Cikkek:Aszaljunk egészséges rágcsálnivalókat

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen ALH Consulting Kft. (vitalap | szerkesztései) 2023. január 26., 10:44-kor történt szerkesztése után volt.


Aszaljunk egészséges rágcsálnivalókat!

Httpsgloby.hu - 2023 január - Cikk2.jpg

Az emberiség történetének egyik legrégebbi kérdése, hogy hogyan lehetne az ételeket úgy elraktározni, hogy azok hosszú távon ne csak ehetőek maradjanak, hanem ízletesek is legyenek. Szinte éghajlattól függetlenül mindenhol rájöttek arra, hogy a nedvesség kivonásával, szárítással lényegesen tovább eltartható a legtöbb élelem, és még attól sem kell tartani, hogy az ízének mértékéből veszíteni fog a raktározott eleség. Nincs ez másképp a modern konyhákban sem, de nekünk már lehetőségünk van aszalógéppel megoldani ezt.

Korai aszalási módszerek

Azokban az időkben, amikor még nem volt elektromosság, a szárítást a természet erőforrásaira támaszkodva oldották meg. Voltak, akik növényeket gyűjtöttek, majd azokat a padláson kiszárítva tették tartósabbá. Akadtak olyan megoldások, ahol a tűz közelébe tették a szárítani kívánt ételeket, de a nap ereje is sok esetben az emberek segítségére volt.

Te is szeretnél egészséges életmódra váltani, de a rágcsálnivalókat nem tudod, hogyan tudnád kiváltani? Válassz aszalógépet a GLOBY oldaláról, és készíts egészséges snackeket, amiket aztán akár filmezés közben is el tudtok ropogtatni.

Egészséges ropogtatnivalók

Az újév kapcsán nagyon sokakban merült fel, hogy életmódot kellene váltani. Az egészséges táplálkozásnak sok alappillére van, de a feldolgozott ételek kerülése mindenképpen ezek közé tartozik. A legtöbb ember szeret manapság úgy leülni filmet nézni, hogy kukoricát pattogtat hozzá, vagy valamilyen egyéb sós rágcsálnivalót vesz maga elé. És ezt a szokást bizony nehéz elengedni, de kiváltani már nem annyira.

Ha van otthon egy aszalógéped, könnyűszerrel készíthetsz például almaszirom chipset vagy aszalt barack- és banánszeleteket. Ezek is ugyanúgy ropognak majd a fogad alatt, kielégítik a rágcsálás utáni vágyat, mégis egészséges ételekből készülnek, és nem kell attól tartani, hogy teljesen tönkreteszed velük a folyamatban lévő diétádat.

Tea készítése

Természetesen nem csak rágcsálnivalót készíthetsz az aszalógép segítségével. Amennyiben van egy jó lelőhelyed gyógynövényekhez, bogyókhoz, akkor azokat a megfelelő időben begyűjtve és feldolgozva akár saját ízlésed szerint összeállított teakeveréket is készíthetsz. Hiszen lássuk be, nagyon finomak a bolti teák, de van abban valami felemelő, ha a saját szüretelésű csipkebogyódból vagy bodzavirágodból tudsz magadnak frissítő italt főzni.

Hogyan tároljuk az aszalványokat?

Az aszalás fő célja, hogy nedvességet vonjunk ki az ételekből, és ezáltal tudjuk őket tartósítani. Értelemszerű tehát, hogy páramentesen lezárva, vagy száraz, hűvös helyen kell őket tartani, hogy ne is tudjanak semmilyen körülmények között vissza nedvesedni. Erre kiváló lehet egy jól záródó üveg edény vagy egy jól megválasztott vászonzacskó is.