Válópert elindítani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a válópert elindítani?

Valoper .jpg
Ha egy házaspár hosszas viták, esetleg veszekedések után úgy dönt, hogy már nem kívánnak tovább együtt élni, bizony előbb-utóbb eljutnak a válás gondolatáig. A válás nem csak a szétköltözésről, az érzelmi eltávolodásról, a vagyonmegosztásról és a szülő-gyerekek kapcsolatok újraértelmezéséről szól, hanem egy jogi procedúrát is magába foglal. Ez a folyamat pedig a válóper.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tájékozódj az aktuális tennivalókról, szükséges feltételekről és árakról a helyi bíróságon! Mivel a válóperhez nem kötelező az ügyvéd, ezt a jogi procedúrát egymagad is intézheted. Ha időközben elköltöztetek, a helyi bíróság alatt általában az utolsó közös lakcímetek szerinti bíróságot kell tekinteni, ez lesz az eljáró bíróság. Érdemes rákérdezni a biztonság kedvéért a szükséges dokumentumokra, milyen módon írd meg a levelet és hány példányban, kinek címezd, stb.
 2. Szedd össze a szükséges dokumentumokat! A személyed és lakcímed igazolására mindenképp kellenek az erre a célra készült okiratok. Ezen kívül szükséges még a házassági anyakönyvi kivonat, valamint ha születtek közös gyerekeitek, az ő születési anyakönyvi kivonatuk is feltétlenül kelleni fog. Természetesen elegendő lesz a levélbe a másolatuk is, nem kell az eredetit elküldeni.
 3. Fogalmazd meg a keresetlevelet! Ez az a levél, amelyet a válópert indító fél saját kezűleg megír és beadja az illetékes bíróságra. A válóper ténylegesen csak ezzel az írásos kérelemmel indul el. A keresetlevélben a következőket kell, illetve ajánlott megfogalmazni:
  • Hol és mikor házasodtál össze a pároddal, valamint mikor és milyen utónévvel születtek gyerekeitek, akik még élnek. Ezek kötelező elemek.
  • Javasolni szokták, hogy vázold fel röviden, mikor ismerkedtél meg pároddal, mikor költöztetek össze, kinek hányadik házassága a még mostani és a házasság előtt éltetek-e bejegyzett élettársi viszonyban.
  • Továbbá célszerű előadni azt is, hogy miért romlott meg visszafordíthatatlanul a házasság, amin nem javítani szeretnél, hanem egyszerűen véget vetni. Elég röviden vázolni az okot, hiszen a bíróságnak írsz, nem egy terapeutának. Ha valamelyikőtök már el is költözött, azt is tedd hozzá egy mondatban.
 4. Közös megegyezés vagy a bíróság bontsa fel jogerősen a házasságot? Ha pároddal meg tudtok egyezni mind a gyerektartásban, anyagiakban és vagyonelosztásban, akkor ezt a megállapodást is csatold a keresetlevélhez. Ha eleinte viharos a helyzet, akkor ezt a megállapodás az első békítő tárgyaláson is megfogalmazhatjátok, jegyzőkönyvbe diktálhatjátok. Ha azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, akkor a levélben kérni kell a bíróságot a házasság felbontására. Ebben az esetben a házasságbontáson kívül kérelmezheted a bíróságtól a gyerektartással és gyermektartási díjjal kapcsolatos kéréseidet, valamint a lakáshasználatról és a vagyonmegosztásról szóló igényeidet is.
 5. Írd alá a levelet! Ez fontos, hiszen így adsz érvényt a keresetnek. Ezzel az aláírással teszed meg magad felperesnek, aki az ügyet elindítja. A társad pedig az alperes.
 6. Ha minden fontos dolgot megírtál és megcímezted a borítékot, add fel a leveled a postán megvásárolható 30 000 forintos illetékbélyeggel együtt!

[szerkesztés] Tippek

 • Mivel fontos dokumentumokról és azok másolatáról van szó, javasoljuk, hogy tértivevénnyel add fel a postán!
 • Az ügyintézéskor vezess Te is magadnak egy mappát. Minden elküldött és kapott iratot másolj le, és fűzz le időrendi sorrendbe. Így könnyen követheted és ellenőrizheted a dolgokat.
 • Bármilyen megállapodás, vagy ötlet is szülessék a per folyamán, mindent írj le! A szó elszáll, az írás megmarad.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Házassági anyakönyvi kivonat
 • A gyerekek születési anyakönyvi kivonata
 • Papírok
 • Toll
 • Borítékok
 • Postai illetékbélyeg


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A válás megterhelő és kimerítő folyamat. Nemcsak mindkét fél számára, hanem a gyerekek lelkivilágának is. Ők sérülhetnek a leginkább, így mindenképp legyetek körültekintőek, és ne csak a saját érdekeitek legyenek szem előtt!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah