Házi kutyaeledelt készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell házi kutyaeledelt készíteni?

Kutyaeledel3.jpg

Az általunk is fogyasztott ételt nem jó a kutyának adni, mivel más igényei vannak, így nem feltétlenül jut megfelelő tápanyagokhoz. A bolti kutyaeledelek azonban általában vagy olcsók, de rossz minőségűek, vagy jó minőségűek ugyan, de elég drágák. Az alábbi cikkből azonban megtudhatod, hogy készíthetsz kedvencednek házilag tápláló kutyaeledelt!

[szerkesztés] Lépések

  1. Vásárold meg az alábbi hozzávalókat:
    • gabonafélék 3 bögrével (válassz egyet az alábbiak közül: fehér rizs, barna rizs, zabliszt vagy árpa)
    • zöldségfélék (többfélét is választhatsz az alábbiak közül: karfiol, zeller, sárgarépa, édesburgonya, borsó, leveles zöldségek pl. spenót, leveles kel)
    • 40 dkg hús (pl. csirke, bárány, marha vagy szarvas)
  2. Tartsd be a megfelelő arányokat! A kutyaeledelnek 30% gabonafélét, 30% zöldségfélét és 40% húst kell tartalmaznia.
  3. Tegyél olivaolajat egy serpenyőbe, és süsd meg a kockákra vágott húst.
  4. Főzd meg a gabonafélét egy külön lábosban!
  5. Darabold fel a zöldségféléket.
  6. Amikor a hús majdnem megfőtt, tegyük hozzá a feldarabolt zöldségeket! Ne főzzük túlságosan meg, a zöldségek maradjanak félig nyersek.
  7. Adjunk hozzá három tojást, hogy még ízletesebb legyen! Keverjük össze a gabonafélével!

[szerkesztés] Tippek

  • Az ételt melegítsük fel szobahőmérsékletűre, mielőtt a kutyának adnánk. Ehhez önthetünk hozzá némi vizet.
  • Adhatunk hozzá kiegészítésként C-vitamint, lenolajat, lazacolajat vagy E-vitamint.
  • Ha egy heti mennyiséget készítesz, akkor nem kell minden nap bajlódni a főzéssel. A kész eledelt porciózd, és úgy tedd mélyhűtőbe, majd amikor a kutyusnak adod, melegítsd fel. Nem árt, ha már egy nappal korábban kiveszed a fagyasztóból az ételt, hogy könnyen kiolvadjon.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • hús
  • gabonafélék
  • zöldségfélék
  • olivaolaj
  • tojás
  • lábos, serpenyő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Nem cserélheted le a kutya eledelét egyik napról a másikra, mivel ez rosszat tesz a gyomrának. Ezért csak lépésről lépésre állítsd át a régi eledeléről az általad készítettről.
  • Pótold a hiányzó kalciumot, ha a kutya nem kap csontot. Ehhez a legegyszerűbb, ha alaposan leöblítesz egy tojáshéjat, majd 20-30 percre beteszed forró sütőbe. Kávédarálóval őröld finom porrá, és keverd az ételhez! Egy teáskanálnyi tojáspor kb. 2000 mg kalciumot tartalmaz. Kb. fél kiló csontmentes ételhez ½ teáskanálnyi tojáshéjpor javasolt – de nem árt, ha megkérdezed az állatorvost, hogy ő mennyit javasol.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag