Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Hatékonyan takarítani

4 405 bájt hozzáadva, 2015. október 7., 20:54
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell hatékonyan takarítani? == right|250pxRend a lelke mindennek. A rendet azonban nehéz fenntartani, ha közben az embernek…”
== Hogyan kell hatékonyan takarítani? ==

[[Fájl:Hatekony_takaritas.jpg|right|250px]]Rend a lelke mindennek. A rendet azonban nehéz fenntartani, ha közben az embernek még ezer dolga akad. Egy kis odafigyeléssel és rendszerességgel azonban hatékonyan és kisebb energia befektetéssel is tisztán lehet tartani környezetünket.


== Lépések ==

#Egyénfüggő, hogy egyszerre szeretsz mindent kitakarítani vagy apránként egy-egy részt. A lényeg, hogy a lakás minden részére eljuss.
#Álld útját a piszoknak még mielőtt bejutna a lakásba! Ha lábtörlőt teszel a bejárat elé, az már nagyban lecsökkenti a bejutó koszmennyiséget.
#Nyilvánítsd cipőmentes övezetnek a lakást, vagy ha ez nem megoldható, akkor bizonyos szobákat. Ha rögtön a bejárathoz elhelyezel egy cipőtartót, könnyebben kivitelezhető ez a törekvésed.
#Próbálj meg menet közben dolgozni. Ha van rá lehetőséged a kisebb szennyeződéseket jobb azonnal feltakarítanod.
#Ha valami kiömlik vagy kiszóródik, próbálj meg minél hamarabb cselekedni. Így később nem kell már ezzel foglalkoznod.
#Ha nincs erőd elmosogatni, legalább a mosogatóba rakd be az edényeket. Ha szükséges áztasd be őket, hogy később kevesebb munkád legyen velük.
#Dolgozz ki egy minimális takarítási programot, mellyel elfogadhatóan tisztán tudod tartani otthonod. Ilyen módon még a legzsúfoltabb heteken is tudni fogod, hogy elvégezted a legfontosabb otthoni teendőket.
#*Portörlés gyakorisága attól függ milyen a lakás. Utak, építkezések mellett akár néhány naponta is szükséges lehet a portalanítás.
#*Felsöpörni és felmosni hetente egyszer legalább érdemes, hogy egy kicsit frissítsd a lakás levegőjét. Porszívózni szintén érdemes hetente, nem kell megvárni, hogy látványosan sok piszok legyen a szőnyegeken.
#*Fürdőszobát is érdemes hetente, maximum kéthetente takarítani. Ebben az esetben a fertőtlenítés a legfontosabb cél.
#Nagytakarítást elég évente egy vagy két alkalommal tartanod. Ez persze függ az igényeidtől, és a lakás állapotától is.
#Határozd el magadban, hogy fenntartod a rendet. Ezt a döntést minden nap meg kell hoznod, amikor például fáradtan nem ledobod a ruhád a földre, hanem a helyére rakod.
#Bár a takarítás sokszor nyűgnek tűnik, hidd el megéri a befektetett energiát, hiszen így nem kell szégyenkezned bárki toppan is be hozzád váratlanul.


== Tippek ==

*Ne a legerősebb hatású vegyszerrel ess neki a szennyeződéseknek. Először próbálj környezetkímélőbb, esetleg természetes anyagokat használni és csak végső esetben fordul az erős tisztítószerekhez.
*A vezetékek, kábelek rendezetlenül állva csak gyűjtik a port. Gyorskötegelővel könnyen össze tudod fogni a vezetékeket, csökkentve ezzel a porosodásukat és sokkal rendezettebb lesz az összkép is.
*Takarítás közben hallgass zenét vagy hangos könyvet. Sokkal könnyebben fog menni a munka, és gyorsabban telik az idő.
*Takarításhoz újrahasznosíthatod a régi ruhaneműket, melyek portörlésre tökéletesen alkalmasak.



== Amire szükséged lehet ==

*Rendszeresség
*Odafigyelés
*Takarítóeszközök
*Tisztítószerek
*Zene



== Figyelmeztetések ==


*Ügyelj arra, hogy a tisztításra használt eszközeid is tiszták legyenek. Egy koszos törlőkendővel csak még jobban összepiszkolod a tisztítani kívánt felületeket.
*Takarításkor mindig fentről kezd, és a padló legyen az utolsó, amit felmosol. Ezáltal elkerülöd, hogy összekoszold a már letisztított felületeket.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!

*Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2006, Reader’s Digest)
* [http://www.men.hu/ekkeppen-takarithatsz-gyorsan-hatekonyan/eletmod/otthon/927 Takarítás gyorsan és hatékonyan]
* [http://napidoktor.hu/blog/kivul-belul/otthon/gyorsan-hatekonyan-12-takarito-trukk-melyet-muszaj-lekoppintanunk/ Trükkök a takarításhoz]
* [http://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a33085/mistakes-that-make-cleaning-take-longer/ Hogyan takarítsunk ]

[[Kategória:Otthon-kert]]
966
szerkesztés