Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel

744 bájt hozzáadva, 2014. január 30., 16:02
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel? ==[[Fájl:Cukor.jpg[right]] Számos cukorhelyettesítő létezik az élelmiszeriparban, de fontos odafigyelnünk, hogy milyen forrásból származó édesítőanyagot viszünk be a szervezetünkbe - mert azok hosszabb távon káros hatással is lehetnek az egészségünkre. Eltérő véleményekkel találkozhatunk, hogy melyik mesterséges, avagy természetes édesítőt szerencsésebb használnunk, mindenesetre, ha a természetes - vagyis nem kémiailag előállított - formáját választjuk az édes íz eléréséhez, azzal kárt nem tehetünk az egészségünkben. Kimondottan fontos a '''cukorbetegeknek''' és fogyókúrázóknak odafigyelniük a napi cukor és szánhidrát bevitelre, így számukra előnyös lehet a természetes édesítők alkalmazása. Aki egészségtudatosan étkezik, illetve a reform -vagy paleolit táplálkozást követi, azok számára is praktikus lehet ez az összeállítás.
[[Fájl:Cukor.jpg|right|250px]]Számos cukorhelyettesítő létezik az élelmiszeriparban, de fontos odafigyelnünk, hogy milyen forrásból származó édesítőanyagot viszünk be a szervezetünkbe - mert azok hosszabb távon káros hatással is lehetnek az egészségünkre. Eltérő véleményekkel találkozhatunk, hogy melyik mesterséges, avagy természetes édesítőt szerencsésebb használnunk, mindenesetre, ha a természetes - vagyis nem kémiailag előállított - formáját választjuk az édes íz eléréséhez, azzal kárt nem tehetünk az egészségünkben. Kimondottan fontos a '''cukorbetegeknek''' és fogyókúrázóknak odafigyelniük a napi cukor és szánhidrát bevitelre, így számukra előnyös lehet a természetes édesítők alkalmazása. Aki egészségtudatosan étkezik, illetve a reform -vagy paleolit táplálkozást követi, azok számára is praktikus lehet ez az összeállítás.
== Lépések ==
1., #'''Próbáld teljesen elhagyni a cukor használatát. ''' Ebbe beletartozik a szőlőcukor (más néven:glükóz, dextróz), gyümölcscukor (más néven: fruktóz), nádcukor, növényi szirupok (juhar, agavé, datolya, tápióka, stb.), méz, kókuszcukor.   2., #'''Figyelj az élelmiszerek szánhidrát ''' (cukor) mennyiségére, mivel a szánhidrátok cukrokra bontódnak le a szervezetedben, így bele kell számítani a napi megengedett egységbe. Figyelni kell még a tejre és tejtermékekre is, mivel tejcukrot tartalmaznak.  3., #'''Használj természetes édesítőket!''' #* '''Xilit, xilitol (Xylitol) vagy nyírfacukor'''Egyik - Egy olyan természetes alapanyagból származó édesítő (kukoricából és nyírfából kivont cukoralkohol), amelynek nagyon alacsony GI (vér glikémiás indexe)értéke van: összesen 7, így alig emeli meg a vércukorszintet, mivel lassan és egyenletesen szívódik fel. A xilit (E967) lúgosító hatású a testünkre, ezért a baktériumok és a gombák szaporodását gátolja, tehát a fogszuvasodást és lepedékképződést is mérsékelheti. Édesítőereje kb. megegyezik a cukoréval, hő stabil, így főzésre, sütésre alkalmas. Mellékíz mentes. #* '''Eritrit, eritritol (Erytritol)'''- Szintén természetes növényi alapú édesítőszerként számon tartott az eritrit (E968) (kukorica vagy búza keményítőből kivont cukoralkohol), melynek a GI-je 0, azaz egyáltalán nem emeli meg a vércukrot, illetve az egyik legjobban tolerálható anyag az emésztés szempontjából. Előnye még, hogy gyakorlatilag kalóriamentes. Édesítő ereje kicsit gyengébb, mint a cukoré (kb.60-80%). Főzésre, sütésre szintén alkalmas. Nincs mellékíze. #* '''Sztívia, jázminpakóca (Stevia)'''- Azon kevés természetes édesítők közé tartozik a sztívia (E960) levél is, amely nem tartalmaz egyáltalán kalóriát, viszont enyhe mellékízre számíthatunk a használatakor. Bármely formában használható a levél kivonata: sütés, főzés. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag növény,ezért lúgosít, valamint a kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Az egyetlen olyan növényi édesítő, amelyet nem kell beleszámolni a napi kalória bevitelbe, s a lebomlásakor semmilyen mellékhatás nem jelentkezik - ellentétben a cukoralkoholokkal és mesterséges édesítőkkel. Kb. 30x édesebb a cukornál, érdemes jóval kevesebbet használni belőle.  #* '''Maltit, maltóz'''- A maltit (E965) kukoricakeményítőből vonják ki, melynek az édessége a cukorhoz képest 60-90%. Mivel az anyagcseréjéhez nem szükséges inzulin, így használható diabetikus élelmiszerekbe. Sütésre, főzésre alkalmas, mellékíz mentes.   4., # '''Felejtsd el a mesterséges édesítőket, ezek a következők''':  #* '''Aszpartám'''- Az egyik legjobban vitatott édesítő az aszpartám (E951), mivel régebbi kutatások alapján rákkeltő anyagnak tekintették. Igaz a mindennapi mennyiség jóval többszöröse jelent veszélyt. Édessége kb. 200. erősebb a cukornál. Fontos odafigyelni fenilketonúriában szenvedőknek, hogy ne fogyasszanak aszpartamot, mert súlyos károkat okozhat a szervezetükben. #* '''Aceszulfám-K'''- Az Aceszulfám-K(E950) nem mondható veszélyes anyagnak, viszont szintén szintetikus édesítő. Kb. 200x édesebb a cukornál, és jól alkalmazható főzésnél, sütésnél, mivel megtartja az ízét. Mivel nem hasznosítja a szervezet, ezért nem is kell beleszámítani a napi kalória mennyiségbe.  #* '''Szacharin''' - Egy jóval elfogadottabb és sűrűbben használt édesítőszer a szacharin (E954), mely édessége 200-300x erősebb, mint a cukoré. Hő hatására fémes, keserű ízűvé válik, valamint felszívódás nélkül ürül ki a szervezetből. Hasonló kétség merült fel a szacharinnal is, hogy rákkeltő lehet, de ez még nem igazolódott be.  #* '''Ciklamát'''- A ciklamát szintén mesterséges édesítő, ami az ételekben nátrium- vagy káliumsóként fordul elő általában. Nem emészti meg a szervezet, ezért változatlan formában ürül ki, valamint energia- és kalóriamentes. Számos országban nem engedélyezett édesítőszer, mivel eleinte rákkeltő anyagnak tulajdonították, de idővel a kutatások nem bizonyították ezt a tényt.  5., #'''Egyél inkább naponta többször (akár 5-8x) keveset, mint 3x sokat. ''' Inkább a zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyassz, a gyümölcsökből heti 3-4x csak és egyszerre keveset. A péksüteményeket, kekszeket és édességeket teljesen hagyd el, valamint figyelj minden késztermék összetételére - van, hogy a felvágottak is tartalmaznak hozzáadott cukrot.  6., #'''Mozogj naponta 30 percet aktívan''', ez segít mind a kalóriák, mind a szénhidrátok égetésében.#'''Figyelj oda a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, valamint az enzimek fogyasztására.''' Számos létfontosságú mikro tápanyag járul hozzá a szénhidrát anyagcserédhez, köztük a legfontosabbak: '''B1''' (tiamin), '''B2''' (riboflavin), '''B5''' (pantoténsav), '''Biotin''' (H vagy B7 vitamin), magnézium, réz, cink, szelén, '''vanádium''', '''króm'''.
== Tippek ==
* vércukormérő, hogy ha cukorbeteg vagy
* konyhai mérleg
* olyan receptek, ami tartalmazza amik tartalmazzák az adott édesítős változatot
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* ([http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2458/mesterseges-edesitoszerek) - A mesterséges édesítőszerekről.]* ([http://www.sweetab.hu/?p=erdekessegek) - Érdekességek az édesítőkről.]* ([http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mit-hasznaljunk-cukor-helyett) - / Mit használjunk a cukor helyett.]* ([http://www.xilit.hu/) - A xilit egészségvédő hatása.]* ([http://www.stevia.shop.hu/stevia) - Mi a stevia? ]* ([http://eritritol.info/) - Az eritritről.]* ([http://www.mindmegette.hu/egeszseges-cukorpotlok-48294) - Egészséges cukorpótlók.]* [http://egeszseg.origo.hu/cikk/0845/229943/20081107_nyomelem_asvanyi_anyag_mikroelem_makroelem_vitamin_vitaminhiany_antioxidans_szukseglet_rda_1.htm Az ásványi anyagok, a nyomelemek és a vitaminok szerepe a szervezetben.]* [http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20131014-kell-nekunk-a-multivitamin.html A vitaminok szerepe.]
[[Kategória:Egészség]]
581
szerkesztés