Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Elkerülni a gombamérgezést szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
9. sor: 9. sor:
 
# '''A vadon nőtt gombát soha ne kóstoljuk meg!''' Erre már kicsi korban tanítsuk meg a gyerekeket is!
 
# '''A vadon nőtt gombát soha ne kóstoljuk meg!''' Erre már kicsi korban tanítsuk meg a gyerekeket is!
 
# Ha ismeretlen gombafajt szedünk, mindig a teljes gombát hozzuk el (ne csak a kalapot), és a fajokat különítsük el egymástól. Nem a spórák „fertőzik” be egymást, de ha a gyilkos galócából akár egy kis darab is letörik és bekerül az ehető gombákból készült ételbe, már az is súlyos mérgezést okozhat. [[Gombát_szedni|További tudnivalók arról, hogyan kell gombát szedni.]]
 
# Ha ismeretlen gombafajt szedünk, mindig a teljes gombát hozzuk el (ne csak a kalapot), és a fajokat különítsük el egymástól. Nem a spórák „fertőzik” be egymást, de ha a gyilkos galócából akár egy kis darab is letörik és bekerül az ehető gombákból készült ételbe, már az is súlyos mérgezést okozhat. [[Gombát_szedni|További tudnivalók arról, hogyan kell gombát szedni.]]
# '''A szabadban gyűjtött gombát mindig vigyük el szakellenőrhöz, akkor is, ha úgy gondoljuk, tudjuk, milyen gombát szedtünk!''' A gomba vizsgálata minden esetben ingyenes, mindössze egy kis időbe kerül, ami viszont életeket menthet. Hivatásos szakértőket általában a gombát is árusító piacokon találunk, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal [https://portal.nebih.gov.hu/-/gombaszakellenort-alkalmazo-piacok-listaja honlapján] megtalálható a gombaszakellenőröket alkalmazó piacok és a vizsgázott szakemberek pontos listája.
+
# '''A szabadban gyűjtött gombát mindig vigyük el szakellenőrhöz, akkor is, ha úgy gondoljuk, tudjuk, milyen gombát szedtünk!''' A gomba vizsgálata minden esetben ingyenes, mindössze egy kis időbe kerül, ami viszont életeket menthet. Hivatásos szakértőket általában a gombát is árusító piacokon találunk, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal [[http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/elelmiszer_takarmanybiztonsag/aktualitasok | honlapján]] megtalálható a gombaszakellenőröket alkalmazó piacok és a vizsgázott szakemberek pontos listája.
 
# '''Csak szakellenőr által bevizsgált gombát fogyasszunk!''' A piacokon hivatalos papír jelzi, ha az adott gombát bevizsgáltatta az eladó. Ne vásároljunk gombát olyan helyről, amely nem rendelkezik gombaszakellenőri igazolással!
 
# '''Csak szakellenőr által bevizsgált gombát fogyasszunk!''' A piacokon hivatalos papír jelzi, ha az adott gombát bevizsgáltatta az eladó. Ne vásároljunk gombát olyan helyről, amely nem rendelkezik gombaszakellenőri igazolással!
 
# Ne vásároljunk gombát házalóktól, utcai árusoktól! Ne fogadjunk el gombát ismerőstől (ismerős ismerősétől), vagy vizsgáltassuk be, mielőtt elkészítjük!
 
# Ne vásároljunk gombát házalóktól, utcai árusoktól! Ne fogadjunk el gombát ismerőstől (ismerős ismerősétől), vagy vizsgáltassuk be, mielőtt elkészítjük!
 
# '''A gombát mindig azonnal készítsük el, és frissen fogyasszuk!''' A gomba gyorsan romlik, így még az ehető fajok is okozhatnak gyomorrontást, ha sokáig tárolják. A gombát maximum egy napig lehet eltartani hűvös, jól szellőző helyen, a belőle készített ételt pedig legkésőbb másnap fogyasszuk el. (Nagyobb mennyiségű gombát tartósíthatunk például szárítással vagy ha megpirítva lefagyasztjuk, de erre nem minden faj alkalmas.)  
 
# '''A gombát mindig azonnal készítsük el, és frissen fogyasszuk!''' A gomba gyorsan romlik, így még az ehető fajok is okozhatnak gyomorrontást, ha sokáig tárolják. A gombát maximum egy napig lehet eltartani hűvös, jól szellőző helyen, a belőle készített ételt pedig legkésőbb másnap fogyasszuk el. (Nagyobb mennyiségű gombát tartósíthatunk például szárítással vagy ha megpirítva lefagyasztjuk, de erre nem minden faj alkalmas.)  
 
# Mindig tartsuk be az adott gombafaj elkészítésére vonatkozó szabályokat! Vannak olyan finom gombák, amelyek csak alapos hőkezelés után fogyaszthatók, mert nyersen rosszullétet okozhatnak (pl. a gyűrűs tuskógombát minimum 20 percig kell sütni vagy főzni). Ezekre a tudnivalókra a piacokon a gomba mellett elhelyezett felirat hívja fel a figyelmet.
 
# Mindig tartsuk be az adott gombafaj elkészítésére vonatkozó szabályokat! Vannak olyan finom gombák, amelyek csak alapos hőkezelés után fogyaszthatók, mert nyersen rosszullétet okozhatnak (pl. a gyűrűs tuskógombát minimum 20 percig kell sütni vagy főzni). Ezekre a tudnivalókra a piacokon a gomba mellett elhelyezett felirat hívja fel a figyelmet.
# '''6 év alatti gyermekek, idősek, emésztőszervi betegséggel küzdők ne fogyasszanak gombás ételt!''' A gomba nehezen emészthető, így egyszerre csak kis mennyiséget együnk belőle, és alaposan rágjuk meg.
+
# '''6 év alatti gyermekek, idősek, emésztőszervi betegséggel küzdők ne fogyasszanak gombás ételt!''' A gomba nehezen emészthető étel, így egyszerre csak kis mennyiséget együnk belőle, és alaposan rágjuk meg.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
21. sor: 21. sor:
 
* Ha szabadban gyűjtünk gombát, mindig jegyezzük meg, hogy hol szedtük (mezőn, erdőben, lombos fák vagy fenyők alatt), mert a bevizsgáláskor ez is fontos lehet a faj pontos meghatározásához.
 
* Ha szabadban gyűjtünk gombát, mindig jegyezzük meg, hogy hol szedtük (mezőn, erdőben, lombos fák vagy fenyők alatt), mert a bevizsgáláskor ez is fontos lehet a faj pontos meghatározásához.
 
* Ha ismerőstől kapunk gombát, mindig kérdezzünk rá, hogy bevizsgáltatta-e, hogy mikor és hol szedte, hogy meddig és milyen feltételek mellett készítsük el azt.  
 
* Ha ismerőstől kapunk gombát, mindig kérdezzünk rá, hogy bevizsgáltatta-e, hogy mikor és hol szedte, hogy meddig és milyen feltételek mellett készítsük el azt.  
* A gomba a húshoz vagy halhoz hasonlóan gyorsan bomló fehérjéket tartalmaz, ezért a legjobb, ha azokhoz hasonlóan is kezeljük. A nyers gombát tartsuk a hűtő zöldségtároló rekeszében, tegyünk alá és fölé papírtörlőt, hogy felszívja a nedvességet. Ne tartsuk a gombát meleg, párás helyen, nejlonzacskóban vagy olyan tárolóban, ahol befülledhet, ezzel is megelőzhetjük, hogy megromoljon.  
+
* A nyers gombának a legjobb helye a hűtő zöldségtároló rekeszében van. Tegyünk alá és fölé papírtörlőt, hogy felszívja a nedvességet. Ne tartsuk a gombát meleg, párás helyen, nejlonzacskóban vagy olyan tárolóban, ahol befülledhet, ezzel is megelőzhetjük, hogy megromoljon.
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
38. sor: 38. sor:
 
* [http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/okt12/gomba.html A NÉBIH közleménye a biztonságos gombafogyasztásról]
 
* [http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/okt12/gomba.html A NÉBIH közleménye a biztonságos gombafogyasztásról]
 
* Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat!
 
* Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat!
 
[[Kategória:Egészség]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)