Elállítani az orrvérzést

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell az orrvérzést elállítani?

Orrvérzés.jpg

Az orrnyálkahártya vékony erei viszonylag könnyen elpattanhatnak, akár egy erősebb orrfújás esetén is, így az orrvérzés szinte mindennapos problémának mondható. Azonban sokan küzdenek azzal, hogy nem tudják elállítani az orrvérzésüket. Ennek a szakszerű lépéseit írjuk most le.

Lépések

 1. Üljünk le nyugodt pozícióba! Az csupán tévhit, hogy a legjobb, ha gyorsan lefekszünk, és fejünket hátrahajtjuk, mert így a hirtelen mozgás következtében megnő a vérnyomás, a hátrahajtott fejnek köszönhetően, pedig a vér hátracsorog, így a gyomorba kerül, amire egyesek hányással reagálnak. Tehát üljünk le, inkább enyhén előre hajtsuk a fejünket, de ne túlságosan, és tartsuk szabadon a légutakat!
 2. Csökkentsük a vérnyomást, ahogy csak lehet! Ha például a nyaknál szorító ruhát viselünk (pl. garbó), akkor lazítsuk meg azt, vagy szabaduljunk meg tőle!
 3. Hagyjuk, hogy kicsorogjon a vér! Bár ez nem a legkellemesebb látvány, de jobb, mint ha a vér a légutakba vagy a gyomorba jut, illetve, ha a vérben alvad meg.
 4. Tamponáljuk be az orrunkat! A legtöbb esetben az orrvérzés eredője általában az orr első egyharmadában van, ezért elég, ha egy kis gézzel vagy vattával betömjük az orrpitvart, esetleg betekert papír zsebkendő végével.
 5. Szorítsuk össze az orrcimpánk elejét, így a nyomás hatására valószínűleg eláll az orrvérzés!
 6. Kenjünk egy kevés citromlét vagy levendulaolajat a vér¬zés forrására, amennyiben pontosan tudjuk, hol van!
 7. Enyhén vérző orr esetén tartsunk félbevágott hagymát az orrunk alá, és szippantsunk nagyokat! Az illóolajok hatására az orrban lévő vérerek összehúzódnak, így enyhül a vérzés.
 8. Ha nagyon nem akar elállni a vérzés, akkor tegyünk hideg borogatást a tarkóra és a homlokra!
 9. Az orrüreg hátsó traktusából eredő, makacs vérzéseknél általában orr-garati tampon alkalmazására van szükség, amely a garat felé hermetikusan elzárja az orrüreget, de ezt csak szakképzett orr-fül gégész végezheti el, tehát ilyen esetekben mindig azonnal forduljunk szakemberhez!

Tippek

 • Amennyiben az általában beváló, helyes kezelés ellenére sem áll el a vérzés, nagyon gyorsan keressünk fel egy fül-orr-gégészetet!
 • A komolyabb, helyileg pontosan meghatározható orrvérzések általában vegyi edzéssel vagy egy ponton történő, apró, kíméletes égetéssel állíthatók el.
 • Az orr érzékeny belső nyálkahártyáját irritálhatja a lakás száraz, meleg vagy a légkondicionált helyiség levegője is. A keménnyé, rugalmatlanná vált artériák szintén okai lehetnek az orrvérzésnek, csakúgy, mint bizonyos gyógyszerek, például az aszpirin, az ibuprofen és más gyulladáscsökkentők, illetve a warfarin vagy egyéb véralvadásgátló készítmények.

Amire szükséged lehet

 • ülőhely
 • hideg víz
 • citromlé vagy ecet
 • hagyma
 • géz, vatta vagy papír zsebkendő

Figyelmeztetések

 • Ne feküdjünk le, és hajtsuk hátra a fejünket! Ez ugyanis az esetek nagyon-nagy részében nem használ, sőt ront az orrvérzésen, mivel növeli a vérnyomást, ráadásul, ha a vér bejut a gyomorba egyeseknél hányást idézhet elő, ami olyan megerőltetés, amitől csak még valószínűbb, hogy erősödik az orrvérzés.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka