„Arcot rajzolni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell arcot rajzolni?)
(Lépések)
 
5. sor: 5. sor:
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
#'''Készítsük elő a szükséges alapanyagokat.''' Legyen előttünk tiszta papírlap, hegyezzük ki a ceruzát, és vegyük elő a radírt. Amennyiben egy képről szeretnél arcot formálni, ezt is rakd jól látható helyre.
+
#'''Készítsük elő a szükséges alapanyagokat.''' Legyen előttünk tiszta papírlap, hegyezzük ki a ceruzát, és vegyük elő a radírt. Amennyiben egy képről szeretnénk arcot formálni, ezt is rakjuk jól látható helyre.
#'''Az arányok lekövetése.''' Az élethű alkotáshoz nélkülözhetetlen egy alapszintű anatómiaismeret.  Ez önmagában már csak azért is fontos, hogy a rajzolt alak egyáltalán embernek tűnjön, és ne csak valami furcsa humanoid lény benyomását keltse a szemlélőben. Az egyéni jellemzőket leginkább a részletekkel fogjuk kifejezni.
+
#'''Az arányok lekövetése.''' Az élethű alkotáshoz nélkülözhetetlen egy alapszintű anatómiaismeret.  Ez önmagában már csak azért is fontos, hogy a rajzolt alak egyáltalán embernek tűnjön, és ne csak valamilyen furcsa humanoid lény benyomását keltse a szemlélőben.  
#'''Vessük papírra a vázlatot.''' Minden művészeti munka kiindulópontja a jól megszerkesztett vázlat. Érdemes ennek a tökéletesítésére időt szánni, mivel az összecsapott munka meglehetősen ritkán vezet a hőn áhított végkifejletig. Addig csiszoljuk a hibás vonalakat, amíg teljesen elégedettek nem leszünk a látvánnyal.  
+
#'''Vessük papírra a vázlatot.''' Általában a művészi munka kiindulópontja a jól megszerkesztett vázlat. Érdemes ennek a tökéletesítésére időt szánni, mivel az összecsapott munka meglehetősen ritkán vezet a hőn áhított végkifejletig. Addig csiszoljuk a hibás vonalakat, amíg teljesen elégedettek nem leszünk a látvánnyal.  
#'''Illesszük az alapra a részleteket.''' Sorra kezdhetjük kidolgozni az arc kisebb-nagyobb elemeit mint a fül, a szemek, az orr, a száj és a haj. A legbiztosabb módszer, ha világosabb vonalakkal felosztjuk az arcot, behúzzuk a főbb tengelyeket, és fokozatosan egyre több részlettel gazdagítjuk az összképet.
+
#'''Illesszük az alapra a részleteket.''' Sorra kezdhetjük kidolgozni az arc kisebb-nagyobb elemeit mint a fül, a szemek, az orr, a száj és a haj. A legbiztosabb módszer, ha világosabb vonalakkal felosztjuk az arcot, behúzzuk a főbb tengelyeket, és fokozatosan egyre több részlettel gazdagítjuk az összképet. Az egyéni jellemzőket leginkább a részletek fogják kifejezni.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==

A lap jelenlegi, 2014. december 18., 15:47-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell arcot rajzolni?

Ceruza.jpg

Aki emberek ábrázolását tűzte ki célul, bizony kemény fába vágta a fejszéjét. Az arc rendkívül összetett és kifinomult felület, ahol a legcsekélyebb érzelmek és rezdülések is tükröződnek. Rengeteg papírt kell telerajzolni, mire ennek a lényegére ráérzünk, és érzékeltetni tudjuk a pillanat leheletnyi rezdüléseit. Azonban nem kell rögtön az érzelmekre fókuszálni, hiszen éppen elég nagy kihívás biológiailag helyesen ábrázolni az emberi fejet. Már egészen kicsi pontatlanságok is groteszk végeredményt szülnek. Ezt megelőzendő érdemes követni néhány aranyszabályt az arc megrajzolásakor.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsük elő a szükséges alapanyagokat. Legyen előttünk tiszta papírlap, hegyezzük ki a ceruzát, és vegyük elő a radírt. Amennyiben egy képről szeretnénk arcot formálni, ezt is rakjuk jól látható helyre.
 2. Az arányok lekövetése. Az élethű alkotáshoz nélkülözhetetlen egy alapszintű anatómiaismeret. Ez önmagában már csak azért is fontos, hogy a rajzolt alak egyáltalán embernek tűnjön, és ne csak valamilyen furcsa humanoid lény benyomását keltse a szemlélőben.
 3. Vessük papírra a vázlatot. Általában a művészi munka kiindulópontja a jól megszerkesztett vázlat. Érdemes ennek a tökéletesítésére időt szánni, mivel az összecsapott munka meglehetősen ritkán vezet a hőn áhított végkifejletig. Addig csiszoljuk a hibás vonalakat, amíg teljesen elégedettek nem leszünk a látvánnyal.
 4. Illesszük az alapra a részleteket. Sorra kezdhetjük kidolgozni az arc kisebb-nagyobb elemeit mint a fül, a szemek, az orr, a száj és a haj. A legbiztosabb módszer, ha világosabb vonalakkal felosztjuk az arcot, behúzzuk a főbb tengelyeket, és fokozatosan egyre több részlettel gazdagítjuk az összképet. Az egyéni jellemzőket leginkább a részletek fogják kifejezni.

[szerkesztés] Tippek

 • A jobb agyféltekés rajztanfolyamok segítenek a kreatív, alkotó én felszabadításában, és így látványosan javul a rajzképesség.
 • Nem csak valóságos emberi arcot lehet rajzolni. Nagyon népszerű a manga karakterek ábrázolása is, ami más arányokkal dolgozik, mint a hús-vér ember leképezése.
 • A rajzolást először halvány vonalakkal kezdjük el, és amikor megtaláltuk a legjobb íveket, csak akkor nyomjuk a grafitot határozottabban a papírra.
 • Árnyékolásnál hajadjunk a világosabb színektől a sötétebb tónusok felé. Így az esetleges javítás sokkal egyszerűbb műveletet fog igényelni, és nem hagy árulkodó nyomot az elkészült műremeken.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • ceruza
 • papír
 • ceruzahegyező
 • radír


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Válasszunk megfelelő eszközöket az alkotáshoz, vagyis olyan ceruzát használjunk, amellyel rajzolni és satírozni is tudunk, és a radír se maszatoljon, hanem valóban tüntesse el a nem kívánatos vonalakat.
 • Olyan helyet válasszunk, ahol a legtöbb természetes fény vesz körül minket. Ha ez nem kivitelezhető, akkor gondoskodjunk megfelelő mesterséges világításról, hogy ne erőltessük a szemünket. Sötétben és félhomályban ne akarjuk kiélni a művészi vénánkat, különben hamar romlani kezd a látásunk.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

TimiO