Snowboard deszkát választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell snowboard deszkát választani?

Snowboard.jpg
A snowboard deszka kiválasztásakor nagyon körültekintőnek kell lenni. Rengeteg típusú deszka kapható, a legfontosabb szempontok, amiket figyelembe kell vennünk a vásárláskor a testalkat, a snowboardtudás, a habitus, valamint az, hogy milyen stílusban szeretnénk deszkázni. Az alábbi cikk a megfelelő snowboard deszka kiválasztásában segít.

[szerkesztés] Lépések

 1. Döntsük el, milyen stílusban szeretnénk boardozni!
  1. Az alpin stílushoz, amit általában a gyakorlottabb snowboardosok választanak, kemény kötés és cipő illik. Alpin boardot válasszunk akkor is, ha csak lesiklani szeretnénk.
  2. A legelterjedtebb típus a freestyle, ehhez puha kötésre és cipőre van szükség. A deszka mindkét végén hajlított és szimmetrikus. Leginkább a snowboard pályákon, ugráláshoz alkalmas.
  3. A freeride lapokat pályán kívüli, szűzhavas sikláshoz érdemes választani. A freestyle deszkához hasonlóan puha cipő és kötés kell hozzá.
 2. Tudásszint: A kezdők válasszanak puhább, rövidebb lapot! A board merevsége annak anyagától (mennyi faanyagot, illetve egyéb merevítő anyagot – grafit, karbon stb. – tartalmaz) függ, illetve attól, hogy ezeket az anyagokat hogyan helyezték el benne.
 3. Testmagasság: A kezdők úgy válasszák meg a deszka magasságát, hogy a kulcscsont és az áll közé essen. Középhaladóknak áll- és szájmagasság közti méret ajánlott, haladók választhatnak kicsit hosszabb, maximum orrig érő lapot, ez nagyobb tempónál megnöveli a stabilitást. Nagyobb testsúly esetén ezektől kicsit el lehet térni felfelé, nagyobb felületen ugyanis jobban eloszlik a súly.
 4. A deszka szélessége: Fontos, hogy a lábunk ne lógjon le a deszkáról, ennek megfelelően válasszuk ki a boardot! Nagylábúaknak érdemes wide lapot választaniuk, ezek az átlagosnál kicsit szélesebbek.
 5. A deszka rádiusza: A lap fordulékonyságát mutatja meg. A piskótább formájú lapoknak kisebb a rádiusza, az ilyen lapok kis ívű kanyarokhoz megfelelőek. A nagyobb sugarú deszkák nagyobb ívekhez és gyorsabb tempóhoz ajánlottak.

[szerkesztés] Tippek

 • Hogyan kell sílécet választani
 • Vásárláskor kérjük ki a szakértő eladó tanácsait, ő nagyon sokat tud segíteni a választásban!
 • A lap keménységének és rugalmasságának megállapításához hajlítgassuk meg a boardot, esetleg térdeljünk bele!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Méretek (testsúly, magasság)
 • Snowboard bolt

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Snowboardozáshoz fontos védőruházatot – bukósisak, protektoros nadrág, térdvédő, csuklóvédős kesztyű – használni, hogy megelőzzük a baleseteket. Ezeknek az árán nem érdemes spórolni!
 • A ruházat legyen vízhatlan és lazább a síruhánál, ugyanis itt fontosabb a szabad mozgás!
 • A síbakancs ugyan nagyon hasonlít az alpin cipőhöz, mégsem ajánlott snowboardozáshoz!
 • Ha használt deszkát vásárolunk, alaposan ellenőrizzük az élét, a talpát, valamint a kötést rögzítő furatokat!

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell