Csíráztatni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell csíráztatni? == | == Hogyan kell csíráztatni? == | ||
− | + | A csírák rengeteg vitamint, ásványi anyagot és enzimeket tartalmaznak, amelyek rendkívül jó hatással vannak a szervezetünkre. Ezért érdemes belevágni a csíráztatásba, és akár néhány nap múlva már élvezhetjük is a csírák jótékony hatását. Ráadásul, akinek nincs zöldségeskertje, az is mini kertet varázsolhat a konyhájába. | |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # | + | # Készítsük elő a magokat! Vegyük ki a törött és a repedt szemeket, majd a többit folyóvízben alaposan mossuk át! A mosáshoz használhatjuk a csíráztató készlet lukas darabját, vagy akár egy szűrőt. |
− | # | + | # Áztassuk be! A mosás után helyezzük a magvakat egy edénybe, majd öntsünk rá annyi langyos vizet, hogy ellepje! Figyeljünk rá, hogy a víz legalább kétszer annyi legyen, mint a mag! A választott magoktól függően eltérhet a szükséges áztatási idő, ezt a csíráztatásra árult magvak csomagolásán jelzik. A gabonaféléket és hüvelyeseket (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, zöldborsó, lencse, mungóbab) egyébként jellemzően 12 órán át, a kisebb magvakat (pl. retek, lucerna, köles, napraforgó, zsázsa, káposzta) 4-6-8 órán át, míg a nagyobb, vastagabb héjú magvakat 18-24 órán át kell áztatni. Érdemes melegebb, 28-30°C-on tartani a magokat ez idő alatt. Ha erre nincs lehetőség, a szobahőmérséklet is megfelel, de akkor hagyjuk kicsit tovább ázni őket! |
− | # | + | # Mossuk le ismét a magokat! A megduzzadt magokat ismét alaposan öblítsük át, majd helyezzük a csíráztató készlet lyukas táljába! Az alsó, zárt tálba öntsük vizet, és a lyukas edényt erre helyezzük rá! |
− | # | + | # A csíráztatás helye: Az első napokban tartsuk a csírákat jól szellőző, sötét helyen, kb. 28-30°C-on! Ha szobahőmérsékleten tartjuk az edényt, kicsit lassabban csíráznak ki a magok. |
− | # | + | # Öblítsük le naponta kétszer a magokat, majd csepegtessük le alaposan a vizet! Ez azért fontos, hogy ne penészedjenek be a magok. |
− | # | + | # Menjenek a maghéjak! 2-4 nap után már beindul a csírázás, ilyenkor már eltávolíthatjuk a levált maghéjakat. Egy szűrőn keresztül alaposan mossuk át a csírákat és a maghéjakat dobjuk ki! Vigyázzunk rá, hogy alaposan csöpögtessük le a vizet, mielőtt visszatesszük a magokat a csíráztató edénybe! Ilyenkor már tehetjük világos helyre, de direkt napfény ne érje! |
− | # | + | # Élvezzük ki a munkánk gyümölcsét! Ha készen állnak a csírák, utoljára ismét alaposan mossuk át, és a maradék maghéjat is távolítsuk el! Fogyaszthatjuk frissen, de műanyag zacskóban vagy üvegben sokáig elállnak a hűtőben is. Ilyenkor még lassan folytatódik a csírázás folyamata, ezért fogyasztás előtt alaposan mossuk meg őket, majd 2 órára helyezzük közvetlen napfényre! |
− | # | + | # A következő csíráztatás előtt alaposan mossuk el az edényeket! |
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Befőttes üvegből is csinálhatunk csíráztató edényt! A nyílására rögzítsünk függönyanyagot, nylonharisnyát vagy gézt (lukacsos anyagot)! Ennél is egyszerűbb, ha a befőttes üveg tetejét lyuggatjuk ki sűrűn. A duzzadt magokat ilyenkor az üvegbe helyezzük, majd utána fedjük le az üveg száját! Az üveget 45 fokos szögben | + | * Befőttes üvegből is csinálhatunk csíráztató edényt! A nyílására rögzítsünk függönyanyagot, nylonharisnyát vagy gézt (lukacsos anyagot)! Ennél is egyszerűbb, ha a befőttes üveg tetejét lyuggatjuk ki sűrűn. A duzzadt magokat ilyenkor az üvegbe helyezzük, majd utána fedjük le az üveg száját! Az üveget 45 fokos szögben támasszuk meg, így ki tud csöpögni a víz! Az üveg alá helyezzünk egy tálat, amibe a víz belecsöpög! |
* A kerámia szebb, de a műanyag hasznosabb: Bár a kerámia csíráztató edények jellemzően jobban mutatnak, nehezebb a tisztán tartásuk és könnyebben bepenészednek. | * A kerámia szebb, de a műanyag hasznosabb: Bár a kerámia csíráztató edények jellemzően jobban mutatnak, nehezebb a tisztán tartásuk és könnyebben bepenészednek. | ||
* Csíráztatásra alkalmas magok: Nagyon sokféle magot csíráztathatunk, itt a teljesség igénye nélkül soroltuk fel a magokat. Gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab; hüvelyesek: borsó, csicseriborsó, bab, lencse, szója, mungóbab; egyéb: retek, zsázsa, mustár, lucerna. | * Csíráztatásra alkalmas magok: Nagyon sokféle magot csíráztathatunk, itt a teljesség igénye nélkül soroltuk fel a magokat. Gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab; hüvelyesek: borsó, csicseriborsó, bab, lencse, szója, mungóbab; egyéb: retek, zsázsa, mustár, lucerna. | ||
40. sor: | 41. sor: | ||
* Utolsó napokban fény | * Utolsó napokban fény | ||
* Csíráztató edény vagy ennek helyettesítésére egy befőttes üveg és gézlap | * Csíráztató edény vagy ennek helyettesítésére egy befőttes üveg és gézlap | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek == | == Felhasznált források, kapcsolódó webcímek == | ||
58. sor: | 53. sor: | ||
* [http://www.bio-mano.hu/ Bio-Manó] | * [http://www.bio-mano.hu/ Bio-Manó] | ||
* [http://csira.lap.hu/ Csíra.lap.hu] | * [http://csira.lap.hu/ Csíra.lap.hu] | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− |