Pénzérmét tisztítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell pénzérmét tisztítani

Penzerme-tisztitas.jpg

A fémből készült pénzérme idővel veszít fényéből, szennyeződés, lerakódás vagy patina jelenhet meg a felületén. Extrém körülmények között (például ha hosszú ideig van nedves környezetben) annyira megfeketedhet, hogy az már az érték meghatározását is megnehezíti. Bár a régi, nagy értékű érméket nem szabad házilag tisztítani, a kisebb értékű aprópénzek tisztítása otthon is megoldható az alábbi lépések szerint.

[szerkesztés] Lépések

 1. Meleg, szappanos víz: A pénzérméket mosd meg alaposan meleg vízben, esetleg egy kisebb fejű kefével vagy régi fogkefével is sikáld meg. Tegyél az érmére szappant/mosószert, és így folytasd a tisztítást. Ha nem érted el a kívánt eredményt, egy műanyag tálba engedj a meleg vízből, keverj hozzá mosószert, és áztasd ebben a pénzérméket.
 2. Citromlé: Gyengébb felszíni szennyeződéseket eltávolíthatsz úgy, hogy egy kisebb edénybe citromlevet öntesz, majd ebben áztatod az érmét. 4-5 perc után vedd ki, öblítsd le, majd szükség esetén ismételd az eljárást.
 3. Ecetes víz: Valamivel erősebb a tisztító hatása a citromlénél. Egy kisebb tálba önts meleg vizet, majd önts hozzá a víz negyedével/harmadával megegyező mennyiségű ecetet. Ebben áztasd a pénzérméket úgy, hogy eleinte gyakran ellenőrzöd a hatást. Fél-egy nap után vedd ki az érméket, öblítsd le és súrold át, majd szükség esetén ismételd meg az ecetes tisztítást.
 4. Ecetes víz és só: Az előbbi módszer hatékonyságát fokozhatod, ha az ecethez sót keversz. A só azonban reakcióba léphet az érme készítésénél használt fémekkel, ezért csak rövid ideig áztasd ilyen oldatban az érmét!
 5. Szódabikarbóna: Leginkább ezüstpénzek tisztításánál érdemes kipróbálni, hogy a benedvesített érmére szódabikarbónát szórunk, majd az ujjainkkal vagy egy régi fogkefével alaposan átdörzsöljük.
 6. Oliva olaj és trisó: Bronzérméket, illetve zsíros jellegű szennyeződéseket úgy távolíthatunk el, ha egy kis pohárkába olivaolajat öntünk, és ebben áztatjuk a pénzt néhány napig. Ezalatt az olaj felpuhítja a szennyeződést. 3-4 nap után vegyük ki az érmét és öblítsük le. Meleg vízben oldjunk fel trisót, és helyezzük ebbe az oldatba az érmét: az olaj és a szennyeződés fel fog oldódni. Végül öblítsük le és egy puha kefével súroljuk át az érmét.
 7. Öblítés, szárítás: Bármelyik fenti módszerrel (vagy kombinációjukkal) próbálkozol, ügyelj rá, hogy a tisztítás végén az érméket alaposan öblítsd le, majd papírtörlővel vagy törölközővel itasd fel a nedvességet, végül hagyd a szabad levegőn, szétterítve teljesen megszáradni a pénzt. Ha vegyszer vagy nedvesség marad a felületükön, akkor előbb-utóbb újra patinásodni kezdenek.

[szerkesztés] Tippek

 • Csapvíz helyett használhatsz desztillált vizet is. A csapvízben lévő ásványi anyagok homályossá tehetik a megtisztított érme felületét, a desztillált vízből azonban ezek hiányoznak, így használata teljesen tiszta felületet biztosít.
 • Érdemes a tisztítás során a különböző fémből készült pénzeket (bronz, illetve ezüst érméket) külön kezelni.
 • A fémpénzek tisztításához általában idő kell – légy türelmes!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szennyezett fémpénz
 • Meleg víz
 • Szappan
 • Citromlé
 • Ecet
 • Szódabikarbóna
 • Oliva olaj és trisó
 • Kisebb műanyag-, porcelán- vagy üvegedény
 • Papírtörlő, törölköző

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A tisztításhoz használt vegyszerek nemcsak a szennyeződéssel, hanem az érme anyagával is reakcióba léphetnek, ebben az esetben pedig a pénz elveszítheti értékét! Ezért házilag inkább csak olyan érme tisztításával kísérletezzünk, amit nem sajnálunk, amit amúgy sem tudnánk beváltani.
 • Ha nagyon régi az érme, és valószínűleg értékes, akkor a tisztítását bízzuk szakértőre! A házi tisztítással akár még ronthatunk is az érme állapotán!
 • Főleg a régi fémpénzek felületén jelenhet meg patina – zöldes vagy barnás színű elszíneződés. Ezt nem kell eltávolítani, sőt, régi érme esetén még növelheti is az értéket.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki