükóz, dextróz), gyümölcscukor (más néven: fruktóz), nádcukor, növényi szirupok (juhar, agavé, datolya, tápióka, stb.), méz, kókuszcukor. #'''Figyelj az élelmiszerek szánhidrát ''' (cukor) mennyiségére, mivel a szánhidrátok cukrokra bontódnak le a szervezetedben, így bele kell számítani a napi megengedett egységbe. Figyelni kell még a tejre és tejtermékekre is, mivel tejcukrot tartalmaznak.
#'''Használj természetes édesítőket!'''
#*'''Xilit, xilitol (Xylitol) vagy nyírfacukor''' - Egy olyan természetes alapanyagból származó édesítő (kukoricából és nyírfából kivont cukoralkohol), amelynek nagyon alacsony GI (vér glikémiás indexe)értéke van: összesen 7, így alig emeli meg a vércukorszintet, mivel lassan és egyenletesen szívódik fel. A xilit (E967) lúgosító hatású a testünkre, ezért a baktériumok és a gombák szaporodását gátolja, tehát a fogszuvasodást és lepedékképződést is mérsékelheti. Édesítőereje kb. megegyezik a cukoréval, hő stabil, így főzésre, sütésre alkalmas. Mellékíz mentes.
#*'''Szacharin''' - Egy jóval elfogadottabb és sűrűbben használt édesítőszer a szacharin (E954), mely édessége 200-300x erősebb, mint a cukoré. Hő hatására fémes, keserű ízűvé válik, valamint felszívódás nélkül ürül ki a szervezetből. Hasonló kétség merült fel a szacharinnal is, hogy rákkeltő lehet, de ez még nem igazolódott be.
#*'''Ciklamát''' - A ciklamát szintén mesterséges édesítő, ami az ételekben nátrium- vagy káliumsóként fordul elő általában. Nem emészti meg a szervezet, ezért változatlan formában ürül ki, valamint energia- és kalóriamentes. Számos országban nem engedélyezett édesítőszer, mivel eleinte rákkeltő anyagnak tulajdonították, de idővel a kutatások nem bizonyították ezt a tényt.
#'''Egyél inkább naponta többször (akár 5-8x) keveset, mint 3x sokat. ''' Inkább a zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyassz, a gyümölcsökből heti 3-4x csak és egyszerre keveset. A péksüteményeket, kekszeket és édességeket teljesen hagyd el, valamint figyelj minden késztermék összetételére - van, hogy a felvágottak is tartalmaznak hozzáadott cukrot.#'''Mozogj naponta 30 percet aktívan''', ez segít mind a kalóriák, mind a szénhidrátok égetésében.#'''Figyelj oda a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, valamint az enzimek fogyasztására.''' Számos létfontosságú mikro tápanyag járul hozzá a szénhidrát anyagcserédhez, köztük a legfontosabbak: '''B1''' (tiamin), '''B2''' (riboflavin), '''B5''' (pantoténsav), '''Biotin''' (H vagy B7 vitamin), magnézium, réz, cink, szelén, '''vanádium''', '''króm'''.
== Tippek ==
* [http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2458/mesterseges-edesitoszerek A mesterséges édesítőszerekről.]
* [http://www.sweetab.hu/?p=erdekessegek Érdekességek az édesítőkről.]
* ([http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mit-hasznaljunk-cukor-helyett / Mit használjunk a cukor helyett.]
* [http://www.xilit.hu/ A xilit egészségvédő hatása.]
* [http://www.stevia.shop.hu/stevia Mi a stevia?]
* [http://eritritol.info/ Az eritritről.]
* [http://www.mindmegette.hu/egeszseges-cukorpotlok-48294 Egészséges cukorpótlók.]
* [http://egeszseg.origo.hu/cikk/0845/229943/20081107_nyomelem_asvanyi_anyag_mikroelem_makroelem_vitamin_vitaminhiany_antioxidans_szukseglet_rda_1.htm Az ásványi anyagok, a nyomelemek és a vitaminok szerepe a szervezetben.]
* [http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20131014-kell-nekunk-a-multivitamin.html A vitaminok szerepe.]
[[Kategória:Egészség]]
581
szerkesztés