Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Csokit olvasztani

356 bájt törölve, 2023. május 15., 07:41
Források, hivatkozások
== Lépések ==
=== Gőzfürdős csokiolvasztási módszer ===
# '''Válaszd ki a megfelelő edényeket''': Válassz két edényt, az egyik egy nagyobb lábas legyen, amiben vizet fogsz melegíteni, a másik egy kisebb, amelybe a csokoládét teszed. A kisebb edény legyen olyan méretű, hogy a nagyobb edénybe ne essen bele és az alja a meleg vízbe se érjen bele.# '''Töltsd meg a nagyobb edényt vízzel''': Töltsd meg a nagyobb lábast kb. 2-3 cm magasságig vízzel. Ügyelj arra, hogy amikor a két edényt egymásra helyezed, a víz ne érintkezzen a kisebb edény aljával.# '''Melegítsd a vizet''': Melegítsd a vizet közepes lángon, amíg az el nem kezd forrni. Ne hagyd, hogy a víz erősen forrjon, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti a csokoládét.# '''Törd fel a csokoládét''': Törd fel a csokoládét kisebb darabokra, és tedd a kisebb edénybe. A kisebb darabokra tört csokoládé könnyebben és egyenletesebben olvad.# '''Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edény felé''': Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edényre úgy, hogy a gőz a kisebb edény alját elérve melegítse a csokoládét. Ne engedd, hogy a kisebb edénybe vízcseppek kerüljenek, mert a víz megváltoztathatja a csokoládé állagát és így tönkreteheti azt.# '''Keverd a csokoládét''': Keverd a csokoládét fakanállal vagy valamilyen hőálló szilikon spatulával, amíg az teljesen fel nem olvad és állaga sima nem lesz. Ügyelj arra, hogy közben ne engedd, hogy a víz nagyon forrjon, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti a csokoládét.# '''Vedd le a tűzről''': Amikor a csokoládé teljesen felolvadt és állaga sima, vedd le a kisebb edényt a nagyobb edényről. Óvatosan távolítsd el a kisebb edényt, mert a nagyobb edényből kiáramló gőz megégetheti a kezed.# '''Használd fel a csokoládét''': Most, hogy a csokoládé felolvadt és megfelelő állagú, felhasználhatod díszítésre vagy arra, amire a recept írja. 
=== Csokiolvasztás mikrohullámú sütőben ===
# '''Törd fel a csokoládét''': Törd fel a csokoládét kisebb darabokra, és tedd egy mikrohullámú sütőben is használható tálba. A kisebb darabokra tört csokoládé könnyebben és egyenletesebben olvad.# '''Mikrohullámú sütőben olvasztás''': Helyezd a tálat a mikrohullámú sütőbe, és állítsd alacsony teljesítményre (a névleges teljesítmény kb. 20-30%-ra). Melegítsd a csokoládét 20-30 másodpercig, majd vedd ki és keverd meg.# '''Ismételd meg az előző lépést''': Ismételd meg a melegítést és keverést 15-20 másodperces intervallumokban, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad és állaga simává nem válik. Fontos, hogy ne melegítsd túl a csokoládét, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti.# '''Használd fel a csokoládét''': Most, hogy a csokoládé felolvadt és megfelelő állagú, felhasználhatod a receptedben vagy díszítésre. 
== Tippek ==
== Források, hivatkozások ==
* [https://wwwfeelgoodfoodie.ghirardelli.comnet/recipe/how-to-melt-chocolate Ghirardelli Chocolate Company. (n.d.). / How to Melt Chocolate]* [https://www.kingarthurbakingbbcgoodfood.com/blog/2018howto/04/13guide/how-to-melt-chocolate King Arthur Baking Company. (n.d.). Goodfood: How to melt chocolate]* [https://www.tastingtablekingarthurbaking.com/cookblog/2023/02/national08/how-to-melt-chocolate Williams, F. (2017, November 13). How to Melt ChocolateKing Arthur Baking: 5 Easy Techniques. Tasting Table]* [httpsWe tried every method://www.bonappetit.com/test-kitchen/cooking-tips/article/melting-chocolate Saffitz, C. (2018, February 12). How to Melt Chocolate, This is the Right Way. Bon Appétit]* [https://www.bhg.com/recipes/desserts/chocolate/how-best way to-melt-chocolate/ Better Homes & Gardens. (n.d.). How to Melt Chocolate: 3 Easy Ways]
[[Kategória:Étel-ital]]
3 567
szerkesztés