Kerti járdát építeni térkőből

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kerti járdát építeni térkőből?

A kerti járda, amellett, hogy praktikus célokat szolgál, a kert egyik díszítő eleme is lehet. Ezért is fontos, hogy ne csupán technikai paraméterek alapján válassz megfelelő térkövet, hanem az esztétikai szempontokat is vedd figyelembe!

[szerkesztés] Lépések

 1. Mérj és tervezz! A kerti járda építésének első lépése a tervezés: gondold végig, hogy pontosan hol és milyen szélességben kell futnia! Ha szeretnéd konkrétan látni azt, hogyan fog kinézni, kérd tervező szakember segítségét, aki megfelelő látványtervekkel rendkívül pontos képet adhat a kerti járda kinézetéről! Manapság persze már Te magad is elkészítheted a látványtervet, hiszen a legtöbb gyártó biztosít saját, könnyen használható tervező applikációt. Ebben a fázisban érdemes azt is végiggondolnod, hogy milyen formájú és színvilágú térkő passzol majd leginkább a kerthez, illetve a kertben található egyéb tárgyak és építmények színéhez! Ez egy rendkívül fontos pillanat, hiszen ezen múlik majd, hogy sikerül-e a kertedet még vonzóbbá, otthonosabbá, izgalmasabbá tenned!
 2. Vastagság és stabilitás: A kinézet mellett persze fontosak a technikai paraméterek is, leginkább az adott térkő által biztosított terhelhetőség. Ha a kerti járdán kocsi is áthalad, min. 6 centiméter vastag térkövet használj, ennél is nagyobb terhelésnek kitett területeknél viszont minimum 8 centiméter vastag térköveket kell lefektetned! Érdemes olyan térkövet választani, amin van koptatóréteg, no és persze az is kötelező „funkció”, hogy a kerti út fagyálló legyen – ezek biztosítják a hosszan tartó és problémamentes használatot.
 3. Takaríthatóság (tisztíthatóság): a kerti járda építésének alapanyagául szolgáló térkő esetében még fontos szempont a kiválasztás során a tisztíthatóság. Érdemes olyan felületi kialakítást választanod, ahol amiről a kertben képződő zöldhulladék könnyen takarítható!
 4. Láthatóság: a kerti út mellé – különösen, ha nincs más világítás, ami elérne addig – érdemes kerti lámpákat is tervezni!
 5. Jöhet a lerakás! A gondos tervezés és kiválasztás után jöhet a kerti járda kialakítása, vagyis a térkő lerakása. Elsőként jelöld ki azt a területet, ahová a térkő kerülni fog! Érdemes járdaszegélyt is belekalkulálni a tervbe, ez ugyanis megakadályozza, hogy a terhelés miatt a térkövek szétcsússzanak! A kijelölés után alakítsd ki a megfelelő alapot, a lerakás során pedig ügyelj a megfelelő rétegendre (hordozóréteg, apró szemű homokból kialakított második réteg, végül pedig az utolsó réteg, amely a térkőből kerül kialakításra)!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a kerti járda mellé fű kerül, akkor a járdaszegélyeket a kerti járda mellett az úttal egy síkba kell rakni, ill. fűnyíró szegélyt kell alkalmazni.
 • A kerti út szegélyei mellett extraként növények is elhelyezhetők, ezzel még dekoratívabb hatást érhetsz el.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Térkő
 • Szakember segítsége a tervezéshez és a kialakításhoz
 • Szerszámok

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kizárólag megbízható forrásból vásárolj térkövet a kerti úthoz! Az extrém olcsó burkolatokról szinte mindig kiderül, hogy nagyon silány minőségűek, kopásállóságuk pedig elképesztően rossz!
 • A kerti út építése során figyelj oda a 2 százalékos lejtés tartására: ennek hiányában a víz nem folyik le, és télen a befagyott tócsák veszélyesek lehetnek.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell