Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Rizskochot készíteni

3 177 bájt hozzáadva, 2014. december 17., 10:24
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell rizskochot készíteni? == A rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt talán sokunknak juttatja eszébe az otthoni ízeket. Ez a fogás ízléstől függőe…”
== Hogyan kell rizskochot készíteni? ==

A rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt talán sokunknak juttatja eszébe az otthoni ízeket. Ez a fogás ízléstől függően lehet desszert, vagy édesszájúaknak leves után elfogyasztva egy komplett étkezéssel is felér. Ennek a finomságnak az elkészítéséhez bátran nekiállhat bárki, aki megkívánta, vagy aki csak szeretne ezzel meglepni valakit, hiszen a rizskochnak mindenki örül. A sikeres konyhai akcióhoz a következő lépések vezetnek.


== Lépések ==

#'''Szerezd be és készítsd elő a hozzávalókat.''' Az alábbiakra lesz szükséged:
#*25 dkg rizs
#*5 tojás
#*1 l tej
#*1 dl víz
#*citromhéj
#*2 evőkanál cukor
#*2 zacskó vaníliás cukor
#*vaj (a tűzálló edény kikenéséhez)
#*búzadara (a tűzálló edény aljának megszórásához)
#'''Kezdődhet a főzés.''' A vizet és a tejet öntsd egy fazékba, majd tedd bele a rizst. Alacsony lángon főzd addig, amíg a rizs kész nem lesz. Amint megfőtt a rizs, le is veheted a tűzről.
#'''Válaszd szét a tojás sárgáját és fehérjét.''' A sárgáját keverd ki a cukorral, a vaníliás cukorral és citromhéjjal, majd folyamatos keverés közben öntsd a langyos rizshez. A fehérjét alaposan verd fel, majd finoman forgasd a rizses keverékbe.
#'''Készülj a sütésre.''' Melegítsd elő a sütőt 190-200 fokra, de légkeveréses üzemmódban bőven elég a 180 fok is. Egy tűzálló edényt vajazz ki, hintsd meg az egész felületet búzadarával, végül öntsd bele a rizses masszát, és az egész mehet is a sütőbe.
#'''A rizskoch elkészült.''' Körülbelül 30-35 perc múlva, amint aranybarnára pirult a rizskoch teteje, kiveheted a felfújtat.
#'''Az utolsó simítások.''' Tálalásnál megszórhatod porcukorral, esetleg kakaóval, de lekvárral ízesítve vagy akár szörppel meglocsolva is szervírozhatod.


== Tippek ==

*Ha szereted a mazsolát, azt is tehetsz bele.
*A cukor mennyiségét tetszés szerint változtathatod, így ha az édesebb verziót szereted, tegyél bele többet.
*Cukorbetegek számára a cukrot helyettesítsd édesítővel, és a vaníliás cukor helyett is vanília rúd kikapart belsejével ízesítsd.
*Az egészségesebb változathoz használj barnarizst.
*Nem a leghagyományosabb megoldás, de biztos népszerű lesz a nutellával és friss gyümölcsökkel kínált rizskoch is.



== Amire szükséged lehet ==

*25 dkg rizs
*5 tojás
*1 l tej
*1 dl víz
*citromhéj
*2 evőkanál cukor
*2 zacskó vaníliás cukor
*vaj
*búzadara
*fazék
*2 tál a tojás sárgájának és a fehérjének
*villa a tojássárgája felveréséhez
*habverő
*tűzálló tál
*porcukor, lekvár, kakaópor vagy szörp a tálalásnál


== Figyelmeztetések ==

*A búzadara helyett akár zsemlemorzsát is használhatsz, de érdemes valamelyiket használnod. Ezeknek az a szerepe, hogy felszívják a felesleges nedvességet, hogy ne ázzon el a rizskoch alja.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

*[http://www.femina.hu/recept/edes_kremes_rizskoch Rizskoch recept]
*[http://www.femina.hu/recept/rizskoch_recept Az eredeti rizskoch recept]

[[Kategória:Étel-ital]]
109
szerkesztés