Értelmezni az rc repülőmodelleknél használt rövidítéseket

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell értelmezni az rc repülőmodelleknél használt rövidítéseket?

Amikor rc repülő vagy helikopter vásárlásába kezdesz, a modellek minden esetben egy 3 betűs jelzéssel vannak ellátva. Ezek az angol szavakból képzett rövidítések segítenek eligazodni abban, hogy pontosan milyen kiszereltséggel rendelkezik az adott csomag, nézzük mit is jelentenek ezek pontosan.

Lépések

  1. RTF (ready to fly – repülésre kész): Ez egy olyan csomag, amiben minden benne van a repüléshez, nem kell semmit pluszban megvásárolni, tehát tartalmazza a repülőt, a szervókat, a motort, a szabályzót, az adót (távirányítót) és a vevőt is.
  2. BNF (bind and fly – csatlakoztasd és repülj): Ez a kiszerelés a távirányító kivételével mindent tartalmaz. Arra érdemes figyelni, hogy a csomagban található vevő kompatibilis legyen a meglévő vagy újonnan vásárolt távirányítóval (adóval).
  3. PNP (plug-n-play, dugd össze és játssz): A PNF kiszereltség esetén a készlet az akkumulátor, adó, vevő, és akkumulátor töltő kivételével mindent tartalmaz (tehát magát a repülőt, a szervókat, a motort és a szabályzót).
  4. ARF (almost ready to fly – majdnem repkész): Ha ezt a jelzést látod, akkor készülj fel, hogy jó néhány alkatrészt még be kell szerezned a repkész állapot eléréséhez. Az ARF csomag a PNF-hez képest jellemzően nem tartalmaz motort, szabályzót, szervót sem, ezért itt különösen ajánlott annak pontos ellenőrzése, hogy mi is található a készletben.
  5. KIT (kit –csomag): A KIT többnyire csak a repülőgép vagy helikopter vázát tartalmazza, gyakorlatilag minden kiegészítőt magadnak kell beszereznek.

Tippek

  • Nem csak az új, boltban, vagy webshopban vásárolható rc modellrepülők esetén alkalmazzák a fenti rövidítéseket, de gyakran a használt rc modell fórumokon is.

Amire szükséged lehet

  • A vásárláshoz pénz.
  • Nem RTF modell esetében további kiegészítők a repkész állapot eléréséhez.

Figyelmeztetések

  • Az egyes készletek esetén bizonyos jelzések eltérőek lehetnek, előfordul, hogy például egy ARF csomag nem tartalmaz minden szervót, ezért mindenképpen érdemes vásárlás előtt telefonon, e-mailben, vagy személyesen tisztázni, hogy az adott termék pontosan milyen összetevőket tartalmaz és mi szükséges még ahhoz, hogy az rc repülő valóban repülhető legyen.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell