Halloween tököt készíteni papírból

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell halloween tököt készíteni papírból?

Papir-halloween-tok.jpg

A halloween tök népszerű őszi dekoráció még azok körében is, akik nem tartják meg ezt az angolszász eredetű ünnepet. A krepp papírból készülő változat előnye az igazival szemben, hogy a nekünk tetsző méretben készíthetjük el, ráadásul időtálló, nem kell pár hét után attól tartanunk, hogy megromlik a bejárati ajtónk mellett. Az alábbi lépéseket követve akár gyermekekkel együtt is gyorsan összeállíthatjuk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Vegyünk egy akkora hungarocell golyót, amekkora tököt szeretnénk készíteni.
 2. Egy sniccerrel vagy késsel vágjunk le egy kicsit az aljából és a tetejéből, hogy stabilabban álljon.
 3. Egy hurkapálcával vagy saslik pálcával fúrjunk lyukat a golyók tetejére és aljára.
 1. A golyó köré tekerjünk narancssárga krepp papírt úgy, hogy a papír anyagában látható szálak függőlegesen álljanak, és a krepp csőszerűen fogja körbe a hungarocell gömböt. A papírt vágjuk el úgy, hogy a tök oldalán lévő szélek szélesen fedjék egymást. A tök alján és tetején túllóghat a papírt, azt nem szükséges levágni.
 2. A korábban használt pálca segítségével kezdjük el betömködni a kilógó papírvégeket a tök tetején fúrt lyukba. Dolgozzunk körben haladva úgy, hogy rásimuljon a papír a gömbre, amíg a tök tetején az összes papírt sikerül betuszkolni a helyére.
 3. Ezután a tök alján lévő papírt tömködjük az alsó lyukba az előző lépésben leírtak szerint.
 4. Ha még élethűbbé szeretnénk tenni a tököt, akkor a hurkapálca oldalával kicsit megnyomkodhatjuk a hungarocellt, hogy a tök gerezdjeihez hasonló, függőleges csíkozást kapjunk.
 5. Ezután zöld papírból vágjunk egy hosszú csíkot, és a rövidebb oldala mentén tekerjük a hurkapálca köré, hogy egy kis „csövet” kapjunk. Ragasszuk meg, hogy ne tekeredjen ki. Ezután ragasztózzuk meg a végét is, és illesszük a tök tetejére.
 6. Kis kacsokat, indákat is készíthetünk még a zöld papírból: vágjunk újabb hosszú csíkokat, de ezúttal a hosszú oldala mentén sodorjuk vékony fonallá. Ezt tekerjük szorosan a hurkapálca köré spirális alakban. Ha lehúzzuk a pálcáról, akkor a papír rugószerű képződményt formáz, pont úgy, mint a tök indái.
 7. Végül az elkészült indákat is ragasszuk/tűzzük a szár mellé – és kész is az időálló, papírból készített élethű halloween tök, amit számtalan módon felhasználhatunk lakásunk vagy környezetünk dekorálásához.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha tehetjük, virágboltban vagy hobbiboltban kapható, vastagabb krepp papírt használjunk.
 • Ha a tök indáit papírból nem sikerül szépen megformázni, próbálkozhatunk zöld színű kötöződróttal is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • hungarocell gömb
 • narancssárga krepp papír, maradék zöld papír (lehet krepp is, vagy ami van otthon)
 • hurkapálca
 • ragasztó
 • olló

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne légy nagyon durva, amikor a papírt a hungarocell gömbön fúrt nyílásba tömködöd, nehogy elszakadjon a vékony krepp.
 • A papírtök ugyan időálló, de nem időjárásálló… a krepp a párás, nedves környezetben elkezdi ereszteni a színét, és a napfény is kifakíthatja hosszabb távon.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki