Hálószoba ajtót választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell hálószoba ajtót választani?

Haloszoba-ajto-kivalasztasa.jpeg
Hálószoba ajtók terén nagyon komoly a választék, nem csak méretben, de kialakításban, felületben és egyéb paraméterek tekintetében is bőséges lehetőség tárul elénk. Annak érdekében, hogy elkerüljük a fölösleges köröket és a számunkra legoptimálisabb hálószoba ajtót válasszuk ki, bemutatjuk a legfontosabb szempontokat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Méret: Kezdjük a legfontosabbal, a mérettel, hiszen ez határozza meg, hogy mekkora ajtóra lesz majd szükséged. Mérd meg a hálószoba falnyílását akár többször is! Ha nem vagy biztos magadban, már itt kérd ki szakember segítségét!
 2. Jobbos, balos, kifelé, befelé: A praktikus szempontok között talán a legfontosabb annak eldöntése, hogy jobbról vagy balról, illetve kifelé vagy befelé nyíljon az ajtó. Azokban a hálószobákban, melyek mérete viszonylag kicsi, mindenképpen a kifelé nyíló változatot javasoljuk, a nyitásirány esetében pedig érdemes a helyszínen „pantomim keretében” kipróbálni a legjobb megoldást. A tervezés során gondold végig azt is, hogy hol vannak (lesznek) bútorok, villanykapcsolók, amik egyértelműen eldönthetik azt, hogy jobbra vagy éppen balra nyíljon az ajtó!
 3. Az ajtólap felülete: A beltéri ajtók körében többféle változat is elérhető.
  • A kezeletlen felületű ajtók esetében a mi feladatunk lesz egy ellenálló réteg kialakítása.
  • A festett-lakkozott felület már önmagában strapabíró és könnyen tisztítható, illetve kategóriájában a legolcsóbb választás.
  • A dekorfóliának köszönhetően könnyebben ápolható, és a tisztítószereknek ellenálló felületet kapunk, mely többek között UV-álló, így évek múlva is megőrzi színét. A nagyobb igénybevételnek kitett, napfényesebb szobák esetében tökéletes választás lehet.
  • A CPL felülettel rendelkező ajtólapok ellenállása messze felülmúlja dekorfóliás társait. Keménységéből adódóan jól ellenáll a karcolásoknak, ütéseknek és a kopásnak is. Gyakori takarítás esetén se károsodik, pillanatok alatt tisztítható felülettel rendelkezik, és még akár a ragasztómaradványok is problémamentesen eltávolíthatók róluk.
 4. Egyéb praktikus szempontok: A hálószobaajtók esetében érdemes olyan megoldást választani, ami megfelelő hangszigeteléssel bír, hiszen ez is a mély alvást segítheti elő. Javasolt ezen felül olyan ajtóban gondolkodni, mely nem rendelkezik üvegbetéttel, hiszen így a fény sem tud kívülről beszűrődni, biztosítva ezzel a kellemes alvás másik feltételét, a sötétséget.

[szerkesztés] Tippek

 • Az ajtótok és a kilincs általában nem tartozéka az ajtónak.
 • Ha kezeletlen az ajtó felülete, mindenképpen gondoskodj annak kezeléséről, mert így lesz az ajtó felülete strapabíró és időtálló!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Pontos méretek a megfelelő ajtó kiválasztásához
 • Ajtó, ajtókeret
 • Kilincs
 • Szakember

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem tartozék, akkor ne felejts el ajtókeretet és kilincset is vásárolni!
 • A bútor minőségének megóvása érdekében, rendszeresen ápold azt az ajánlott tisztítószerekkel és eszközökkel!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell