https://hogyankell.hu/index.php?title=Apr%C3%B3ra_v%C3%A1gni_a_hagym%C3%A1t&feed=atom&action=historyApróra vágni a hagymát - Laptörténet2024-03-28T19:25:01ZAz oldal laptörténete a wikibenMediaWiki 1.31.16https://hogyankell.hu/index.php?title=Apr%C3%B3ra_v%C3%A1gni_a_hagym%C3%A1t&diff=17602&oldid=prevJViki: Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell apróra vágni a hagymát? == 250px Az apróra vagy finomra vágott hagyma nagyon sok recept alapeleme, a legtöb…”2017-06-29T07:51:04Z<p>Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell apróra vágni a hagymát? == <a href="/F%C3%A1jl:Hagyma-aprora-vagas.jpg" title="Fájl:Hagyma-aprora-vagas.jpg">right|250px</a> Az apróra vagy finomra vágott hagyma nagyon sok recept alapeleme, a legtöb…”</p>
<p><b>Új lap</b></p><div>== Hogyan kell apróra vágni a hagymát? ==<br />
[[Fájl:hagyma-aprora-vagas.jpg|right|250px]]<br />
Az apróra vagy finomra vágott hagyma nagyon sok recept alapeleme, a legtöbb magyaros ételhez is nélkülözhetetlen. A hagymát azért fontos apróra vágni, mert hamarabb megpárolódik, később pedig jobban elkeveredik az étel többi hozzávalóival, vagyis finomabb és gusztusosabb ételt kapunk. A hagyma azonban nem adja magát könnyen, minél lassabban dolgozunk vele, annál tovább csípi a szemünket. Ezért mutatjuk, hogyan lehet a legkönnyebben és leggyorsabban felaprítani a hagymát.<br />
<br />
== Lépések ==<br />
<br />
# Vágd le a hagyma szár felőli végét. <br />
# Fordítsd meg a hagymát, és vágd le a gyökereket a másik oldalról – de vigyázz, csak a földes gyökérszárakat távolítsd el, lehetőleg minél kisebb vágási felülettel. A hagyma kemény alsó részének meg kell maradnia, ez tartja ugyanis össze azokat a levélkéket, amiből a hagyma szerkezete áll.<br />
# Távolítsd el a hagyma külső, kemény és száraz héját. Ha esetleg fonnyadt vagy barna részeket találsz a hagymán, azokat is vágd ki.<br />
# Az így megpucolt hagymát fordítsd a kemény „talpával” lefelé, és vágd félbe. A fél hagymákat fordítsd vágott élükkel lefelé, így kevésbé fogsz könnyezni.<br />
# A fél hagymát kezdd el párhuzamos vágásokkal felszeletelni úgy, hogy a kés hegye a kemény „talp” felé mutat, de nem éri el azt. Ha ügyes vagy, vékony szeleteket vághatsz, miközben a talp még összetartja a hagymát. Ez két okból is hasznos: így könnyebb megfogni a zöldséget, másrészt kevesebb illóanyag szabadul fel belőle.<br />
# Ha nagyon duci volt a hagyma, akkor a vágódeszka lapjával párhuzamosan is ejts két-három vágást úgy, hogy továbbra sem vágod át a teljes hagymát. Vágás közben a tenyereddel szorítsd le a zöldséget.<br />
# Ezután a hagyma korábbi szára felől függőleges vágásokkal szeleteld fel az egész hagymát. Próbálj vékony szeleteket vágni! A leeső darabok félkörívek helyett kis kockákra esnek szét.<br />
# Ahogy közeledsz a hagyma kemény talpa felé, egyre nehezebb lesz megtartani és elvágni. Ezen segít, ha az oldalára billented a maradék hagymát, hogy stabilabban feküdjön a vágódeszkán. Vágd le a szélesebb oldalakat, és ha szükséges, egy apró mozdulattal ismét fordítsd át, hogy könnyebben tudj dolgozni vele.<br />
# Addig aprítsd a hagymát, amíg tényleg csak a kemény talp marad belőle – ezt dobd ki, az ételbe nem kell belekerülnie.<br />
# Az apróra vágott hagymát a felhasználásig tedd egy zárható edénybe, hogy ne csípje a szemed.<br />
# A fenti lépéseket ismételd meg a hagyma másik felével is.<br />
<br />
== Tippek ==<br />
<br />
* A könnyezés elkerülésére többféle praktikát javasolnak. Amíg nem tudsz gyorsan végezni a hagyma aprításával, érdemes kipróbálnod néhányat:<br />
** Miután megpucoltad a hagymát, mosd meg és hagyd pár percig a vízben ázni.<br />
** A hagyma darabolása alatt szorítsd a nyelved a szájpadlásodhoz, vagy tarts a szádban egy korty vizet – így nem jut a torkodhoz a csípős vegyületekből.<br />
** Bár elsőre furcsának hangzik, de garantált védelmet nyújt a könnyek ellen, ha búvárszemüvegben pucolod a hagymát.<br />
* Az apróra vágott hagymát nem érdemes sokáig tárolni vagy lefagyasztani, mert gyorsan veszít íz- és illatanyagaiból.<br />
<br />
== Amire szükséged lehet ==<br />
<br />
* Hagyma (vöröshagyma, lilahagyma, főzőhagyma stb.)<br />
* Megfelelő méretű éles kés<br />
* Vágódeszka<br />
<br />
== Figyelmeztetések ==<br />
<br />
* Minél élesebb késsel dolgozol, annál könnyebb apróra vágni a hagymát – de vigyázz, hogy nehogy sérülést okozzon!<br />
* Csak akkor vágd apróra a hagymát, amikor a recept ezt írja elő. Bizonyos ételeknél jobb, ha félkör alakú szeletekre („félfőre”, laskára) vágják a hagymát, mert így jobban megőrzi az eredeti aromáját.<br />
<br />
== Kapcsolódó videók ==<br />
<br />
<youtube>fs8cQ_tjsF8</youtube><br />
<youtube>7_RytWfqrqM</youtube><br />
<br />
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==<br />
<br />
* [http://kajarecept.hu/hagymavagas/ Hagymavágás a Kajarecept.hu-n]<br />
* [http://www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20130110-hagymavagas-konnyek-nelkul-buvarszemuveg-viz-rago-trukkok.html Hagymavágás könnyek nélkül – az Origo tesztje]<br />
<br />
[[Kategória:Étel-ital]]</div>JViki