Magyar kártyával zsírozni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell magyar kártyával zsírozni?

Magyar-kartya-aszok.gif

A zsírozás egy egyszerű, magyar kártyával játszható játék. A színeknek nincs jelentősége, csak a kártyák rangját (értékét, pl. nyolcas vagy alsó) kell figyelembe venni. A játék célja az, hogy minél több „zsírt”, vagyis tízest vagy ászt szerezzünk az ellenféltől. A zsírozást egyszerre 2 vagy 4 ember játszhatja.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Zsírozás két játékos esetén

 1. Keverjétek össze a lapokat. Az egyik játékos képpel lefelé 4-4 lapot oszt ellenfelének és magának is. A pakli maradékát képpel lefelé tegyétek az asztal közepére.
 2. A játékot az osztó ellenfelének, a kihívónak kell kezdenie úgy, hogy egy tetszés szerinti lapot tesz az asztalra képpel felfele.
 3. Ezután az osztó játékosnak is le kell tennie egy lapot. Ha tud „ütni”, azaz egy hetest vagy a kihívó lapjával azonos értékű lapot letenni, akkor a kör folytatódik. (Egy királyt például egy másik királlyal vagy egy hetessel lehet ütni, a színeknek nincs jelentősége.)
 4. Ha az osztó ütőkártyát tett le, akkor a kihívónak reagálnia kell egy újabb lap lerakásával. Ha ismét tud ütni, akkor megint az osztó következik. A kör egészen addig folytatódik, amíg valamelyik játékos nem tud vagy nem akar több ütőlapot letenni.
 5. Ha valamelyik fél nem tud vagy nem akar ütni, akkor is le kell tennie egy lapot a kezéből – de olyat választ, ami nem üti a legfelső kártyát. Ekkor a kört az ellenfele „viszi”: begyűjti az asztal közepére kitett lapokat és maga mellé helyezi.
 6. A kör végén mindkét játékos felváltva annyi lapot húz a lefordított pakliból, hogy ismét 4-4 kártya legyen a kezében. Az húz először, aki az ütést vitte, és ő kezdi a következő kört is.
 7. A játék addig tart, amíg el nem fogy a pakli. Ekkor a játékosok összeszámolják azt, hogy a begyűjtött lapok között mennyi a „zsír”, vagyis hány tízest és ászt sikerült szerezni. Mivel ezekből összesen nyolc van a pakliban, előfordulhat, hogy döntetlen lesz az állás 4-4 ponttal – ilyenkor az győz, aki az utolsó kört vitte.

[szerkesztés] Zsírozás négy játékos esetén

 1. Ha a zsírozást négyen játsszák, akkor két-két játékos párt alkot és egymással szembe ül. A játékot az osztótól jobbra lévő játékos kezdi, ő lesz a kihívó.
 2. A játékosok alapvetően a fent ismertetett szabályokat követik, külön-külön rakják le a lapjaikat. A kihívó után a másik három játékosnak is tennie kell. Ha valaki nem tud vagy nem akar ütni, de van még olyan játékos, akinek tennie kell, akkor az előző (ütő)kártyát kell figyelembe vennie.
 3. Ha a kihívó lapját a másik három játékos közül bárki is ütötte, akkor a kihívó egy újabb ütéssel folytathatja a kört, ezután megint mindenkinek tennie kell valamit. A kört az viszi, aki utoljára tett le ütőkártyát vagy hetest, a következő körben ő lesz a kihívó is.
 4. A játék végén a párok összeadják a pontjaikat, vagyis a megszerzett ászok és tízesek számát. Az a páros győz, akik együtt több pontot szereztek, egyenlőség esetén pedig aki utoljára ütött.
 5. A játék során a párok csak négy rövid felszólítással kommunikálhatnak egymással: Üss! / Ne üss, Zsírt / Ne zsírt! (Ennek jelentése: hívj/ne hívj ászt vagy tízest!)

[szerkesztés] Tippek

 • Célszerű olyan rangú lapot hívni, amelyből többet is tartunk a kezünkben.
 • A tízesekre és az ászokra kell különösen figyelni, ha ilyen van a körben, mindenképp próbáljunk a megszerzésükre törekedni.
 • Ha úgy tűnik, döntetlen lesz a játék, érdemes úgy taktikázni a lapokkal, hogy az utolsó kört mi vihessük. Ezt a legbiztosabban úgy érhetjük el, ha egy hetes lapot az utolsó körre „tartogatunk”.
 • A zsírozás akár egész estére is kiváló szórakozást biztosít. Mivel egy-egy játék nagyon gyorsan véget ér, érdemes az asztalra készíteni tollat és papírt, hogy vezetni lehessen az állást.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Magyar kártya
 • Ellenfél
 • Esetleg toll és papír

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A zsírozás pörgős, gyors játék, a rutinos játékosok villámgyorsan pakolják le a kártyákat. Ha ritkán játszol magyar kártyával, akkor a zsírozás előtt érdemes kicsit gyakorolni a lapok beazonosítását, hogy a tízesek és ászok ne kerülhessék el a figyelmedet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

https://magyarkartyajatekok.hu/

Az oldal szerzői

JViki, Tothspeter