„A macskagyökeret felhasználni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Lépések)
 
5. sor: 5. sor:
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# '''A macskagyökér hatóanyagai és gyógyhatásai:''' a gyökerét használják gyógyászati célokra, amely elsősorban jellegzetes keserűanyagokat, nyálkát, illóolajokat, izovaleriánsavat, valamint chartinin és valerin nevű alkaloidokat tartalmaz. Míg a macskagyökér koncentrációs zavarok esetén serkentőleg hat, addig izgatottság és ideges nyugtalanság esetén nyugtató hatása érvényesül. Hatóanyagai megváltoztatják az agyi keringést, javítják az alvás minőségét, megszüntetik a nehéz elalvást, valamint a lelki eredetű gyomor- és bélbántalmaknál görcsoldó hatású.  
+
# '''A macskagyökér hatóanyagai és gyógyhatásai:''' a macskagyökérnek jellegzetes illata van, amelyet főként a illóolajok adnak a gyökérnek. Ezen kívül a gyógynövény keserűanyagokat, nyálkát, izovaleriánsavat, valamint chartinin és valerin nevű alkaloidokat tartalmaz. Míg a macskagyökér koncentrációs zavarok esetén serkentőleg hat, addig izgatottság és ideges nyugtalanság esetén nyugtató hatása érvényesül. Hatóanyagai révén megváltozik az agyi keringés, amely hatására javul az alvás minősége, így sikeresen megszüntethetjük a nehézkes elalvást, valamint a lelki eredetű gyomor- és bélbántalmak görcseinek leghatékonyabb természetes eszköze.  
# '''Alkalmazása:''' feszültségből eredő fejfájás, vizsgák előtti lámpaláz, ideges nyugtalanság, illetve koncentrációs zavarok esetén ajánlják a macskagyökérből készített port vagy teát. A borát vagy tinktúráját szintén használják ezekben az esetekben.  
+
# '''Alkalmazása:''' mivel egy központi idegrendszerre ható gyógynövény a macskagyökér, ezért egy feszültebb időszak során, avagy a vizsgák előtti lámpalázra, ideges nyugtalanságra, illetve koncentrációs zavarokra bátran alkalmazható természetes gyógyír lehet a macskagyökér, minden mellékhatás nélkül. A macskagyökérből készült bort és tinktúrát szintén alkalmazzák hasonló eseteknél.
# '''A tea készítése:''' forrázunk le 1 csésze vízzel 2 teáskanál szárított, összeaprított macskagyökeret, majd hagyjuk állni kb. 10 percig és szűrjük le. Egyenletes időközönként napi 2-3 csészényit fogyasszunk belőle.  
+
# '''A tea készítése:''' minden gyökérből készült teát forralni kell, s ez alól a macskagyökér sem kivétel. A tea elkészítéséhez tegyünk két teáskanál szárított, összeaprított macskagyökeret egy lábosba, majd egy csésze forrásban lévő vízzel alacsony lángon forraljuk 3-5 percig, majd zárjuk el a gázt alatta és kb. 10 percig hagyjuk állni - és utána szűrjük le. Egyenletes időközönként napi 2-3 csészényit fogyasszunk belőle.  
# '''Macskagyökérből készült bor:''' öntsünk 1 liter fehérbort 20 gramm macskagyökérre, majd tegyünk bele 1 narancs héját, 1 szál rozmaringot és 1 szegfűszeget. Légmentesen zárjuk le és 2 héten át hagyjuk sötét, hűvös helyen érlelődni, majd szűrjük le. Ezután hirtelen forraljuk fel és töltsük egy üvegbe. Napközben 2-3 alkalommal vagy lefekvés előtt fogyasszunk belőle 1 kupicát.
+
# '''Macskagyökérből készült bor:''' igazi finomságnak számíthat a macskagyökérből készült bor, az egyedi és karakteres ízével - ráadásul kitűnő nyugtató is. Az elkészítéséhez öntsünk 1 liter fehérborhoz 20 gramm macskagyökeret, tegyünk hozzá egy narancs héját, egy szál rozmaringot és egy darab szegfűszeget. Kicsit rázzuk össze az alapanyagokat, s utána egy légmentesen zárható üvegbe töltsük bele és két héten keresztül hagyjuk sötét, hűvös helyen érlelődni. Amikor letelt a két hét vegyük újra elő és szűrjük le és egy lábasba öntsük bele, hirtelen forraljuk fel és langyosan töltsük egy tiszta üvegbe. A jó alvás biztosításához, a lefekvés előtt fogyasszunk belőle egy kupicányit belőle.
# '''Por készítése:''' törjünk össze egy mozsárban vagy darálóban 1 teáskanálnyi szárított macskagyökeret, és keverjünk hozzá zsíros túróhoz, joghurthoz vagy kefirhez.
+
# '''Por készítése:''' hasonlóan alkalmazhatjuk a macskagyökér porított formáját, mint a teát. Viszont ez sokkal koncentráltabban tartalmazza a hatóanyagokat, ezért jóval kevesebbet is kell belőle használnunk. A por elkészítéséhez törjünk össze egy mozsárban vagy darálóban egy teáskanálnyi szárított macskagyökeret, majd keverjünk egy kávéskanálnyit zsíros túróhoz, joghurthoz vagy kefirhez.
# '''Macskagyökeres fürdő:''' hagyjunk állni 100 gramm macskagyökeret 1 liter vízben 10 órán át, majd szűrjük le és öntsük bele a fürdővízhez. 10 percet fürödjünk benne, majd utána menjünk aludni.
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==

A lap jelenlegi, 2014. június 12., 23:41-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell a macskagyökeret felhasználni?

Valarian-Root.jpg

A macskagyökér hatóanyagai természetes növényi nyugtatóként lazítanak el minket a nap folyamán. Mivel nem álmosít és nem tesz nyomottá, fáradttá, ezért sokkal előnyösebb nyugtalanság esetén használni valamilyen formában – mellékhatások nélkül! A macskagyökér úgy harmonizálja az agytevékenységet, hogy este könnyen tudunk elaludni, napközben pedig képesek leszünk hatékonyan koncentrálni.

[szerkesztés] Lépések

  1. A macskagyökér hatóanyagai és gyógyhatásai: a macskagyökérnek jellegzetes illata van, amelyet főként a illóolajok adnak a gyökérnek. Ezen kívül a gyógynövény keserűanyagokat, nyálkát, izovaleriánsavat, valamint chartinin és valerin nevű alkaloidokat tartalmaz. Míg a macskagyökér koncentrációs zavarok esetén serkentőleg hat, addig izgatottság és ideges nyugtalanság esetén nyugtató hatása érvényesül. Hatóanyagai révén megváltozik az agyi keringés, amely hatására javul az alvás minősége, így sikeresen megszüntethetjük a nehézkes elalvást, valamint a lelki eredetű gyomor- és bélbántalmak görcseinek leghatékonyabb természetes eszköze.
  2. Alkalmazása: mivel egy központi idegrendszerre ható gyógynövény a macskagyökér, ezért egy feszültebb időszak során, avagy a vizsgák előtti lámpalázra, ideges nyugtalanságra, illetve koncentrációs zavarokra bátran alkalmazható természetes gyógyír lehet a macskagyökér, minden mellékhatás nélkül. A macskagyökérből készült bort és tinktúrát szintén alkalmazzák hasonló eseteknél.
  3. A tea készítése: minden gyökérből készült teát forralni kell, s ez alól a macskagyökér sem kivétel. A tea elkészítéséhez tegyünk két teáskanál szárított, összeaprított macskagyökeret egy lábosba, majd egy csésze forrásban lévő vízzel alacsony lángon forraljuk 3-5 percig, majd zárjuk el a gázt alatta és kb. 10 percig hagyjuk állni - és utána szűrjük le. Egyenletes időközönként napi 2-3 csészényit fogyasszunk belőle.
  4. Macskagyökérből készült bor: igazi finomságnak számíthat a macskagyökérből készült bor, az egyedi és karakteres ízével - ráadásul kitűnő nyugtató is. Az elkészítéséhez öntsünk 1 liter fehérborhoz 20 gramm macskagyökeret, tegyünk hozzá egy narancs héját, egy szál rozmaringot és egy darab szegfűszeget. Kicsit rázzuk össze az alapanyagokat, s utána egy légmentesen zárható üvegbe töltsük bele és két héten keresztül hagyjuk sötét, hűvös helyen érlelődni. Amikor letelt a két hét vegyük újra elő és szűrjük le és egy lábasba öntsük bele, hirtelen forraljuk fel és langyosan töltsük egy tiszta üvegbe. A jó alvás biztosításához, a lefekvés előtt fogyasszunk belőle egy kupicányit belőle.
  5. Por készítése: hasonlóan alkalmazhatjuk a macskagyökér porított formáját, mint a teát. Viszont ez sokkal koncentráltabban tartalmazza a hatóanyagokat, ezért jóval kevesebbet is kell belőle használnunk. A por elkészítéséhez törjünk össze egy mozsárban vagy darálóban egy teáskanálnyi szárított macskagyökeret, majd keverjünk egy kávéskanálnyit zsíros túróhoz, joghurthoz vagy kefirhez.

[szerkesztés] Tippek

  • A valeriános fürdő és hideg vizes kivonat segíti az elalvást.
  • A macskagyökeret 1:1 arányban keverhetjük orbáncfűvel – a tea keveréket elsősorban hangulatjavítóként ajánlják.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Macskagyökér tea
  • Tinktúra, kivonat
  • Mozsár

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Minden gyógynövénynek a hatása csak rendszeres és hosszas fogyasztás után jelentkezik – ez kb. 2 hét.
  • A boltokban sokszor Valerina néven találhatjuk meg a macskagyökeret.
  • Kicsit fura, büdös szagú a macskagyökér.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • A cikk a Természetes Gyógyszerek Kis Lexikona című könyv alapján készült.

Az oldal szerzői

Mező