Hidegburkolatot választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell hidegburkolatot választani?

Hidegburkolat-kivalasztasa-tippek.jpg
Ahhoz, hogy a padló és a falak burkolata otthonos és esztétikus, ám egyben praktikus is legyen, számos szempontot figyelembe kell venni. Cikkünkkel segítünk eligazodni a különböző hidegburkolatok széles választékában, így mindenki könnyedén kiválaszthatja majd a számára legideálisabbat. Lássuk hát a legfontosabb lépéseket!

[szerkesztés] Lépések

 1. A hidegburkolatok javarészt ellenállóbb, keményebb és ridegebb anyagból, általában porcelánból, kerámiából és különböző kőzetfajtákból készülnek. Kültéren a legtöbb esetben hidegburkolatot használunk, hisz azok sokkal erősebb természeti hatásoknak vannak kitéve, mint benti társaik (bár megjegyzendő, hogy napjainkban egyre divatosabbak a kültéri melegburkolatok is). Beltéren jellemzően olyan terekbe kerül hidegburkolás, melyek nagyobb teherbírásnak és szennyeződésnek vannak kitéve, illetve könnyen párásodnak, tehát a konyhába, a fürdőszobába, a folyosókra és az előszobába.
 2. Az egyik legelterjedtebb beltéri hidegburkolat a csempe, ami jobbára a fürdőszoba vagy a konyha falának burkolására alkalmas alacsonyabb terhelhetősége miatt. Népszerű fajtája továbbá a mozaik (csempe), ami általában üvegből és más anyagok kombinációjából (kristály, márvány, fém, gres, stb.) készülő, esztétikai szempontokat előtérbe helyező burkolat.
 3. A padlólapok között a legelterjedtebbek a greslap (kőanyag), az égetett kerámia (mázas kerámia) és a mészkő: vegyük is sorra őket!
 4. A greslap egy préseléses eljárással készülő burkolat, ami rendkívül alacsony, 0,5% alatti vízfelvételű a nagy nyomáson sajtolt alapanyagnak köszönhető. Kinézetben hasonlít bizonyos természetes kövekhez, kopás- és fagyásállósága kiemelkedően jónak számít, így kül- és beltéren, a padlóra és a falra is egyaránt alkalmazható. További előnye, hogy könnyű tisztítani, ami külön jó pont a konyha és fürdőszoba esetében.
 5. Az égetett kerámiákat általában agyag és más természetes anyagok keverékéből állítják elő. Kopásállósága és vízállósága a lapok felületére ráégetett különféle mázanyagok miatt magasnak mondható, ám ütésállóságuk a greslappal ellentétben igen csak korlátozott; ennek megfelelően inkább a kül-és beltér falaira ideálisak.
 6. A mészkő egy üledékes, viszonylag puha kőzet, ami az időjárás viszontagságait kevésbé tűri, így kizárólag beltérre, és inkább falra alkalmas. Hamar koszolódik, aránylag könnyen szétrepedhet, ezért rendszeres ápolásra szorul. Ennek ellenére, egyedi és ragyogó megjelenése miatt, közkedvelt burkolat.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha igazán kreatívok akarunk lenni, nézzünk szét az ún. dekorcsempék között, ahol igazán egyedi és különleges mintákkal és színekkel találkozhatunk!
 • Ha a greslap mellett döntünk, mindig ellenőrizzük le, hogy anyagában színezett vagy mázas grest vásárlunk éppen! Előbbi felületét nem kell kezelni, ám kevésbé kopásálló, mint az anyagában színezett.
 • Kültérben a burkolatot javasolt minimum 1,5%-os lejtéssel kialakítani a megfelelő vízelvezetés miatt!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szakember a burkoláshoz.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A megfelelő kopásállóság érdekében fokozottan figyelnünk kell a padlólapok PEI (Porcelan Enamel Institut) besorolására! Az egytől ötig terjedő skálán a III-as már megfelelőnek mondható (közepes igénybevételnek kitett helyiségbe ajánlott), az alatt nem érdemes vásárolni!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell