Utoljára módosítva 2016. január 21., 12:34-kor

A kondenzációs gázkazán működését értelmezni

Szerkesztés Hogyan kell a kondenzációs gázkazán működését értelmezni?

Kondenzacios-gazkazan-mukodese.png
Európa-szerte már évek óta tart, és hamarosan már hazánkban is megkezdődhet a kondenzációs kazánok uralma. A tervezetten 2015. szeptember 1-e után életbelépő kazánrendelet pedig tovább segíti a kondenzációs kazánok térhódítását. Működési elvük eltérő a hagyományos gázkazánokétól, amely energiatakarékosabbá és hatékonyabbá teszi használatukat.

Szerkesztés Lépések

 1. Fogalmak tisztázása: Ahhoz, hogy megértsük a kondenzációs kazánok működési elvét és energiatakarékos működését, célszerű az alapfogalmakat tisztázni, mely egyúttal a kondenzációs és hagyományos gázkazánok működése közötti különbséget is ismerteti.
  • Mit jelent a kondenzáció? A kondenzáció egy folyamat, ami akkor indul be, ha egy páradús, légnemű anyag eléri a harmatponti hőmérsékletét. Ekkor az anyagban lévő pára kicsapódik.
  • Mi az a kondenzvíz? Az égés során keletkező füstgáz és vízgőz távozása közben savas anyagok csapódnak le a kémény falán. Ezt az anyagot nevezik kondenzvíznek, mely a kémény károsítása mellett, értékes energiát is veszít.
 2. Égéstermék lehűtése: A kondenzációs gázkazánok még a készüléken belül lehűtik az égésterméket, melynek eredményeként a kéményen való távozás előtt, még a készülékben csapódik le a kondenzátum, azaz még a kazánon belül megkezdődik a kondenzációs folyamat.
 3. Hőleadás: A készüléken belüli kicsapódás után az égéstermék a kazánon belül leadja plusz energiáit egy belső hőcserélő segítségével. Ennek eredményeként a rejtett energia nem a kéményen keresztül távozik, hanem újrafelhasználásra kerül, így közel 20%-kal magasabb a kondenzációs gázkazán hatásfoka a hagyományos gázkazánokéhoz képest.
 4. Égéstermék távozása: a lehűlt füstgáz a kéményen keresztül távozik egy beépített ventilátor segítségével.


Szerkesztés Tippek

 • A kondenzációs kazán előnyeit és magas hatásfokát akkor lehet a legjobban kihasználni, ha kis teljesítménnyel és alacsony hőmérséklet mellett üzemeltetjük. Ezért általában inkább padlófűtéshez, ajánlják, de megfelelően méretezett radiátoros fűtés esetén is rendkívül gazdaságosan üzemeltethető.
 • Kondenzációs kazán használatával akár 30%-kal is csökkentheti fűtési költségét afűtésszezonban.
 • A hagyományos kazánok esetében a kazán által előállított víz hőfokát manuálisan kell a külső hőmérsékleti tényezők alapján állítani. A kondenzációs kazánok optimális működéséhez ez a szabályozás automatikusan külső hőmérsékleti érzékelő segítségével történik, így a „túlfűtés” és az energiapazarlás is elkerülhető, amivel még többet spórolhatunk.
 • A lecsapódott, enyhén savas kondenzvizet a szennyvízhálózatba kell juttatni. Ha a csatornába kötött, készülék alatti csövön folyamatosan csepeg a kondenzvíz, akkor megfelelően működik a kazán. A távozó kondenzvíz enyhén savas pH-értékét tekintve gyakorlatilag olyan, mintha híg ecetet engednénk le a lefolyón, így nem okoz semmilyen problémát. Mivel a szennyvíz jellemzően lúgos, így a kondenzvíz ezt a lúgosságot csökkenti, tehát tulajdonképpen még jót is tesz a szennyvízhálózattal.


Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • Kondenzációs kazán


Szerkesztés Figyelmeztetések

 • A készüléken belüli lecsapódás feltétele az alacsonyabb hőmérséklet ezért, ha nagyon magas teljesítménnyel fűt a kondenzációs kazán, akkor nem elég alacsony a hőmérséklet ahhoz, hogy a kondenzációs folyamat megkezdődjön, ilyen esetekben a hagyományos gázkazánhoz hasonlóan működik.
 • A hagyományos gázkazánoknál a vízgőz a kéményen keresztül távozik, így a távozó füstgáz hőmérséklete 90°C, tehát rengeteg felhasználatlan energia távozik a kéményen át. Mivel a kondenzációs gázkazán a lecsapódás által kinyeri a rejtett hőt, a kéményen való távozáskor a füstgáz hőmérséklete 40-45 °C.


Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Szerelvénybolt