Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Beavatni a boroshordókat

2 410 bájt hozzáadva, 2012. október 25., 15:49
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell beavatni a boroshordókat? == A hordókat komoly meló beavatni, örök kérdés, hogy mennyit kell áztatni, és mennyit kell forrázni. A válasz mindké…”
== Hogyan kell beavatni a boroshordókat? ==

A hordókat komoly meló beavatni, örök kérdés, hogy mennyit kell áztatni, és mennyit kell forrázni. A válasz mindkét kérdésre: rengeteget.

== Lépések ==

=== A forrázás menete ===
# '''Először a forró vizet kell belezúdítani a hordóba, és csak lazán kell bedugózni.''' A hordó hengergetésével a hordóban jó sok gőz keletkezik, amelyet kb. egy perces hengergetés után ki kell engedni. Vigyázat! Ilyenkor a gőznyomás méterekre lőheti a dugót, szóval ne hajoljunk fölé!
# '''Ezután gyorsan újra le kell dugózni, miáltal a kihűlő forró vízgőz kicsapódik, térfogata csökken, és a hordóban vákuum keletkezik.''' Ez segít a fa pórusaiból a lerakódások eltávolításában.
# '''Érdemes egész nyáron áztatni, így az utolsó áztatóvizek szinte teljesen faízmentesek lesznek.''' A legutolsó áztatás után a hordót tömény szesszel öblítsük ki.
=== Kénezés ===
# '''A forrázás után a hordókat kénezzük meg.''' A hordókban havonta el kell égetni hektónként egy kénlapot, egyébként gombák szaporodnak el benne.
# '''A hordókban a ként úgy kell elhelyezni, hogy az annak a közepén égjen el.'''
# '''Ha a kénlap elégett, vegyük ki az ánslagot, mert a drót megrozsdásodik a keletkező kénsav, kénessav hatására, és a kénlap beleesik a hordóba!'''
# '''Utolsó lépésben a pince légterében is égessünk el egy kénlapot, amikor azt meggyújtjuk, gyorsan csukjuk rá a pinceajtót, és egy hétig felé se menjünk.'''

== Tippek ==

* A kénezéshez a virágárusok által használt vékony kötöző drótot is használhatjuk, ez nem roncsolja a dugót és a hordó nyílását, ugyanakkor kibírja az égő ként.

== Amire szükséged lehet ==

* kénlap
* drót
* forró víz
* tömény szesz

== Figyelmeztetések ==

* A kénezés egy elég veszélyes folyamat, mert ha belélegezzük az égő kén szagát, akkor napokig gyötri a tüdőt a szúró érzés. Ezért minden hordóhoz készítsük elő a szükséges kénadagot, úgy összehajtogatva a kénlapokat, hogy könnyen és gyorsan bele tudjam tenni az égő ként a hordóba. Meggyújtjuk, majd gyorsan ledugózzuk.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://szolo.blog.hu/2006/09/17/szureti_elokeszuletek_hordok Szőlőművelés blog: Hordók beavatása]

[[Kategória:Otthon-kert]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés