Galettét készíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
# '''Alaptészta elkészítése''': | # '''Alaptészta elkészítése''': | ||
− | # '''Hozzávalók''': | + | #* '''Hozzávalók''': |
#* 250 g liszt | #* 250 g liszt | ||
#* 125 g hideg vaj, kockázva | #* 125 g hideg vaj, kockázva | ||
#* 1/2 teáskanál só | #* 1/2 teáskanál só | ||
#* 4-6 evőkanál hideg víz | #* 4-6 evőkanál hideg víz | ||
− | # A lisztet, a sót és a hideg vajat gyorsan dolgozzuk össze morzsás állagúvá. A hideg vízzel lazítsuk fel a tésztát, amíg össze nem áll, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos. Hűtsük a tésztát legalább fél órát a hűtőben. | + | #* A lisztet, a sót és a hideg vajat gyorsan dolgozzuk össze morzsás állagúvá. A hideg vízzel lazítsuk fel a tésztát, amíg össze nem áll, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos. Hűtsük a tésztát legalább fél órát a hűtőben. |
# '''Töltelék előkészítése (pl. paradicsom és mozzarella)''': | # '''Töltelék előkészítése (pl. paradicsom és mozzarella)''': | ||
− | # '''Hozzávalók''': | + | #* '''Hozzávalók''': |
#* 3-4 érett paradicsom, vékonyan felszeletelve | #* 3-4 érett paradicsom, vékonyan felszeletelve | ||
#* 200 g mozzarella, szintén vékony szeletekre vágva | #* 200 g mozzarella, szintén vékony szeletekre vágva | ||
#* Friss bazsalikom levelek | #* Friss bazsalikom levelek | ||
#* Só, bors és olívaolaj | #* Só, bors és olívaolaj | ||
− | # A paradicsomokat és a mozzarellát váltakozva rendezzük el a kinyújtott galette tésztán, hagyjunk kb. 5 cm széles szegélyt a tészta szélén. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel. | + | #* A paradicsomokat és a mozzarellát váltakozva rendezzük el a kinyújtott galette tésztán, hagyjunk kb. 5 cm széles szegélyt a tészta szélén. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel. |
# '''A galette összeállítása és sütése''': | # '''A galette összeállítása és sütése''': | ||
#* Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tészta szélét hajtsuk rá a töltelékre, hogy kis "falat" képezzen, amely megtartja a töltelék levét. | #* Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tészta szélét hajtsuk rá a töltelékre, hogy kis "falat" képezzen, amely megtartja a töltelék levét. | ||
43. sor: | 43. sor: | ||
* [https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/galette-recipes Galette recipes] | * [https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/galette-recipes Galette recipes] | ||
− | |||
− |