Értelmezni az rc repülőmodelleknél használt rövidítéseket

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 84.0.213.161 (vitalap) 2014. február 18., 11:13-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell értelmezni az rc repülőmodelleknél használt rövidítéseket?

Amikor rc repülő vagy helikopter vásárlásába kezdesz, a modellek minden esetben egy 3 betűs jelzéssel vannak ellátva. Ezek az angol szavakból képzett rövidítések segítenek eligazodni abban, hogy pontosan milyen kiszereltséggel rendelkezik az adott csomag, nézzük mit is jelentenek ezek pontosan.

[szerkesztés] Lépések

  1. RTF (ready to fly – repülésre kész): Ez egy olyan csomag, amiben minden benne van a repüléshez, nem kell semmit pluszban megvásárolni, tehát tartalmazza a repülőt, a szervókat, a motort, a szabályzót, az adót (távirányítót) és a vevőt is.
  2. BNF (bind and fly – csatlakoztasd és repülj): Ez a kiszerelés a távirányító kivételével mindent tartalmaz. Arra érdemes figyelni, hogy a csomagban található vevő kompatibilis legyen a meglévő vagy újonnan vásárolt távirányítóval (adóval).
  3. PNP (plug-n-play, dugd össze és játssz): A PNF kiszereltség esetén a készlet az akkumulátor, adó, vevő, és akkumulátor töltő kivételével mindent tartalmaz (tehát magát a repülőt, a szervókat, a motort és a szabályzót).
  4. ARF (almost ready to fly – majdnem repkész): Ha ezt a jelzést látod, akkor készülj fel, hogy jó néhány alkatrészt még be kell szerezned a repkész állapot eléréséhez. Az ARF csomag a PNF-hez képest jellemzően nem tartalmaz motort, szabályzót, szervót sem, ezért itt különösen ajánlott annak pontos ellenőrzése, hogy mi is található a készletben.
  5. KIT (kit –csomag): A KIT többnyire csak a repülőgép vagy helikopter vázát tartalmazza, gyakorlatilag minden kiegészítőt magadnak kell beszereznek.

[szerkesztés] Tippek

  • Nem csak az új, boltban, vagy webshopban vásárolható rc modellrepülők esetén alkalmazzák a fenti rövidítéseket, de gyakran a használt rc modell fórumokon is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A vásárláshoz pénz.
  • Nem RTF modell esetében további kiegészítők a repkész állapot eléréséhez.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az egyes készletek esetén bizonyos jelzések eltérőek lehetnek, előfordul, hogy például egy ARF csomag nem tartalmaz minden szervót, ezért mindenképpen érdemes vásárlás előtt telefonon, e-mailben, vagy személyesen tisztázni, hogy az adott termék pontosan milyen összetevőket tartalmaz és mi szükséges még ahhoz, hogy az rc repülő valóban repülhető legyen.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell