Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Csíráztatni

175 bájt hozzáadva, 2011. június 29., 14:57
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell csíráztatni? ==
[[Fájl:csiraztatas-kep.jpg|right]]A csírák rengeteg vitamint, ásványi anyagot és enzimeket tartalmaznak, amelyek rendkívül jó hatással vannak a szervezetünkre. Ezért érdemes belevágni a csíráztatásba, és akár néhány nap múlva már élvezhetjük is a csírák jótékony hatását. Ráadásul, akinek nincs zöldségeskertje, az is mini kertet varázsolhat a konyhájába.
== Lépések ==
# '''Élvezzük ki a munkánk gyümölcsét!''' Ha készen állnak a csírák, utoljára ismét alaposan mossuk át, és a maradék maghéjat is távolítsuk el! Fogyaszthatjuk frissen, de műanyag zacskóban vagy üvegben sokáig elállnak a hűtőben is. Ilyenkor még lassan folytatódik a csírázás folyamata, ezért fogyasztás előtt alaposan mossuk meg őket, majd 2 órára helyezzük közvetlen napfényre!
# '''A következő csíráztatás előtt alaposan mossuk el az edényeket!'''
 
== Tippek ==
* Befőttes üvegből is csinálhatunk csíráztató edényt! A nyílására rögzítsünk függönyanyagot, nylonharisnyát vagy gézt (lukacsos anyagot)! Ennél is egyszerűbb, ha a befőttes üveg tetejét lyuggatjuk ki sűrűn. A duzzadt magokat ilyenkor az üvegbe helyezzük, majd utána fedjük le az üveg száját! Az üveget 45 fokos szögben , szájjal lefelé támasszuk meg, így ki tud csöpögni a víz! Az üveg alá helyezzünk egy tálat, amibe a víz belecsöpög!
* A kerámia szebb, de a műanyag hasznosabb: Bár a kerámia csíráztató edények jellemzően jobban mutatnak, nehezebb a tisztán tartásuk és könnyebben bepenészednek.
* Csíráztatásra alkalmas magok: Nagyon sokféle magot csíráztathatunk, itt a teljesség igénye nélkül soroltuk fel a magokat. Gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab; hüvelyesek: borsó, csicseriborsó, bab, lencse, szója, mungóbab; egyéb: retek, zsázsa, mustár, lucerna.
* Utolsó napokban fény
* Csíráztató edény vagy ennek helyettesítésére egy befőttes üveg és gézlap
 
== Kapcsolódó videók ==
 
A csíráztatás folyamata és egészségre gyakorolt hatása
 
<youtube>ZhgxpC24tZI</youtube>
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
532
szerkesztés