Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Adománybolton keresztül segíteni

3 569 bájt hozzáadva, 2022. június 28., 11:59
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell adománybolton keresztül segíteni? == right|250px '''Az adományboltok, azaz a charity shop-ok egy olyan speciális üzleti…”
== Hogyan kell adománybolton keresztül segíteni? ==

[[Fájl:Charityshop.jpg|right|250px]] '''Az adományboltok, azaz a charity shop-ok egy olyan speciális üzleti modell alapján működő társadalmi vállalkozások, melyek fő célja, hogy segítsék a rászorulókat.''' Mindezt úgy tudják kivitelezni, hogy a minimális szinten tartott fenntartási költségek mellett az olcsón értékesített adományok bevételét jótékony célra fordítják. Ebbe a folyamatba többféleképpen is be lehet csatlakozni. Lássuk, hogyan tudunk adománybolton keresztül minél többféleképpen segítséget nyújtani?


== Lépések ==

# '''Terepszemle, informálódás:''' nézz szét, hogy a közeledben milyen adományboltok vannak, amelyeket meg is látogathatsz a felmerülő kérdéseiddel. Mielőtt bármilyen adománnyal, felajánlással vagy önkénteskedéssel segítenél, mindenképpen beszéld meg a boltokkal, mit képesek fogadni.
# '''Adakozóként:'''
#* Tárgyak: a már nem használt, de jó állapotban lévő holmijaidat, mint ruhákat, háztartási gépeket, bútorokat, játékokat, dekorációt és egyéb használati tárgyakat szívesen fogadnak a charity shopok. Tisztán, rendszerezve add le ezeket.
#* Szolgáltatások: amennyiben tudsz segíteni például bútorok házhozszállításában vagy cipekedésben, raktárhelyiség felajánlással, esetleg tudsz különórát tartani valamilyen tantárgyból, profiluktól függően azt is szívesen fogadják a boltok. Érdeklődj az adományboltokban, mire van lehetőség.
# '''Önkéntesként:''' többek között a nagy mennyiségben bejövő adományok rendszerezését, kipakolását vagy a takarítást is lehet önkéntesként végezni.
# '''Vásárlóként:'''
#* Tapintatos vásárlási szokásokkal: vásárlóként, amennyiben nem vagy rászorulva, inkább olyan portékákat válassz, melyekből sok van, vagy régóta ott állnak. Így a bevételt növeled, viszont nem viszel haza olyan dolgot, amire másoknak nagyobb szüksége lenne, de egy hagyományos boltban már nem tudnák megvásárolni.
#* Vevőként jót teszel, ha időnként benézel egy-egy ilyen boltba, hogy növeld a bevételüket.


== Tippek ==

* Célzott gyűjtéssel is segíthetsz, ugyanis egyes adományboltok adott profil alapján segítik a rászorulókat. Van, amelyik főleg oktatási tevékenységeket támogat, vagy a hajléktalanokon segít a bevételeiből. Vannak olyan boltok, ahol az eladók maguk is rászorulók.
* Esetleges gardróbfrissítéskor évszaknak megfelelően csomagold el a már nem használt ruháidat, melyeket mindig aktuálisan leadhatsz.


== Amire szükséged lehet ==

* jó minőségű adományok
* autó


== Figyelmeztetések ==

* Mivel a legtöbb adománybolt véges raktárhellyel rendelkezik, ezért a ruhákat, cipőket mindig aktuálisan, az adott évszaknak megfelelően add le.
* Csak olyan tárgyakat, ruhákat ajánlj fel, melyek még igényesek, jók és használhatóak.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [https://welovebudapest.com/toplista/itt-a-megoldas-feleslegesse-valt-holmijainkra-adomanyboltok-tavaszra Hogyan kell adományboltnak gyűjteni]
* [https://www.nonprofit.hu/hirek/charity-shop-az-adakozo-es-vevo-segit Hogyan kell segíteni adományboltban]
*[https://humusz.hu/faq/adomanyboltok-budapesten Hogyan kell adományboltba menni]

[[Kategória:Család-gyerek-kapcsolatok]]
[[Kategória:Filozófia-vallás]]
[[Kategória:Munka-karrier]]
[[Kategória:Művészet-kultúra]]
[[Kategória:Oktatás]]
[[Kategória:Otthon-kert]]
303
szerkesztés