Kiszűrni az álhíreket

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kiszűrni az álhíreket?

Kiszurni-az-alhireket.jpg

Mivel az interneten bárki publikálhat, az elérhető és továbbadható információk köre is szinte végtelenre nőtt. Ezért különösen fontos, hogy minden esetben mérlegeljük a hírek valódiságát, hitelességét, vagyis éljünk a forráskritika és a kritikai gondolkodás eszközeivel. Így megvédhetjük magunkat az álhírektől és félinformációktól, akár szándékos megtévesztés, akár jóindulatú hiszékenység szülte azokat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mérlegeld a forrás hitelességét.
  1. Nézz utána a szerzőnek. Ki ő, mit publikált eddig? Mennyire alaposak az ismeretei? Milyen véleményeket lehet olvasni róla?
  2. Ellenőrizd, hogy hol jelent meg a hír. Nézd meg, mennyire kiegyensúlyozott, hiteles a többi információ, ami az adott oldalon/médiumban található. Az impresszum vagy az oldal bemutatkozása alapján vizsgáld meg, hogy milyen elkötelezettségek, motivációk befolyásolhatják a közlést.
 2. Ellenőrizd az állítások frissességét.
  1. Keress rá a cikkben előforduló legfontosabb kulcsszavakra, hogy lásd: nem régi hírről van-e szó, amit valaki újra feldolgozott.
  2. Járj utána annak is, hogy az egyes adatok mennyire frissek (a régebbi kutatásokat például már megcáfolhatták az újabb eredmények).
  3. Ha nemzetközi témáról vagy külföldi piacon is előforduló termékről van szó, érdemes angolul is elvégezned a keresést.
 3. Menj vissza az információ eredetéig.
  1. Amikor egy hírt továbbadunk, az a legjobb szándék mellett is torzulhat. Ezért próbáld visszakövetni az állításokat az első közlésig, ne azokra a cikkekre alapozz, amelyek mások híreit dolgozzák fel.
  2. Ellenőrizd az állítások alátámasztására szolgáló tények valódiságát, és hogy jól értelmezték-e őket (például kutatási adatok esetén).
  3. Ha a cikkben vannak hivatkozások, kattints rájuk és olvasd el magad is az eredeti anyagot.
 4. Járj utána a teljes történetnek.
  1. Ne csak a címeket és a bevezetőket figyeld: olvasd el az egész szöveget, illetve hallgasd és nézd végig a teljes médiaanyagot.
  2. Keress rá az adatokra, személyekre. Nézd meg, nincs-e frissebb információ a témában.
 5. Keresd az objektív igazságot.
  1. A hírről hámozd le a feltételezéseket és véleményeket, valamint szűrd ki az érzelmeket és személyes adalékokat is. Csak a tényeket vizsgáld.
  2. Akár negatív, akár pozitív jelzőkről van szó, egyszerűen hagyd figyelmen kívül a felsőfokot használó szavakat, elragadtatott vagy túlzó kijelentéseket.
 6. Próbáld megítélni, milyen szándék áll a hír mögött. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:
  1. Kinek használ, kinek nem használ az információ terjedése?
  2. Kinek szól az adott hír? Miért pont őket akarják vele elérni?
  3. Mire akar késztetni a hír, mennyire tudsz azonosulni ezzel a céllal?
 7. Vesd össze a hírt más forrásokból származó információkkal.
  1. Nézd meg, ugyanarról a témáról mit írnak más oldalakon, más kutatásokban. Ne csak a hasonló jellegű információkat nézd, próbálj olyat keresni, ami más szemszögből vizsgálja a kérdést.
  2. Ha egymásnak ellentmondó állításokat találsz, a fenti lépéseket követve próbáld eldönteni, melyik lehet a helyes.
  3. Ne csak az elszigetelt részleteket vizsgáld, hanem a teljes képet is: a hiteles információkat más hiteles adatok igazolják, és így tovább, mintegy láncot alkotva – a féligazságoknál előbb-utóbb eljutsz egy olyan lyukhoz, amit csak feltételezések vagy szubjektív vélemények próbálnak helyettesíteni.
 8. Adj teret a hír józan megvitatásának.
  1. Próbáld indulatok és előítéletek nélkül megvizsgálni az információkat. Légy nyitott, nézd több szemszögből a kérdést. Ne utasíts el valamit csak azért, mert nem egyezik az első feltételezéseiddel.
  2. Kérdezd meg vagy olvasd el több hiteles, elismert szakértő álláspontját a témában talált, egymásnak ellentmondó adatokról és érvekről.
  3. Az interneten és a való életben is több emberrel beszélgess a témáról. Próbáld minél több olyan véleményt begyűjteni, amelyek különböznek egymástól.
  4. Keress olyan fórumokat akár az interneten, akár a való életben, ahol van lehetőség a vélemények kulturált keretek között történő ütköztetésére.
 9. Elemezz és értékelj. A kapott információhalmaz értékelésével, átválogatásával és előítéletektől mentes, gondos mérlegelésével alakítsd ki végül a saját álláspontodat a hír valódiságáról, hitelességéről.

[szerkesztés] Tippek

 • A forráskritika alapja az állandó kételkedés. Ne higgy el semmit elsőre!
 • Bár egy információ ellenőrzése sokkal több energiát igényel, mint egyszerűen elhinni valamit, hidd el, nagyon sokat tanulhatsz belőle. Ráadásul minél tájékozottabb leszel a világ dolgaiban, annál könnyebben tudod kiszűrni az álhíreket.
 • Időnként vizsgáld felül azokat az álláspontokat, amelyeket korábban kialakítottál magadnak, hiszen új információk merülhetnek fel a témában.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kritikai gondolkodás
 • elemző képesség
 • több forrás, sokféle szemponttal

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A vélemények ütköztetése során konfliktusba keveredhetsz, ha beszélgetőtársad nem tud tárgyilagosan, tényekre alapozva vitázni az adott dologról. Ilyenkor érdemes higgadtabb, kiegyensúlyozottabb vitapartnert keresni.
 • Egyesek elítélhetnek amiatt, mert nem osztod a nézeteiket. Ennek ellenére próbálj ragaszkodni a nyitott, rugalmas, több szempontot mérlegelő gondolkodásmódhoz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki