Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Hivatkozni a szakdolgozatban

34 bájt hozzáadva, 2014. február 12., 23:09
A hivatkozás fontos elemei
# Amikor a szerzeménynek létezik korábbi vagy újrakiadott több kiadása is, akkor a legleső kiadás évszámát jelöljük szögletes vagy kapcsos zárójelben (kimondottan, ha az időeltolódás jelentős). Pl.:(Habermas, {1961}1999).
=== A hivatkozás fontos elemei ===
# A hivatkozással a főszöveg gondolatmenetéhez kapcsolodó, kiegészítő információkkal szolgálhatunk: '''hivatkozások, utalások, rövidebb segédtételek, segédbizonyítások, gondolatok'''.# '''Csak egyféle hivatkozást használjunk ''' a szakdolgozatban végig: lábjegyzet vagy szövegrész utáni zárójeles hivatkozás.# Amennyiben a szakdolgozatíró '''más szerzők megállapításaira ''' (gondolataira, mondataira, bekezdéseire, adataira) támaszkodiktámaszkodunk, hivatkozni hivatkoznunk kell a szerzőre - abban az esetbe is, ha nem szó szerint veszi át a gondolatokat. # Amikor '''nem saját háttértudást, gondolatokat, tényket írunk''', csak saját szavakkal közüljük le, abbam az esetben is jelölnünk kell, hogy milyen forrásból dolgoztunk - ezt minden résznél tegyük meg.
# Inkább legyen sok hivatkozás a dolgozatban, mint, hogy valamit saját gondolatként tüntess fel és így plágium vétségét kövessd el.
# Mindig figyeljünk oda a vesszőkre, pontokra, ne legyen elírási vagy helyesírási hiba, többször nézzük át.
# Ne írj bizonytalan adatokat, évszámokat, neveket, címeket sehova se.
# '''Lábjegyzetnél 10-es méretet ''' használjunk, zárójeles hivatkozásnál a szöveg méretével egyezőt használjunk. 
=== Mi számít plágiumnak? ===
# '''Plágiumnak minősül''', ha más szerző gondolatát, állítását vagy annak megfogalmazását használjuk szó szerint, vagy átdolgozva, a forrás feltüntetése, vagy idézőjel és forrás megjelölése nélkül - így saját gondlatként tüntetnénk fel.
581
szerkesztés