Gesztenyét sütni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
18. sor: | 18. sor: | ||
=== Sütőben sütve === | === Sütőben sütve === | ||
− | + | # A gesztenye héját vagdosd be egy éles késsel. | |
− | + | # Ha van rá idő, akkor áztasd be pár órára langyos vízbe a szemeket. | |
− | # A | + | # Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. |
− | # | + | # Rakd a gesztenyét egy tepsibe és tedd a sütőbe. |
− | # | + | # Ha nem volt korábban idő a gesztenye beáztatására, akkor önts a tepsibe egy kevés (fél-egy deciliter) vizet. |
− | # Rakd a gesztenyét egy tepsibe | + | # Sütés közben többször is rázd meg a tepsit, hogy a gesztenyék átforduljanak és minden oldalról egyenletesen átsüljenek. |
− | # | + | # 30-40 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja. |
− | # | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | |||
* A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg. | * A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg. | ||
* A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket. | * A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket. | ||
− | * | + | * Ha friss a gesztenye, nem kell beáztatni, elég, ha csak egy kevés vizet spriccelsz a szemekre. Érdemes azonban alufóliával is letakarni a tepsit. 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, de még egy kicsit anélkül is süsd tovább a gesztenyéket. |
− | * Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik. | + | * Más áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti. |
+ | * Ha beáztatod a gesztenyét, akkor azokat a szemeket, amelyek feljönnek a víz tetejére, érdemes kidobni – ezek nagy valószínűséggel kukacosak. | ||
+ | * Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik. | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
41. sor: | 41. sor: | ||
** fényes héjú legyen, | ** fényes héjú legyen, | ||
** ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos), | ** ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos), | ||
− | ** kemény legyen | + | ** kemény legyen – ha össze tudod nyomni, biztosan rossz, |
− | ** legyen súlya | + | ** legyen súlya – ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz. |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
60. sor: | 60. sor: | ||
* [http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/10/20/a_gesztenyesutesre_szuletni_kell/ A gesztenyesütésre születni kell? Különböző módszerek a Velveten] | * [http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/10/20/a_gesztenyesutesre_szuletni_kell/ A gesztenyesütésre születni kell? Különböző módszerek a Velveten] | ||
* [http://szepsegtar.blogspot.com/2009/11/otthoni-gesztenyesutes.html Otthoni gesztenyesütés] | * [http://szepsegtar.blogspot.com/2009/11/otthoni-gesztenyesutes.html Otthoni gesztenyesütés] | ||
− | |||
− |