Altatásos fogászati kezelésre felkészülni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell altatásos fogászati kezelésre felkészülni?

Altatasos fogaszat.jpg

A szakképzett, tapasztalt orvosoknak és a jól felszerelt rendelőknek köszönhetően ma már lehetőség van altatásban elvégezni a különböző fogászati, illetve szájsebészeti kezeléseket. Sokan azért nem mernek elmenni fogorvoshoz, mert félnek ezektől a beavatkozásoktól, a kellemetlen hangoktól és érzésektől, valamint a fájdalmaktól. A félelem, a szorongás, a nyugtalanság valóban megnehezíti a fogorvos dolgát, a páciens számára is rossz tapasztalatként maradhat meg a kezelés. Nemcsak a félősebb betegek számára jelenthet igazi megnyugvást, megoldást az altatásos fogászat, hanem például azok számára is, akiknél egyszerre több beavatkozást kell elvégezni, vagy hányingerük lesz, ha a szájukba nyúlnak, esetleg érzékenyek az érzéstelenítőre, vagy helyi érzéstelenítésben nem biztosítható a megfelelő érzéstelenség. Az altatásos fogászat a páciens számára fájdalmaktól és kellemetlen élményektől mentes, biztonságos beavatkozást, a fogorvos számára pedig precíz, gyors és kényelmes munkavégzést jelent. Cikkünkben bemutatjuk az altatásos fogászattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint tanácsokat adunk azoknak, akik éppen ilyen fogászati kezelést fontolgatnak.

Lépések

 1. Az altatásos fogászati kezelés napján csak könnyed ételeket fogyasszunk, az altatás előtt legalább 6 órával pedig már ne együnk!
 2. Az altatás előtt 3 órával már ne igyunk, azonban azt megelőzően gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról! Ha például délután kerül sor a beavatkozásra, akkor a délelőtt folyamán igyunk sok folyadékot (pl. vizet, gyógyteát)!
 3. A kezelés napján ne dohányozzunk, alkoholt se fogyasszunk!
 4. Vigyünk magunkkal kényelmes ruhát és cipőt, és azokat viseljük a kezelés során!
 5. Magának a kezelésnek a megkezdéséhez nincs szükség előzetes vizsgálatra, azonban az altatóorvos kikérdez minket az általános egészségügyi állapotunkról, az esetleges betegségeinkről, a szedett gyógyszerekről. Ezekkel tehát legyünk tisztában!
 6. A beavatkozásra nem egy kórházi műtőben, hanem a fogászati székben, biztonságos körülmények között kerül sor. Az aneszteziológus először egy kis szúrást ejt a karunkon és intravénásan bejuttatja az altatószert a véráramunkba, melynek következtében 1-2 percen belül elalszunk. Ez az altatási módszer terheli meg legkevésbé a szervezetünket, továbbá megbízható, kontrollálható és bármikor felfüggeszthető. Az altatóorvos a fogászati kezelés során folyamatosan figyeli légzésünket, szívműködésünket és vérnyomásunkat, valamint folyamatosan adagolja az altató-, nyugtató- és fájdalomcsillapító szereket.
 7. A fogorvos az altatástól függetlenül, a beavatkozás(ok) helyén érzéstelenítést végez. Erre azért van szükség, mert hiányában az agyba bejutó fájdalominger miatt mozogna a testünk, és ez megnehezítené a beavatkozás elvégzését. Egy ilyen altatás alkalmával a fogorvos egyszerre több fogászati kezelést is el tud végezni, a szájsebészeti műtétektől kezdve a csiszoláson át egészen a fogkő levételéig. Azonban az altatás maximum 3,5 óráig tarthat, ezért ha ennél több időt vennének igénybe a beavatkozások, akkor a teljes fogászati kezelést célszerű két vagy több alkalomra elosztani!
 8. A kezelés befejeztével az altatóorvos felfüggeszti az altatószerek hatását, így 2-3 percen belül, rossz élményektől mentesen fogunk felébredni, nem fogunk emlékezni a beavatkozásra sem. Felébredés után elméletileg hányingert vagy szédülést sem fogunk tapasztalni.
 9. Az ébredést követően pihenjünk még 15-20 percet a pihenőhelyiségben vagy a váróteremben! Eközben az altatóorvos ellenőrizni tudja az állapotunkat, ha pedig panaszunk lenne, akkor forduljunk a fogorvosunkhoz!
 10. Az altatásos fogászati kezelés után kb. 30 perccel elhagyhatjuk a rendelőt, azonban gondoskodjunk kísérőről, mert aznap még nem vezethetünk autót!

Tippek

 • A legtöbb fogászati rendelő 24 órás telefonos ügyeletet biztosít, így ha valamilyen problémánk, panaszunk merülne fel, akkor tőlük tudunk segítséget kérni, válaszokat kapni kérdéseinkre.
 • A beavatkozást követő napon már dolgozhatunk és sportolhatunk.

Amire szükséged lehet

 • kényelmes ruha, cipő
 • kísérő személy
 • orvosi utasítások, tanácsok betartása

Figyelmeztetések

 • Mindig magas színvonalú, megbízható fogászatot és fogorvost válasszunk, ha altatásos fogászati kezelést szeretnénk kérni!
 • Altatásos fogászati kezelésre csak akkor kerülhet sor, ha teljesen egészségesek vagyunk! Betegség esetén el kell halasztani a beavatkozást!
 • Súlyos szív- és érrendszeri betegségben, enzim- vagy asztmatikus betegségben szenvedők nem vehetnek részt altatásos fogászati kezelésben!
 • Két altatásos fogászati kezelés között el kell telnie legalább 1-2 hétnek! Természetesen, ha indokolt (pl. gyökérkezelés esetén), akkor rövidebb is lehet ez az időtartam. Ilyen esetben sem veszélyes a többszöri altatás, csak több altatószerre van szükség.

Kapcsolódó források, hivatkozások