„Galettét készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell galettét készíteni? == rightA galette egy francia eredetű, egyszerűen elkészíthető, szabadformájú pite, ame…”)
 
(Lépések)
10. sor: 10. sor:
 
   #* 1/2 teáskanál só
 
   #* 1/2 teáskanál só
 
   #* 4-6 evőkanál hideg víz
 
   #* 4-6 evőkanál hideg víz
 
 
#* A lisztet, a sót és a hideg vajat gyorsan dolgozzuk össze morzsás állagúvá. A hideg vízzel lazítsuk fel a tésztát, amíg össze nem áll, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos. Hűtsük a tésztát legalább fél órát a hűtőben.
 
#* A lisztet, a sót és a hideg vajat gyorsan dolgozzuk össze morzsás állagúvá. A hideg vízzel lazítsuk fel a tésztát, amíg össze nem áll, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos. Hűtsük a tésztát legalább fél órát a hűtőben.
 
# '''Töltelék előkészítése (pl. paradicsom és mozzarella)''':
 
# '''Töltelék előkészítése (pl. paradicsom és mozzarella)''':
18. sor: 17. sor:
 
   #* Friss bazsalikom levelek
 
   #* Friss bazsalikom levelek
 
   #* Só, bors és olívaolaj
 
   #* Só, bors és olívaolaj
 
 
#* A paradicsomokat és a mozzarellát váltakozva rendezzük el a kinyújtott galette tésztán, hagyjunk kb. 5 cm széles szegélyt a tészta szélén. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel.
 
#* A paradicsomokat és a mozzarellát váltakozva rendezzük el a kinyújtott galette tésztán, hagyjunk kb. 5 cm széles szegélyt a tészta szélén. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel.
 
 
# '''A galette összeállítása és sütése''':
 
# '''A galette összeállítása és sütése''':
 
#* Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tészta szélét hajtsuk rá a töltelékre, hogy kis "falat" képezzen, amely megtartja a töltelék levét.
 
#* Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tészta szélét hajtsuk rá a töltelékre, hogy kis "falat" képezzen, amely megtartja a töltelék levét.

A lap 2024. március 27., 07:14-kori változata

Hogyan kell galettét készíteni?

Remek-galette-recept.jpg

A galette egy francia eredetű, egyszerűen elkészíthető, szabadformájú pite, amely bármilyen édes vagy sós töltelékkel megtölthető. Az alábbi lépések segítenek elkészíteni az alap galette tésztát és egy klasszikus sós változatot.

Lépések

  1. Alaptészta elkészítése:
    • Hozzávalók:
 #* 250 g liszt
 #* 125 g hideg vaj, kockázva
 #* 1/2 teáskanál só
 #* 4-6 evőkanál hideg víz
    • A lisztet, a sót és a hideg vajat gyorsan dolgozzuk össze morzsás állagúvá. A hideg vízzel lazítsuk fel a tésztát, amíg össze nem áll, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos. Hűtsük a tésztát legalább fél órát a hűtőben.
  1. Töltelék előkészítése (pl. paradicsom és mozzarella):
    • Hozzávalók:
 #* 3-4 érett paradicsom, vékonyan felszeletelve
 #* 200 g mozzarella, szintén vékony szeletekre vágva
 #* Friss bazsalikom levelek
 #* Só, bors és olívaolaj
    • A paradicsomokat és a mozzarellát váltakozva rendezzük el a kinyújtott galette tésztán, hagyjunk kb. 5 cm széles szegélyt a tészta szélén. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel.
  1. A galette összeállítása és sütése:
    • Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tészta szélét hajtsuk rá a töltelékre, hogy kis "falat" képezzen, amely megtartja a töltelék levét.
    • Kenjük le a tészta szélét tojással vagy olívaolajjal, hogy szép aranybarna legyen sütés közben.
    • Süssük kb. 30-40 percig, amíg a tészta ropogós és aranybarna nem lesz.

Tippek

  • A galette tészta állaga kulcsfontosságú; ha túl lágy, adj hozzá egy kis lisztet, ha túl száraz, egy kis vizet.
  • A tölteléket variálhatjuk aszerint, ami éppen szezonális, vagy ami otthon található. Gyümölcsökkel, mint például barackkal vagy almával, édes galette-et készíthetünk.

Amire szükséged lehet

  • Nagy tál a tészta összeállításához
  • Sütőpapír
  • Görgő a tészta kinyújtásához
  • Sütőlemez

Figyelmeztetések

  • A túl sok töltelék nehezítheti a galette sütését, és csöpögést okozhat a sütőben.
  • A sütési idő változhat a sütő típusától és a töltelék mennyiségétől függően, ezért érdemes a sütési idő alatt ellenőrizni.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell