Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

A kullancsok ellen védekezni

Szerkesztés Hogyan kell a kullancsok ellen védekezni?

A hosszú tél után a tavasz első napsugarai annyira

Erdő.jpg

csábítóak, hogy a jó időben sokszor a veszélyekről teljesen megfeledkezve vágunk neki a természetnek. Az erdei séták és a mezei piknikek csodálatos élmények, de hogy azok is maradhassanak, meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket. A veszély, amelyről most szó van, szinte láthatatlan módon cserkészi be áldozatát, ám komoly következményei lehetnek a könnyelműségnek. A kullancs számos fertőzést terjeszthet. A legismertebb ezek közül a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (Meningoencephalitis), valamint a Lyme-kór (Lyme borreliosis), de ezeken felül még körülbelül további ötven másik betegséget hordozhat.

Szerkesztés Lépések

 1. Öltözzünk praktikusan. Mielőtt kimennénk a természetbe, vegyünk fel világos holmikat, így sokkal könnyebben észrevehető a rajtunk vándorló kullancs, azt pedig eltávolíthatjuk még a csípés előtt. A nadrágba betűrt póló és a zokniba betűrt nadrágszár lecsökkenti a kullancs számára támadható felületeket.
 2. A hajunkra is ügyeljünk. A kullancs előszeretettel mászik a hajas fejbőrre, amely ideális helyszín a vérszívásra. Ezért ajánlott vászonsapkát viselni a kiránduláskor, akinek pedig hosszú haja van, tűzze fel a sapka alá.
 3. Alkalmazzunk kullancsriasztó szereket. A szabadon maradt bőrfelületeken használjunk kullancsriasztó készítményt. A csomagoláson feltüntetett hatóidőnek megfelelően többször is megismételhetjük a kezelést, arra azonban ügyeljünk, hogy amennyiben túl nagy dózist használunk, a bőrön át felszívódó anyagok rosszullétet okozhatnak. Létezik továbbá ultrahangos kullancsriasztó készülék is, amelyet például övre akasztva viselhetünk.
 4. Kérjünk védőoltást. A legsúlyosabb kullancs által terjesztett betegség a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, amely akár halálos kimenetelű is lehet. Szerencsére ez ellen már létezik védőoltás, amelyet a patikákban lehet receptre beszerezni.
 5. Ellenőrizzük, hogy van-e rajtunk kullancs. Bármilyen praktikát is használunk, mindig legyünk figyelmesek. A szabadban pár óránként tartsunk vizitet, hogy elkerüljük a kullancs befúródását a bőrbe. Hazaérve érdemes még egyszer átfürkészni a bőrfelületet, különös tekintettel a testhajlatokat.


 • A szabadból hazaérve levetett ruháinkat tegyük egy műanyag zacskóba, hogy az esetlegesen behurcolt kullancsok elpusztuljanak.
 • Érkezés után zuhanyozzunk le.
 • Gyógyszertárakban kapható úgynevezett kullancskiszedő csipesz, amellyel biztonságosan és gyorsan eltávolítható a rovar. A kiszedéskor ugyan leszakadhat az állat bőrbe ékelődött rágószerve, azonban nem kell megijedni, a testünk pár nap alatt kilöki magából az idegen testet.


Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • világos színű ruházat
 • zárt cipő
 • vászonsapka
 • kullancsriasztó szer
 • védőoltás
 • kullancskiszedő csipesz
 • figyelem a test átnézéséhez
 • műanyag zacskó
 • zuhanyzó


Szerkesztés Figyelmeztetések

 • A kullancsok nem csak az erdőkben és a zölddel benőtt berkekben leselkedhetnek ránk. Városi környezetben is megtalálhatók a parkokban vagy a házak udvarán.
 • A védőoltás csak a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen hatásos, a többi fertőzéssel szemben nem nyújt védelmet.
 • Léteznek házi praktikák a kullancsok elriasztására, amelyek szerint bizonyos ételeket fogyasztva elkerül bennünket a kis vérszívó. Ezeknek a módszereknek a hatása azonban még tudományosan nem bizonyított.
 • Ha mégis beágyazódott a kullancs, ne kenjük be semmivel és ne is nyomjuk meg. Amint veszélyben érzi magát, visszaöklendezi a nyálát, de ezzel csak még veszélyesebb helyzetbe kerülünk, hiszen a fertőzéseket így juttatja az ember szervezetébe. Kullancskiszedő csipesszel vagy orvosi segítséggel távolítsuk el mihamarabb a kullancsot, a következő hetekben pedig figyeljünk testünk jelzéseire és a csípés körüli területre. Amennyiben bármilyen elváltozást észlelünk, esetleg láz, izomfájdalom, hányinger vagy nagy kiterjedésű bőrpír jelentkezik, keressük fel háziorvosunkat.


Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

TimiO