Drupal tartalomkezelőt telepíteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell Drupal tartalomkezelőt telepíteni?

Drupal-tartalomkezelo-cms.png

A Drupal az egyik legismertebb ingyenesen használható tartalomkezelő rendszer (content management system, cms). Megfelelő jogosultságok birtokában a telepítés általában negyed óra alatt elvégezhető, a rendszerhez pedig számos ingyenesen alkalmazható kiegészítő modul tölthető le.

Lépések

 1. Töltsd le a Drupal telepítőkészletet. A legújabb, és korábbi Drupal verziók telepítőkészletét itt találod meg.
 2. Töltsd le a nyelvi verziót. A magyar nyelvű kiegészítés legfrissebb változata innen tölthető le: http://localize.drupal.org/translate/languages/hu
 3. Tedd fel a letöltött anyagokat a szerverre, majd tömörítsd ki a Drupal telepítőkészletet.
  1. UNIX alatt parancssorból: $ tar -zxvf drupal-7.1.tar.gz
  2. Windows alatt: Szükségünk lesz egy olyan kitömörítő programra, ami képes a .tgz,.tar vagy .tar.gz állományok kezelésére. A népszerű WinZip, Total Commander és WinRAR programok mind képesek erre. Ne felejtsük el a kicsomagolt állományokat a kiválasztott weben elérhető könyvtárba másolni.
 4. Készítsd elő az adatbázist a Drupal telepítéséhez.
  1. Indítsuk el a MySQL kliens programot (ahol 'jelszo' a root felhasználó jelszava): $ mysql -uroot -pjelszo
  2. A megjelenő parancssorban hozzuk létre az adatbázist: CREATE DATABASE drupal DEFAULT CHARSET utf8 DEFAULT COLLATE utf8_hungarian_ci; Ha véletlenül nincs magyar egybevetés támogatás az általunk használt MySQL rendszeren, használhatjuk az utf8_general_ci egybevetést is.
  3. Vegyük fel a Drupal felhasználót (a jelszó szükség szerinti megváltoztatásával):GRANT ALL PRIVILEGES ON drupal.* TO drupal@localhost IDENTIFIED BY 'titkosjelszo';
  4. Ha PHP 4-gyel szeretnénk a MySQL 4.1-es vagy újabb adatbázisunkat használni, akkor feltétlenül a régebbi jelszó kódolási formát kell használnunk, mert a PHP 4 nem készült fel az újabb MySQL által alkalmazott kódolásra. Ha ezt a PHP-MySQL kombinációt használjuk, akkor adjuk ki a következő parancsot: SET PASSWORD FOR 'drupal'@'localhost' = OLD_PASSWORD('titkosjelszo');. Így már PHP 4-gyel tudunk majd csatlakozni.
 5. Másold be a felület magyar fordítását a megfelelő könyvtárba. A fájlt 7-es verziószámú Drupal esetében a következő könyvtárba kell tenni: /profiles/standard/translations/
 6. Indítsd el a telepítést. Látogass el webböngésződdel a http://enweboldalam.hu/drupal/install.php címre, ahol a http://enweboldalam.hu/drupal/ az a hoszt illetve könyvtár webszerveren elérhető címe, ahova a fájlokat előkészítetted.
 7. Válasszd ki a felület nyelvi változatát.
 8. Az Adatbázis beállításoknál add meg a korábban létrehozott adatbázis paramétereit.
 9. Add meg a weboldalad nevét, illetve az az e-mail címet, ahová a rendszer értesítések érkezhetnek.
 10. Végül add meg az Adminsztrátor nevét, e-mail címet és jelszavát.
 11. Ha minden adatot megadtál, akkor a Drupal telepítése sikeres képernyő fogad.

Tippek

 • A Drupal adatbázisának előkészítéséhez használhatod a PHPMyAdmin programot is, amennyiben megfelelő jogosultságokkal rendelkezel.
 • A Drupal tartalomkezelő nagyon jó dokumentációval rendelkezik, érdemes ellátogatni a hazai Drupal közösség hivatalos weboldalára.
 • A Drupal egyik legnagyobb ereje a köré épülő aktív fejlesztői közösségben rejlik, ennek köszönhetően számos funkció érhető el ingyenesen, így a weboldaladat percek alatt tudod új lehetőségekkel bővíteni.
 • Ha szeretnéd új felületet (layout, smink) feltenni az oldaladra, olvasd el a Hogyan kell Drupal sminket telepíteni című cikkünket is!

Amire szükséged lehet

 • Webszerver
 • Adatbázisszerver
 • Internet hozzáférés
 • Haladó szintű webes technikai ismeretek


Figyelmeztetések

 • A Drupal különböző verziói esetében az alapvető lépések némiképp eltérhetnek, ezért letöltés során érdemes elolvasni az adott változat telepítési útmutatóját.
 • A Drupal csak megfelelő jogosultságok birtokában telepíthető. Mindenképpen fontos, hogy ne csak fájlokat tudj másolni a szerverre, hanem megfelelő adatbázist is létre tudj hozni.

Kapcsolódó videók

Drupal telepítés lépésről lépésre magyarul

Drupal telepítés videó


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell