Bolognai spagettit készíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell bolognai spagettit készíteni? == | == Hogyan kell bolognai spagettit készíteni? == | ||
− | + | A bolognai spagetti, vagy más néven spaghetti bolognese, az olasz konyha egyik klasszikus és világszerte kedvelt étele. Ez a gazdag és ízletes húsos paradicsomszósz tökéletesen kiegészíti a puha spagettit. Lássuk, hogyan készíthetsz otthon autentikus bolognai spagettit! | |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | + | 1. '''Alapanyagok beszerzése''' | |
− | + | - Szerezd be a szükséges hozzávalókat: darált hús (marha és/vagy sertés), hagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, konzerv paradicsom vagy friss paradicsom, olívaolaj, só, bors, oregánó, bazsalikom, és természetesen spagetti tészta. | |
− | + | ||
− | + | 2. '''A zöldségek előkészítése''' | |
− | + | - Aprítsd fel finomra a hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. | |
+ | |||
+ | 3. '''A húsos szósz elkészítése''' | ||
+ | - Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevíts olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. | ||
+ | - Adj hozzá darált húst, és süsd meg, amíg színt nem vált. | ||
+ | - Öntsd hozzá a paradicsomot (konzerv vagy friss, aprított), adj hozzá sót, borsot, oregánót és bazsalikomot. Hagyd, hogy lassú tűzön, fedő alatt főjön legalább egy órán át, időnként kevergesd meg. | ||
+ | |||
+ | 4. '''A spagetti főzése''' | ||
+ | - Egy nagy fazékban forralj fel vizet, és sózd meg bőven. Főzd a spagettit a csomagoláson jelzett idő szerint al dente állagúra. | ||
+ | |||
+ | 5. '''Tálalás''' | ||
+ | - Szűrd le a spagettit, és keverd össze a húsos szósszal, vagy szolgáld fel a tésztát a tányéron, a szósszal a tetején. | ||
+ | - Reszelj friss parmezánt a tetejére, és díszítsd friss bazsalikomlevéllel. | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
48. sor: | 60. sor: | ||
* "Az olasz konyha mesterei: A tökéletes bolognai spagetti" - Giuseppe Rossi. | * "Az olasz konyha mesterei: A tökéletes bolognai spagetti" - Giuseppe Rossi. | ||
* [https://www.giallozafferano.it/ Spagetti bolognese recept az olasz GialloZafferano konyhájából] | * [https://www.giallozafferano.it/ Spagetti bolognese recept az olasz GialloZafferano konyhájából] | ||
− | |||
− |