Házi komposztálót építeni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell házi komposztálót építeni?

A kertészeti áruházakban több féle, fa vagy műanyag komposztálót is beszerezhetünk, aki azonban szeret barkácsolni, maga is elkészítheti. Ehhez adunk ötletet.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mekkora legyen? Ez elsősorban attól függ, hogy mennyi szerves anyagra számítunk, s mekkora a kertünk. Egy átlagos kertbe 1,5*1,5 méteres alapú komposztáló szükséges, mindenesetre szükség esetén később is bővíthetjük.
 2. Miből készítsük? Alapvetően lehet fából, téglából, kőből vagy akár drótfonat, drótháló. A lényeg, hogy ne legyen annyira tömör, hogy ne jusson levegőhöz, és akkora hézagok se legyenek, hogy kihullik belőle a szerves anyag.
 3. Az egyik fele mindenképpen mozgatható legyen! Fontos, hogy az egyik „falat” el tudjuk távolítani szükség (pl. kitermelés, forgatás) esetén.
 4. Levehető vagy felhajtható teteje legyen! Bár kell nedvesség a komposztnak, nagy esőzések idején jól jön, ha le tudjuk fedni valamivel, mivel a sok víz nem használ neki.
 5. Az időjárástól, rothadástól védjük alapozóval és vastaglazúr festékkel, ha fából készítjük.
 6. Komposztalo kicsi.jpg
  Komposztáló raklapokból: ez egy olcsóbb és viszonylag könnyen elkészíthető verziója a házi komposztálónak, ha be tudunk szerezni használt raklapokat.
  • Szerezzünk be négy raklapot (80*120 cm), 2 db 2*8*120 cm-es fenyőlécet, 2 db 2*2*120 cm-es fenyőlécet, 5-7 db 2*7*80 cm-es fenyőlécet, valamint szükségünk lesz még nagyjából 1 méternyi 2*2 cm-es fenyőlécre is.
  • Komposztalo1.jpg
   Három raklap adja a komposztáló három, rögzített oldalát, ezek a 80 cm-es felükön fognak állni. (A negyedik raklap levehető tetőként szolgál majd.) Ha használt raklappal dolgozunk, a két szemben álló raklap szabadon álló oldalán (a képen pirossal jelölve) a legszélső léceket, melyek eredetileg a raklap lábának szolgáltak, cseréljük ki új, 2*8*120-as fenyőléccel, mivel ennek a résznek különösen biztosnak kell lennie.
  • Komposztalo2.jpg
   Mielőtt azonban ezeket felszegelnénk vagy felcsavaroznánk, vágjunk a 2*2-es lécekből 10 cm hosszú paralelogrammákat úgy, hogy nagyjából 60 fokos dőlésszögben tudjuk felszögelni a 8*120-as oldallécekre egyenlő magasságban. Úgy osszuk be a távolságot, hogy egyenletesen 5-7 ilyen kis léc elférjen.
  • Komposztalo3.jpg
   Ha megvagyunk a kis lécekkel, a belső feléhez szegeljük hozzá a 2*2*120-as léceket (pirossal jelölve). Ezek fogják megakadályozni, hogy a kivehető, döntött lécek kicsússzanak.
  • Ha ezzel megvagyunk, a két lécet rögzítsük a két oldalsó raklaphoz.
  • A három oldalsó raklapot nagy facsavarokkal rögzítsük egymáshoz.
  • A komposztáló mozdítható elejeként a döntött lécekkel kialakított „sínre” rakjuk rá az 5-7 db 2*7*80 cm-es léceket.
  • A negyedik raklapról távolítsuk el a lábakat (felesleges, s csak nehezebb vele emelgetni), az aljára vagy tetejére rögzítsünk egy vastagabb fóliát, és nagy esőzések idején rakjuk rá a komposztálónkra.
 7. Hova helyezzük? Megtudhatod a Hogyan kell komposztálni? cikkünkből]

[szerkesztés] Tippek

 • Ha zavar a látványa, bokrokkal takarhatjuk, vagy szép festékkel lefesthetjük.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Az adott komposztálónak megfelelő részek, szögek, csavarok, kalapács, fűrész, mérőszalag, ceruza, fúrógép, csavarhúzó.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a növényi hulladék nem jut levegőhöz, rothadni kezd, ami kellemetlen szagok képződésével jár.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag