PDF-et keresőoptimalizálni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a PDF-et keresőoptimalizálni?

PDf.png
Habár az indexelés szempontjából a PDF nem a legfontosabb keresőoptimalizálási eszköz, és sokkal fontosabb, hogy a weboldal lényeges információi a HTML kódban szerepeljenek, azért van néhány tipp, amit érdemes betartani, hogy a Google előrébb helyezze az oldalunkat a találati listán.

[szerkesztés] Lépések

 1. Már a dokumentum létrehozásakor adjunk meg releváns címet és kulcsszavakat a PDF tulajdonságainál!
 2. A PDF feltöltésekor a title részbe mindenképpen a legfontosabb kulcsszavak megadásával alkossunk címet, mivel ez fog megjelenni a keresőben a találat címeként is. Mindenképp adjunk meg mi valamit a title részben, különben a kereső fog hozzá a dokumentum tartalmából választani szöveget!
 3. Legyenek benne a weboldalra mutató linkek, megfelelő anchor texttel a dokumentumban!
 4. A meta description részt úgy tudjuk befolyásolni a PDF-ek esetében, ha a PDF elején egy elkülönített, kiemelt szövegben két-három mondatban leírjuk a PDF tartalmát úgy, hogy a lehető legtöbb releváns kulcsszót tartalmazza.
 5. Mindig az aktuálisnál eggyel korábbi verzióban készítsük el a PDF-et, amit biztosan tudnak indexelni a keresők is!
 6. A PDF fájl nevét is kulcsszóban gazdagon és optimalizáltan adjuk meg!
 7. Használjunk írásvédett beállítást a PDF-nél!
 8. Helyezzünk el egy linket, ami a PDF-re mutat a legmagasabb szinten az URL-ben, hogy a kereső bot mindenképp indexelje!

[szerkesztés] Tippek

 • Elsődlegesen szöveges tartalom legyen a PDF-ben, ne pedig képek, hiszen a Google elsődlegesen a szöveget indexeli. A legegyszerűbben úgy győződhetünk meg arról, hogy a PDF szövege valóban szövegként van tárolva, hogy az Acrobat Reader segítségével megnyitott dokisban a file menü „Save as Text” menüpontjával lementjük a PDF tartalmát formázatlan szöveges dokumentumként. Így megkapjuk azokat a tartalmakat, amiket a Google is szövegként fog látni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • PDF szerkesztő program

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Figyeljünk oda, hogy ne legyen túl nagy a PDF mérete, mert az rontja a betöltődési sebességet, ami pedig nem túl jó keresőoptimalizálás szempontjából! 1-2 MB-nál ne legyen nagyobb a PDF mérete!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka