A szem betegségeit felismerni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen TimiO (vitalap | szerkesztései) 2016. február 24., 08:31-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell a szem betegségeit felismerni?

Hogyan-kell-a-szem-betegsegeit-felismerni.png

Mint a legtöbb betegségre, úgy a szembetegségekre is igaz, hogy minél korábban diagnosztizálják az elváltozást, az annál könnyebben orvosolható. Egy idejében észrevett és szakszerűen, a szemész pontos utasításai alapján kezelt látászavar esetén hatékonyabban korrigálható a betegség, valamint megelőzhető a súlyos látásromlás. A rendszeres szemészeti vizsgálat nélkülözhetetlen a pontos állapotfelméréshez, azonban mi magunk is segíthetjük a szemvizsgálatok közötti időszakban a korai felismerést.

[szerkesztés] Lépések

 1. A rövidlátás (myopia) felismerése: Gyanúra adhat okot, ha nagyon közelről látjuk csak élesen a tárgyakat – többek között a képernyőt –, vagy kénytelenek vagyunk hunyorogni, ha a távolba nézünk. A myopia a labdajátékokat és más sporttevékenységek űzését is akadályozza, sőt, akár veszélyessé is teheti, ha például csak homályosan látjuk a felénk száguldó labdát.
 2. A távollátás (hypermetropia) felismerése: Ilyenkor sajnos sem közelre, sem távolra nem látunk elég élesen, ami miatt folyamatosan erőltetni kell a szemünket, ezért gyakran okoz fejfájást. A távollátás gyerekkorban még rejtett maradhat, mivel a fiatal szervezet jól alkalmazkodik ehhez a hibához, később azonban az alkalmazkodóképesség folyamatos elvesztésével a látásprobléma is egyre zavaróbbá válik. Ha a közeli tárgyak figyelésekor szemünk hamar elfárad, elképzelhető, hogy hypermetropia áll a háttérben.
 3. A szürkehályog (cataracta) felismerése: A szürkehályog az egyébként tiszta, áttetsző szemlencse elszürkülését, elhomályosodását jelenti. Azon kaphatjuk magunkat, hogy ködössé válik a látásunk, és a színek is veszítenek élénkségükből, mintha egy fátyolon keresztül néznénk a világot. Szintén gyanúra adhat okot, ha éjszakai vezetésnél elvakít a fény, vagy fényudvar jelentkezik a fényszóró körül, illetve ha súlyos látáscsökkenést tapasztalunk, amikor fényes felületre vagy háttérre tekintünk.
 4. A zöldhályog (glaucoma) felismerése: A zöldhályog a látóideg betegsége, melynek következtében a látótér egyre nagyobb területe esik ki az agyba továbbított képből, ezért sötét foltokat, kieséseket tapasztalhatunk. A folyamatos romlás végül vaksághoz vezethet a korai felismerés és a megfelelő kezelés hiányában.
 5. A cukorbetegség szemészeti következményeinek (diabéteszes retinopátia) felismerése: A magas vércukorszint károsíthatja a látásunkat, melyet szemfenék-vizsgálattal lehet jól kiszűrni. Amennyiben valaki cukorbeteg, fokozottan ügyeljen látására, és ne hanyagolja el a az éves szemészeti ellenőrzést!
 6. A makula degeneráció felismerése: A szemfenék meszesedése inkább az idősebb generáció látását fenyegeti. Főbb tünetei közé tartozik a fokozatos vagy hirtelen látásromlás, az olvasási nehézség (olvasott szövegből betűk hiányoznak), továbbá a látás központi részén sötét terület alakul ki, melyre általában akkor derül fény, amikor a másik szemet becsukjuk. Ilyenkor ugyanis az egyenes vonalak eltorzulnak, görbének látjuk őket, és még a színek is tompábbak lesznek. A szemfenék egészségét otthon Amsler-ráccsal ellenőrizhetjük, mely hasonló egy kockás papírhoz.
 7. A belső szemtengelyferdülés (astigmia) felismerése: Az érintett közelre és távolra egyaránt homályos és torz képet lát, ezért könnyen túlerőltetheti a szemét, ami így fejfájáshoz, fáradtsághoz vezethet.
 8. Az öregszeműség (presbyopia) felismerése: A korral csökken a fókuszváltoztatási képesség, így 40 év felett már problémás lehet a közellátás, aminek az egyik tipikus jele, hogy úgy érezzük, nem tudjuk elég távol tartani az újságot a szemünktől.

[szerkesztés] Tippek

 • A rendszeres szemészeti vizsgálat beiktatásával hatékonyan érhetjük el a szembetegségek korai felismerését.
 • A gyermekek látásproblémájának felismerése még bonyolultabb, mivel sok esetben még nem is beszélnek, illetve gyakran nem mondják el, ha a látásuk gyenge. Ha biztonságban szeretnénk tudni gyermekünk szeme világát, rendszeresen látogassuk meg gyermekszemészünket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Korszerű technológiai háttérrel rendelkező, megbízható szemész.
 • Önvizsgálat.
 • Amsler-rács.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az otthoni megfigyelés nem helyettesíti a szakszerű szemészeti vizsgálatot, ahol a szemészorvos korszerű diagnosztikai eszközökkel vizsgálja meg a látást, és így még akár a tünetek jelentkezése előtt is felismerhető az esetleges szembetegség.
 • A látászavarok és a szemész utasításainak figyelmen kívül hagyása a tünetek súlyosbodásához, sőt, akár vaksághoz is vezethet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lilly, TimiO