Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

A főtt tojást megpucolni

Szerkesztés Hogyan kell a főtt tojást megpucolni?

Fott-tojas-pucolas.jpg

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogyan kell tökéletes tojást főzni. Amikor azonban a főtt tojás hámozására kerül a sor, sokan szembesülnek azzal, hogy nehezen jön le a tojáshéj, a fehérje is hozzátapad és nagy darabok vesznek kárba az ételből. Ezért mutatunk néhány apró trükköt, amelyek segítségével gyorsabb és egyszerűbb a főtt tojás pucolása.

Szerkesztés Lépések

  1. Válassz nem teljesen friss tojást! A tapasztalatok szerint nehezebben lehet megpucolni azt a tojást, ami egészen friss. A tojás (hűtőben) akár több hétig tárolható, de frissen is több napig eláll. Mindenesetre a felhasználása előtt érdemes vízteszt segítségével letesztelni a tojás frissességét. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tojás kezd elemelkedni az edény aljától, de azért még hozzáér egy kicsit, akkor épp ideális keménytojásnak. A héj alatt ugyanis már kialakult egy kis légbuborék, ami megkönnyíti majd a tojáshéj eltávolítását.
  2. Főzd gőzben! Egy amerikai teszt szerint a vízgőzben főzött, illetve forrásban lévő vízbe tett tojásokat lehet legkönnyebben megpucolni. Ennek az az oka, hogy a gőznek nagyobb az energiája, mint a forró víznek, a hirtelen nagy hő hatására pedig a tojásfehérje molekulái gyorsan egymáshoz tapadnak, nem ragad a szélső réteg a tojást körülvevő hártyához. Ezért ha könnyen pucolható főtt tojásra vágysz, az alábbiak szerint főzd a tojást:
    1. A lábosban először forrald fel a vizet – akár az is elég, ha csak 1,5-2 cm magasan áll a víz, hiszen a tojás a vízgőzben is megfő. Ha biztosra akarsz menni, akkor annyi vizet is forralhatsz, amennyi teljesen ellepi majd a tojásokat, de ügyelj arra, hogy tényleg lobogva forrjon a víz. Használj fedőt, ha szükséges!
    2. A tojásokat kanállal engedd bele a forró vízbe, majd fedd le, hogy minél gyorsabban, és minél hevesebben forró vízben főjenek.
    3. A tojás főzési idejét attól a pillanattól számold, amikor újra hevesen kezd lobogni a víz. Várj kb. 10 percet.
  3. Még a forró vízben törd meg a tojás héját! A főzési idő végén kocogtasd meg egy kicsit a tojások héját az előbb használt kanál végével, éppen csak annyira, hogy megrepedjen a héjuk. Hagyd így a lobogva forró vízben további fél-egy percig! Ettől még nem fog kialakulni a tojássárgáján a túlfőzésre utaló szürkészöld réteg (arra inkább akkor kell számítani, ha főzés után sokáig hagyjuk melegen a tojást). Viszont a megrepedt tojáshéjat így fellazítja a forrongó víz és a légbuborékok, így elválik a fehérjétől.
  4. Hűtsd le a tojást! Ezután vedd le a tűzről a lábost, öntsd ki belőle a forró vizet, és engedj a kész főtt tojásokra minél hidegebb, akár hűtött vagy jeges vizet. Így egyrészt nem fő túl a tojás, másrészt a hirtelen hőkülönbség tovább segít abban, hogy fellazuljon a tojáshéj. A hideg vizes öblítést akár kétszer is megismételheted.
  5. Pucold meg a tojást egy mozdulattal! Ha követted a fenti lépéseket, akkor valószínűleg könnyen meg tudod pucolni a tojást, bármilyen módszerrel is próbálkozol. Az alábbiakban azért ismertetünk több különböző technikát, érdemes kipróbálni, hogy nálad melyik válik be a legjobban:
    1. Tojás rázása vízben: A főtt tojást tedd egy nagyobb pohárba, engedj rá vizet úgy, hogy azért ne legyen teljesen tele a pohár, majd fedd le a tenyereddel vagy egy kistányérral (shakerrel vagy zárható, termosztátos pohárral is próbálkozhatsz, ha van). A mosogató felett rázd meg erősen a poharat. A lotyogó, rázkódó víz elválasztja a főtt tojást a héjától – ha esetleg nem is jön le teljesen, rázás után már nagyon könnyű eltávolítani. A főtt tojásfehérje viszont nem sérül meg a folyamat során.
    2. Tojás kikanalazása: A tojás végénél távolíts el egy darab héjat, majd egy kanál tompa végét lassan vezesd be a héj és a fehérje közé. Forgasd körbe a kanalat, így a héj egy mozdulattal leválasztható. Kis gyakorlás után a fehérje sérülése nélkül is meg lehet így hámozni a tojást.
    3. Tojás kifújása: A tojás alsó, tompább végén egy nagyobb, a csúcsán pedig egy kisebb darabot távolíts el a tojáshéjból. Ezután fogd körbe az ujjaiddal a tojást, mintha a héj egy darab cső lenne. A hegyes végénél fújj bele, így a levegő sérülésmentesen kilöki a tojást a héjból.
    4. Tojás hengergetése: Ha úgy látod, hogy a tojás héja a megfelelő főzési technika hatására eléggé fellazult, akkor további segédeszközök nélkül is eltávolíthatod: egyszerűen üsd a tojás két végét az asztalhoz, majd fektesd el, és egy határozott mozdulattal gördítsd végig a tojást az asztallapon úgy, hogy közben egy kicsit le is nyomod (de vigyázz, ne túl erősen, mert akkor a fehérje is megsérül). Ha sikerül úgy kivitelezni a mozdulatot, hogy csak a fellazult tojáshéj repedezett be, akkor pár apró mozdulattal meg tudod hámozni a főtt tojást.
  • Ha nem főztél túl sok tojást egyszerre, és egy kisebb edényt használtál, akkor a hűtési folyamat végén egyszerűen öntsd le a víz egy részét, majd fedd be az edényt, szorítsd rá a fedőt, és így egyszerre rázd össze a tojásokat. Az egymásnak ütődő tojások feltörik egymást, a víz pedig fellazítja a héjat, így már tényleg egyszerű meghámozni őket.
  • Van, aki szerint segíti a tojáshéj leválását az is, ha különböző adalékanyagokat teszel a főzővízbe: a legtöbb helyen a só vagy az ecet mellett kardoskodnak, másnak viszont az olaj vált be. Ha sokszor főzöl tojást, érdemes ezeket is kipróbálni.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • Tojás
  • Főzőedény
  • Kanál
  • Víz

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Van, amikor egyszerűen nem lehet úgy megfőzni a tojást, hogy szépen pucolható legyen – sajnos éppen ilyen alkalom a húsvét is, amikor a festés miatt nem szabad megrepeszteni a tojást, vagy csak lassan gyöngyöző sonkalében akarjuk megfőzni. Ilyenkor érdemes külön elkészíteni azokat a tojásokat, amelyeket az ünnepi asztalra szánunk (és megfestünk), illetve azokat, amelyeket gyorsan szeretnénk meghámozni és megenni.

Szerkesztés Kapcsolódó videók

Szerkesztés Főtt tojás pucolása vizes rázással

Szerkesztés Főtt tojás pucolása kanállal

Szerkesztés Főtt tojás pucolása fújással

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki