Csipkebogyót szedni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2021. szeptember 12., 11:57-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell csipkebogyót szedni?

Csipi.jpg

A csipkebogyógyűjtés van, aki számára sokszor látott és megélt, természetes őszi tevékenység. De aki életében először megy csipkét szedni, annak érdemes kicsit utánaolvasnia, ugyanis szedése nem egyszerű feladat. Hol kell szedni? Mikor kell szedni? Milyen eszközökre van szükség? Ha felkészülten szeretnél nekivágni a csipkebogyó-szüretnek, akkor olvasd el az alábbi lépéseket.


[szerkesztés] Lépések

  1. Ismerd fel a növényt: csipkebogyóként Magyarországon a gyepűrózsa (Rosa canina) termését gyűjtik. A hosszúkásan gömbölyded bogyóknak gyönyörű piros színe van, míg a bokor levelei a rózsa leveleihez hasonlítanak. A gyakorlatban nem igazán lehet összetéveszteni más növénnyel, pláne mérgezővel.
  2. Tudd meg, mire jó:
    • Rendkívül egészséges, az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú bogyó, emellett A, B1, B2 és K-vitamin, antioxidáns is van benne. A szervezet ellenálló-képességét javítja, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van.
    • A csipkebogyó többek között használható frissen teába, lekvárnak, szörpnek, mártásnak és egyéb ételekbe vagy megszárítva gyógyteába, esetleg lisztként. Emellett fagyasztva is tartósítható, mely után egyszerűbb megtisztítani a benne levő magoktól, szőröktől.
  3. Keress jó lelőhelyet: a csipkebogyót nem jó forgalmas utak mellől szedni, ezért inkább az utaktól távolabbi erdőszéleken, cserjésekben, hegyoldalakon keress.
  4. Válaszd ki a megfelelő időpontot csipkebogyó-szedéshez:
    • Ha szárítani szeretnéd, akkor a fagyok előtt szedd le a szép pirosra érett bogyókat.
    • Ha puhább bogyókra van szükséged - például lekvárfőzéshez - akkor az első őszi fagyok beköszöntével, érdemes szüretelni, mikor a mondás szerint megcsípi a dér.
  5. Készülj eszközökkel:
    • Kesztyű: mivel a csipkebogyóbokor rendkívül tövises, szükség van egy vastag, kertészkedéshez használt/munkavédelmi kesztyűre.
    • Kampó: segítség az ágak széthajtásához.
    • Oldaltáska vagy kampós vödör használata praktikus a szedés során, ha nem akarsz minden leszedett marék csipkebogyóval lehajolni a gyűjtőedényhez.
    • Gyűjtőedény a leszedett bogyóknak.
  6. Keresd az érett gyümölcsöket: a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét, mélybordó színű már túlérett lehet.
  7. A begyűjtött bogyókat tárold felhasználástól függően:
    • Szárítsd le: gyógyteának szárítsd le a bogyókat aszalógépben vagy sütőben, majd napfénytől védve, száraz, levegős helyen tárold. Például elhelyezheted vászonzsákba, befőttesüvegbe is.
    • Nyersen: Ha lekvárba, szörpnek, mártásnak vagy egyéb ételbe szeretnéd felhasználni, átpasszírozni, akkor érdemes szedést követően szinte rögtön feldolgozni. Ha ennél tovább szeretnéd tartósítani, akkor még nyersen, mélyhűtőbe is beteheted, ilyenkor lédúsabb marad a gyümölcs.

[szerkesztés] Tippek

  • Mivel a forgalmas utak mellől nem érdemes szedni, ezért szükséged lehet valamilyen közlekedési eszközre vagy túrázással egybekötni a szüretet a jó lelőhelyek felkutatása érdekében.
  • Feldolgozás előtt keress több receptet is, hogy mire használnád fel szívesen a gyűjtött csipkebogyót.
  • Látogass el az évente megrendezésre kerülő szarvasi Csipkebogyó Fesztiválra.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • kesztyű, gyűjtőedény, kampó


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mivel a C-vitamin 50 C-fok körül megsemmisül, gyógyteaként ne forró vízben készítsd el.
  • Leszedést követően minél hamarabb dolgozd fel a bogyókat, nehogy megromoljanak.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó