Mobilinternetet választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell mobilinternetet választani?

Mobilinternet valasztas.jpg
Manapság a mobilinternet elterjedt az internethasználók körében. Nagy előnye a hordozhatóság és az azonnaliság. A különböző szolgáltatóknál megannyi díjcsomag közül választhatunk. De hogyan?

[szerkesztés] Lépések

 1. Érdeklődj ismerőseidnél és a környezetedben lakóknál! Mennyire elégedettek a szolgáltatójukkal, milyen gyakran merülnek fel problémák? A szolgáltató és a díjcsomag kiválasztásánál ugyanis az egyik legfontosabb szempont az érkező jelek minősége és a megbízhatósága.
 2. Választhatok-e olyan szolgáltatót, aki mást (például kábelnetet) nem szolgáltat a környékemen? Igen! Vannak olyan szolgáltatók, akik más szolgáltatásaiktól függetlenül országosan ajánlanak mobilinternet csomagokat, ez semmilyen hátrányt nem jelent számunkra.
 3. Tájékozódj a fogalmakról! Jelentős kiadással járhat, ha nem a megfelelő díjcsomagot vesszük igénybe. Ennek elkerüléséhez azonban számtalan, talán számunkra ismeretlen fogalommal és adattal kell megbirkóznunk. Íme, néhány alapfogalom, amivel jó tisztában lenned:
  • Sávszélesség: A kommunikációs csatornák - jelen esetben az internet - sebessége, elméleti adatáteresztő képessége. Ez annyit jelent, hogy minél nagyobb a sávszélesség egy adott szolgáltatónál, annál gyorsabb az internet le- és feltöltési sebessége. A sávszélesség az ország egész területén - szolgáltatótól függetlenül - folyamatosan változhat.
  • Modemköltség: Keressünk olyan szolgáltatót vagy díjcsomagot, amelynél nem kell modemköltséget fizetnünk! Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben csak az internet elérhetőségért fizetünk, magát a SIM-kártyát vagy az USB sticket a szolgáltató ingyenesen adja.
  • Adatforgalom: Az adatforgalom minden adatmozgás a hálózaton (fel- és letöltés együttesen vagy külön-külön). Az adatforgalom meghatározása során általában a letöltési forgalmat veszik alapul. Az adatforgalom mérésére számos alkalmazás elérhető mind Android, mind iOS eszközök esetében. Ezek folyamatosan számlálják a le- és feltöltési adatforgalmat, emellett havi limitet is meg lehet adni, így nem kell attól tartanod, hogy túlléped az előfizetéshez tartozó mennyiséget.
  • A „korlátlan” internetcsomagoknál jellemzően nincs megszabva, hogy mennyi időn át kapcsolódhatsz, illetve milyen mennyiségű (mennyi GB) adatot tölthetsz le, illetve fel. Ennek ellenére fontos megtudni, hogy a szolgáltató nem támaszt-e valamilyen különleges felhasználási feltételt, mert egyes alkalmazásoknál és túlzott használat esetén korlátozhatja az hozzáférésed forgalmát.
  • A korlátozott csomagoknál pontosan meg van határozva, hogy az általad fizetett díj ellenében a számlázási periódusban (például egy hónap alatt) mennyi időn át kapcsolódhatsz a hálózatra, illetve milyen mennyiségű adatot tölthetsz le vagy fel az internetre. Ennek mérőszámaként általánosan a megabájtot vagy a gigabájtot (megabyte – MB, gigabyte – GB) használják.
  • Hogy lásd, miről is van szó: 1 megabit/sec sávszélességen 1 másodperc alatt 128 kilobyte töltődik le és például az index.hu nyitóoldal letöltése ~2,2 MB adatforgalommal jár.
 4. Döntsd el, mekkora csomagra van szükséged!
  • Ha csak ritkán használod a mobilnetet, mégis fontos számodra, hogy szükség esetén bármikor, bárhol kapcsolódhass a világhálóra, akkor egy minimál csomag (1GB/hó) is elegendő lehet neked.
  • Ha napi maximum 1-2 órát böngészel, levelezel útközben a mobilinterneten, emellett fontos számodra, hogy levelezésedet bármikor ellenőrizhesd, 3-4 GB/hó adatforgalmú csomag ideális lehet az igényeidhez.
  • Akik naponta akár 3-4 órát is böngésznek útközben a neten, emellett nagyobb fájlokat, például fotókat töltenek le és továbbítanak, azok 8-10 GB/hó adatforgalmú csomagban gondolkodjanak.
  • Akiknek fontos, hogy folyamatosan online legyenek, és intenzíven, a levelezésen és böngészésen túl multimédiás tartalmak (zenék, videók) megtekintésére, hallgatására és letöltésére is használnák a mobilinternetet, azok nagyobb, 20 GB/hó körüli csomagot válasszanak.
 5. Válassz túlforgalmazásidíj-mentes csomagot! Ha a megadott keretet átléped, akkor többletköltséget számolhat fel a szolgáltató. Vannak azonban olyan szolgáltatók, akik nem számolnak fel túlforgalmazási díjat, így ilyen csomagok esetén nem fordulhat elő, hogy többet fizetsz a havidíjnál, hanem túllépés esetén lassulhat a letöltési sebesség, de még mindig tudsz netezni anélkül, hogy váratlanul többet kellene fizetned.
 6. Válassz, hogy USB stickkel vagy SIM kártyával veszed igénybe! Egyre több olyan hordozható számítógép (laptop, notebook, netbook, tablet) van a piacon, amelyek támogatják a SIM kártyát. Ezekbe a készülékekbe be van építve a mobil stick, így elég csak a SIM kártyát behelyezni és már is csatlakozni tudsz az internetre. Ez a módszer még nem elterjedt, ezért használják az USB Sticket, melyet csak csatlakoztatni kell a hordozható vagy otthoni számítógéphez. Az USB Stickbe is be kell helyezned a SIM kártyát, hogy használni tudd.

[szerkesztés] Tippek

 • Kérdezd körbe ismerőseidet, szakértőket. Sose dönts egyetlen vélemény vagy tanács alapján!
 • Figyeld a szolgáltatók különböző akcióit és ajánlatait, nagyobb körültekintéssel sokat spórolhatsz.
 • Ha nem szükséges, hogy 2-3 percenként frissüljenek a használt felületek vagy alkalmazások, akkor nagyrészt kikapcsolva tarthatod a netet, ezzel sokat lehet spórolni például az adatforgalmon. Ezen szempont alapján is fontold meg döntésed.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Adatforgalom-mérő: mobilnetes adatmennyiség forgalmát figyelő alkalmazás, sok rendszerben/készülékben pedig beépítve található ilyen funkció. Az első hetekben, hónapokban érdemes ezt figyelni. Itt találsz tippeket.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mielőtt megvennél egy mobilinternetes eszközt, csinálj egy próbát az üzletben a saját készülékeddel.
 • A sok játék gyakran sok adatforgalmat eredményez, azért ingyenesek, mert hirdetéseket töltenek be/le.
 • Ne csak saját szokásaidat vedd alapul egy díjcsomag kiválasztásánál! Légy figyelemmel azokra is, akik esetleg rajtad kívül még igénybe veszik a szolgáltatást! Egy családon belül például jelentős eltérések lehetnek a családtagok felhasználói szokásai között.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

http://www.nmhh.hu/index.php?id=hir&cid=5991&mid=3167

Az oldal szerzői

Hajduferenc, Kiscsillag